Menü

Miért hízok, ha nem eszek sokat?

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat. Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők – például a stressz és az alváshiány – is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához.

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha az étrendedben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint a cukros gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a felvágottak, a pékáruk, a sültkrumpli, hamburger, csoki, chips és barátai, akkor nagy valószínűség szerint az étkezési szokások állnak a háttérben. Hiába tudsz ugyanis megálljt parancsolni magadnak és hiába eszel keveset, ezek a transzzsírban gazdag élelmiszerek magas szénhidrát-, és kalóriatartalommal rendelkeznek.

2. Túl sok cukrot eszel

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a túlzott cukorfogyasztás is. Észre sem veszi az ember, hogy napi szinten mekkora mértékben zabálja két pofára a cukrot. A cukros üdítők, energiaitalok, egy-két kanál cukor a kávéba, a jégkrém, a fagyi, az ad hoc jelleggel bekapott sütik mind-mind igazi cukorbombák.

3. Keveset mozogsz

Hiába eszel keveset: ha nem mozogsz és feldolgozott élelmiszereket eszel, akkor az egyenes út a hízás felé. Az egész napos ülőmunka, a vezetés és a kanapén tespedés egyébként sem egészséges, de gondolj csak bele: ilyenkor a szervezeted csak minimális kalóriát éget el, és jó eséllyel többletkalóriát viszel be.

4. A jó öreg jojó-effekt

A jojó-effektusról már írtunk bővebben, ezért most csak érintőlegesen ejtünk róla néhány mondatot. A jojó-effektus azt jelenti, hogy amíg diétázol és sanyargattod magad, addig lefogysz és tudod tartani a súlyodat, később azonban – amint visszatérsz a régi életmódodhoz – visszahízol.

5. Egy (eddig nem diagnosztizált) egészségügyi problémád van

Bár a leggyakrabban életmódbeli dolgok állnak a hízás hátterében, ritkábban előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémád van, ami hízáshoz vezet.

Ilyenek többek között:

Pajzsmirigy-alulműködés: ez az állapot súlygyarapodást okozhat, és nehezebben tudsz miatta fogyni. További árulkodó tünetek lehetnek a libidócsökkenés, az állandó fázás, a rossz közérzet, a rekedtség, a halláscsökkenés, a fáradtság, illetve a szellemi működés hanyatlása.

6. Nem alszol eleget

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyél. A túl kevés alvás olyan tüneteket okozhat többek között, mint a fáradtság-érzet, memóriaromlás, idegesség, ügyetlenség, evéskényszer és az ezzel együttjáró elhízás.

7. Túl sokat stresszelsz

A krónikus stressz (distressz) gyakori probléma a mai kor emberénél, hiszen rengeteg inger ér minket, amelyekre sok esetben stresszel reagálunk. Ezzel nincs is baj: a stressz teljesen természetes, sőt segít a túlélésben és a jobb teljesítmény elérésében is.

Amennyiben tehát sokat stresszelsz, próbáld meg a hétköznapjaidba beépíteni az olyan rutinokat, mint a jóga, a meditáció vagy egész egyszerűen szakadj el a szürke hétköznapoktól és menj el sétálni egy erdőbe vagy egy parkba. Meglátod, segíteni fog.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.