Menü

Miért hízok, ha nem eszek sokat?

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat. Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők – például a stressz és az alváshiány – is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához.

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha az étrendedben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint a cukros gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a felvágottak, a pékáruk, a sültkrumpli, hamburger, csoki, chips és barátai, akkor nagy valószínűség szerint az étkezési szokások állnak a háttérben. Hiába tudsz ugyanis megálljt parancsolni magadnak és hiába eszel keveset, ezek a transzzsírban gazdag élelmiszerek magas szénhidrát-, és kalóriatartalommal rendelkeznek.

2. Túl sok cukrot eszel

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a túlzott cukorfogyasztás is. Észre sem veszi az ember, hogy napi szinten mekkora mértékben zabálja két pofára a cukrot. A cukros üdítők, energiaitalok, egy-két kanál cukor a kávéba, a jégkrém, a fagyi, az ad hoc jelleggel bekapott sütik mind-mind igazi cukorbombák.

3. Keveset mozogsz

Hiába eszel keveset: ha nem mozogsz és feldolgozott élelmiszereket eszel, akkor az egyenes út a hízás felé. Az egész napos ülőmunka, a vezetés és a kanapén tespedés egyébként sem egészséges, de gondolj csak bele: ilyenkor a szervezeted csak minimális kalóriát éget el, és jó eséllyel többletkalóriát viszel be.

4. A jó öreg jojó-effekt

A jojó-effektusról már írtunk bővebben, ezért most csak érintőlegesen ejtünk róla néhány mondatot. A jojó-effektus azt jelenti, hogy amíg diétázol és sanyargattod magad, addig lefogysz és tudod tartani a súlyodat, később azonban – amint visszatérsz a régi életmódodhoz – visszahízol.

5. Egy (eddig nem diagnosztizált) egészségügyi problémád van

Bár a leggyakrabban életmódbeli dolgok állnak a hízás hátterében, ritkábban előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémád van, ami hízáshoz vezet.

Ilyenek többek között:

Pajzsmirigy-alulműködés: ez az állapot súlygyarapodást okozhat, és nehezebben tudsz miatta fogyni. További árulkodó tünetek lehetnek a libidócsökkenés, az állandó fázás, a rossz közérzet, a rekedtség, a halláscsökkenés, a fáradtság, illetve a szellemi működés hanyatlása.

6. Nem alszol eleget

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyél. A túl kevés alvás olyan tüneteket okozhat többek között, mint a fáradtság-érzet, memóriaromlás, idegesség, ügyetlenség, evéskényszer és az ezzel együttjáró elhízás.

7. Túl sokat stresszelsz

A krónikus stressz (distressz) gyakori probléma a mai kor emberénél, hiszen rengeteg inger ér minket, amelyekre sok esetben stresszel reagálunk. Ezzel nincs is baj: a stressz teljesen természetes, sőt segít a túlélésben és a jobb teljesítmény elérésében is.

Amennyiben tehát sokat stresszelsz, próbáld meg a hétköznapjaidba beépíteni az olyan rutinokat, mint a jóga, a meditáció vagy egész egyszerűen szakadj el a szürke hétköznapoktól és menj el sétálni egy erdőbe vagy egy parkba. Meglátod, segíteni fog.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!