Menü

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Az alvászavar sokakat érint, ennek életmódbeli okairól már írtunk korábbi cikkeinkben, most arra térnénk ki, hogy étrendi változtatásokkal hogyan segíthetjük, vagy gátolhatjuk az elalvást. Talán kevesen gondolnak arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk este, vannak fogások, amelyek elfogyasztása után egyszerűen képtelenség elaludni. Vajon melyek ezek az ételek?

Nos a koffeines desszertek és italok mindenképp, tehát a kávés tiramisu és a délutáni kávé, kóla kombináció egészen biztosan felelős lesz a hajnalig tartó forgolódásért. (tapasztalat) Sajnos a sok koffein bevitele vagy a túl késői koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást. Ha mégis vágyunk délután arra a feketére, akkor számoljunk azzal, hogy jó 5-6 óra is kell ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből.

A fűszeres ételek is szerepelnek az elalvást nehezítő vacsoráink listáján.

A curryt az egyik legrosszabb ételnek tartják az alvás szempontjából, a fűszeres ételek gyomorproblémák forrásai, ez megzavarja a nyugodt elalvást.

Elérkeztünk az alkoholhoz is, bár először álmosít egy pohár ital, később talán meglepetten tapasztaljuk, hogy megzavarja az elalvásunkat. Ráadásul nem mondtuk el, de ahogy a koffein, úgy az alkohol is vizelethajtó, számolhatunk éjszakai mosdólátogatásokkal, amely szintén nem a nyugodt alvás záloga.

Jöjjön az örök mumus: a bűnös cukor!

Egészségünk, fogaink, formánk nagy ellensége, s a felsorolást bővíthetjük azzal, hogy az alvás szempontjából is a legrosszabb ételek közé tartoznak.

A nehéz ételek lefekvés előtt szintén nem ajánlottak, ezért kerülendők a zsíros, fűszeres, nehéz vacsorák. Nagyon nehezen emészthetők, emellett gyakran gyomorégést okozhatnak. Akkor mit együnk? Könnyű egészséges falatokat, zabpelyhet, pirítóst, granolát, joghurtot, sajtokat, olajos magvakat, halat, salátákat, leveseket, zöldséget.

Az álmatlanság megszüntetésében a fenti ételek és élelmiszerek, fűszerek délutáni fogyasztásának kerülésén túl nélkülözhetetlen az egészségesebb életmód, az alvás ideális körülményeinek megteremtése, a rendszeres testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a meditáció.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.