Menü

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Az alvászavar sokakat érint, ennek életmódbeli okairól már írtunk korábbi cikkeinkben, most arra térnénk ki, hogy étrendi változtatásokkal hogyan segíthetjük, vagy gátolhatjuk az elalvást. Talán kevesen gondolnak arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk este, vannak fogások, amelyek elfogyasztása után egyszerűen képtelenség elaludni. Vajon melyek ezek az ételek?

Nos a koffeines desszertek és italok mindenképp, tehát a kávés tiramisu és a délutáni kávé, kóla kombináció egészen biztosan felelős lesz a hajnalig tartó forgolódásért. (tapasztalat) Sajnos a sok koffein bevitele vagy a túl késői koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást. Ha mégis vágyunk délután arra a feketére, akkor számoljunk azzal, hogy jó 5-6 óra is kell ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből.

A fűszeres ételek is szerepelnek az elalvást nehezítő vacsoráink listáján.

A curryt az egyik legrosszabb ételnek tartják az alvás szempontjából, a fűszeres ételek gyomorproblémák forrásai, ez megzavarja a nyugodt elalvást.

Elérkeztünk az alkoholhoz is, bár először álmosít egy pohár ital, később talán meglepetten tapasztaljuk, hogy megzavarja az elalvásunkat. Ráadásul nem mondtuk el, de ahogy a koffein, úgy az alkohol is vizelethajtó, számolhatunk éjszakai mosdólátogatásokkal, amely szintén nem a nyugodt alvás záloga.

Jöjjön az örök mumus: a bűnös cukor!

Egészségünk, fogaink, formánk nagy ellensége, s a felsorolást bővíthetjük azzal, hogy az alvás szempontjából is a legrosszabb ételek közé tartoznak.

A nehéz ételek lefekvés előtt szintén nem ajánlottak, ezért kerülendők a zsíros, fűszeres, nehéz vacsorák. Nagyon nehezen emészthetők, emellett gyakran gyomorégést okozhatnak. Akkor mit együnk? Könnyű egészséges falatokat, zabpelyhet, pirítóst, granolát, joghurtot, sajtokat, olajos magvakat, halat, salátákat, leveseket, zöldséget.

Az álmatlanság megszüntetésében a fenti ételek és élelmiszerek, fűszerek délutáni fogyasztásának kerülésén túl nélkülözhetetlen az egészségesebb életmód, az alvás ideális körülményeinek megteremtése, a rendszeres testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a meditáció.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.