Menü

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Az alvászavar sokakat érint, ennek életmódbeli okairól már írtunk korábbi cikkeinkben, most arra térnénk ki, hogy étrendi változtatásokkal hogyan segíthetjük, vagy gátolhatjuk az elalvást. Talán kevesen gondolnak arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk este, vannak fogások, amelyek elfogyasztása után egyszerűen képtelenség elaludni. Vajon melyek ezek az ételek?

Nos a koffeines desszertek és italok mindenképp, tehát a kávés tiramisu és a délutáni kávé, kóla kombináció egészen biztosan felelős lesz a hajnalig tartó forgolódásért. (tapasztalat) Sajnos a sok koffein bevitele vagy a túl késői koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást. Ha mégis vágyunk délután arra a feketére, akkor számoljunk azzal, hogy jó 5-6 óra is kell ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből.

A fűszeres ételek is szerepelnek az elalvást nehezítő vacsoráink listáján.

A curryt az egyik legrosszabb ételnek tartják az alvás szempontjából, a fűszeres ételek gyomorproblémák forrásai, ez megzavarja a nyugodt elalvást.

Elérkeztünk az alkoholhoz is, bár először álmosít egy pohár ital, később talán meglepetten tapasztaljuk, hogy megzavarja az elalvásunkat. Ráadásul nem mondtuk el, de ahogy a koffein, úgy az alkohol is vizelethajtó, számolhatunk éjszakai mosdólátogatásokkal, amely szintén nem a nyugodt alvás záloga.

Jöjjön az örök mumus: a bűnös cukor!

Egészségünk, fogaink, formánk nagy ellensége, s a felsorolást bővíthetjük azzal, hogy az alvás szempontjából is a legrosszabb ételek közé tartoznak.

A nehéz ételek lefekvés előtt szintén nem ajánlottak, ezért kerülendők a zsíros, fűszeres, nehéz vacsorák. Nagyon nehezen emészthetők, emellett gyakran gyomorégést okozhatnak. Akkor mit együnk? Könnyű egészséges falatokat, zabpelyhet, pirítóst, granolát, joghurtot, sajtokat, olajos magvakat, halat, salátákat, leveseket, zöldséget.

Az álmatlanság megszüntetésében a fenti ételek és élelmiszerek, fűszerek délutáni fogyasztásának kerülésén túl nélkülözhetetlen az egészségesebb életmód, az alvás ideális körülményeinek megteremtése, a rendszeres testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a meditáció.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.