Menü

Mi ne maradjon itthon, ha elutazunk?

Amikor utazni készülünk, jól jön egy összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon, érdemes elmenteni egy állandó listát a szükséges holmikról, így a bepakolás már rutinos lesz.

Amikor a gyerekemnek bepakoltam tegnapelőtt táborra, bevallom, jól jött a lista és a célirányos pakolás, különben hirtelen „ez is kell és az is kell”, aztán amikor a hátára adom, alig bírja el. Ekkor jön a lényegtelen dolgok visszapakolása és a csomag újra tervezése.

Ami nagyon fontos és jó elsőnek bepakolni vagy odakészíteni a táskához, azok a szükséges irataink, papírok, útlevél, igazolványok, pénz és a gyógyszereink. (Az iratok és igazolványok érvényességét az utazás előtt néhány héttel ellenőrizni kell!)

Ha valaki repülővel utazik, akkor természetesen a repüléssel kapcsolatos iratok, repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, egészségbiztosítási kártya, bankkártya, készpénz – ezek mind létfontosságú holmik.

A szállásfoglalást igazoló foglalási visszaigazolásokat kinyomtatva mindig magamnál hordom, vagy kifotózva a telefonomban, illetve előkészítem a címet, hogy ne induláskor kelljen gondolkozni, mit írjunk a navigációba.

Gyermekeimnél mindig van diákigazolvány, személyi, erre osztályprogramoknál a tanító is mindig felhívja a figyelmet, a nagyszülőknél nyugdíjas-igazolvány is fontos, hiszen számos kedvezményre jogosítja őket.

Ha utazni indulunk, s kisgyerekekkel tesszük, sajnos nálunk a kütyük, tabletek, mese lejátszók is az utazás részét képezik, egy laptop, vagy tablet hosszú ideig lefoglalja őket, bár ezt mindig akkor szoktuk bevetni, ha már tényleg elfogyott a türelem, ami rendszerint negyedóra múlva jelentkezik a „mikor érünk már oda” kérdésekkel.

A gyógyszereket már említettem a cikk elején, ne induljunk el a saját és családtagjaink állandó gyógyszerei nélkül, illetve készüljünk fel sok eshetőségre, amit esetleg a nyaralás alatt orvosolnunk kell, legyen nálunk ragtapasz, lázcsillapító, allergiagyógyszer.

A ruházattal a hideg-meleg időjárás esetére is készüljünk fel, nyáron is lehetnek esősebb, hidegebb napok, jó, ha a meleg ruházat is szerepel a nyaralási listán.

Mi a napfényes Horvátországban is töltöttünk már 3 napot vacogva a nyaralóban pulcsiban, ezért érdemes felkészülni mindenféle hőmérsékletre.

A pihenés arról kell, hogy szóljon, hogy elengedjük magunkat, jól érezzük magunkat, nem feszengünk, ezért a nagyon csinos, de sosem hordott ruházat helyett kényelmes és praktikus ruhákat tanácsolok bepakolni. Mindenkinek jó pihenést kívánok, kivéve akik három gyerekkel nyaralnak, mint mi, nekik kitartást.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.