Okok a padlizsán mellett
- Dátum: 2023.05.30., 11:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészséges, krém, padlizsán, zöldség
Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.
Lila színe miatt a padlizsán mindig is kitűnt a zöldségfélék közül – ez a tápláló finomság a nadragulyafélék családjának tagja, melybe a burgonya, a paradicsom vagy a paprika is tartozik. Botanikailag gyümölcs, és nem zöldség – ugyanúgy nő, ahogyan a paradicsom. Ám a konyhában, felhasználása szempontjából sokkal inkább zöldségnek tekintjük. Más színes zöldségekhez hasonlóan a padlizsánnak is számos egészségügyi előnye van.
1. Segít ellenőrzés alatt tartani a diabéteszt
A padlizsán rostban gazdag, oldható szénhidrát viszont kevés van benne. Igen hatékony emiatt a vércukorszint szabályozásában valamint a glükóz felszívódásának kontrollálásában. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára ideális választás.
2. Jótékony a szívre
Az egészséges padlizsán összetevőinek köszönhetően nagymértékben leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít – mindezzel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. A padlizsán káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz. Megelőzi a szívkoszorúér-betegségek kialakulását.
3. Az agyra nézve hasznos
A padlizsán ún. fitotápanyagokat tartalmaz, mely megvédi a sejtmembránokat bárminemű károsodástól, valamint megkönnyíti az üzenetátadást az agy egyik részből a másikba, megőrizve a memória funkciót is.
4. Segít a vas előállításában
Vasra mindenkinek szüksége van a szervezet megfelelő működéséhez. Ugyanakkor a felhalmozódott vas sem előnyös – a padlizsánban levő nasunin viszont segít a felesleges vas eltávolításában. Mindezzel csökkenti a szívroham esélyét, azon túl, hogy a szabad gyökök ellen is felveszi a harcot.
5. Megkönnyíti a fogyást
Az egészséges padlizsán arról ismert, hogy víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony. Vagyis, ideális a fogyókúrázók számára. Szivacsos szerkezete csak könnyíti a fogyasztását, természetes, nyers formájában is finom.
6. Segít az emésztésben
Egészségesen tartja és védi az emésztőrendszert a padlizsán, igen jó rosttartalma miatt. A székrekedést is megakadályozza, és a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.
7. Egészséges haj és bőr
A padlizsán magas víztartalma okán megfelelő hidratáltsággal látja el a bőrt, de a hajra nézve is jótékony a hatása.
8. A krónikus betegségek megelőzője
A padlizsán csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának esélyét.
9. Segít leszokni a dohányzásról
Kevés mennyiségben ugyanis nikotint is tartalmaz ez a finom zöldség, így könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretné letenni a cigarettát.
10. Antibakteriális hatások
A padlizsánban elegendő mennyiségű C-vitamin található, tehát antibakteriális és antivirális védelemmel vértez fel bennünket!
Tápértéke a következőképpen alakul: egy csészényi – kb. 82 grammnyi – padlizsánban 11 százalék rost, 10 százalék mangán, 5,4 százalék molibdén, 5,3 százalék kálium, 4,5 százalék folsav, 3,5 százalék K-vitamin, 3,5 százalék réz, 63,5 százalék B-vitamin, 3,1 százalék triptofán, 3 százalék C-vitamin és 2,8 százalék magnézium található.
Számos ízletes zöldséges, húsos étel készíthető az egészséges padlizsánnal, éljünk hát áldásos hatásaival! A padlizsános receptek sorában az egyik legfinomabb a padlizsánkrém, amelyet pirítóssal ideális fogyasztani!
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!