Menü

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Az egyik nyomós érvem az esőben futáshoz, hogy versenyen sem fogunk megállni feladni, csak mert szemerkélni kezd, így nem árt megbarátkozni az esővel futás közben. Versenyen is fog esni. Egy évben viszonylag kevés olyan nap van, amikor tökéletesen ki lehet zárni az esőt, (ha van egyáltalán olyan), ezért 1-2 óra esőben futásra fel kell készüljünk testileg és lelkileg egyaránt.

Egyébként, ha szentimentális akarok lenni, akkor leírom, hogy esőben a természet igenis szebb. A víz áztatta fáknak, talajnak megvan a maga bája, hangulata, frissítő illata, természetesen a saras futócipő és ez elázott futóruházat is ehhez az idillhez tartozik, bizony lehet jókat dagonyázni.

Mások meg erre azt gondolják, inkább konditerem és egy jó futópad, vagy szobakerékpár, de én azt javaslom, aki még nem élte át, ne riadjon vissza pár csepp esőtől. Természetesen erre is fel kell készülni, mielőtt elindulunk, a megfelelő ruházat nagyon fontos, a vízálló esőkabát, vízálló futócipő, (ha van ilyenünk is), mégis a legfontosabb szabály, hogy ne álljunk meg, ezzel megelőzhetünk egy esetleges megfázást.

Egyébként hiába vannak spéci felszerelések, előbb-utóbb mindenképp elázik az ember, ez elkerülhetetlen egy többórás zuhénál, ami akkor gond, ha hideg van. Egy nyári zápor, mint ami ma kapott el engem is, nem tart sokáig, az elázott cipő kivételével a könnyű sportruházatom hamar száradt, a hajam meg olyan volt, amilyen.

Az esőkabáttal sokszor nekem személy szerint az a problémám, hogy befülled, bepárásodik alatta a testünk, ami számomra igen zavaró, akkor inkább már az eső.

Ha az esős futás mellett tesszük le a voksunkat, figyeljünk jobban a sérülésveszélyre, ugyanis könnyebben lesérülhetünk. Csúszás – és esésveszéllyel kell számoljunk, ezért mindenképp oda kell figyelni, hogy hová lépünk. Érdemes ilyenkor az útvonalat a sáros terepről aszfaltra változtatni. A fényvisszaverő cuccok még fontosabbak esős időben, ha az esti órákra tervezzük az edzést. A vizes zokni és az átázott ruházat egyenes út a vízhólyagokhoz, sebekhez, ezért érdemes bekenni vazelinnel a kidörzsölődésre hajlamos testrészeinket.

Szakember és edző egyöntetű véleménye az, hogy az esőben való futás javítja a teljesítményt.

Ha minden kötél szakad és nem jött meg a kedvünk az esős futáshoz, akkor tényleg ott a futópad, a szobakerékpár, a torna, a konditerem. Ettől függetlenül én továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy ne ijedjen meg egy-egy nyári záportól futás közben. Természetesen kiemelendő, hogy nem mindegy, milyenek a körülmények! Villámlás, mennydörgés, vihar vagy felhőszakadás esetén semmiképp se húzzunk futócipőt!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.