Menü

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Természetesen vannak hivatalos és szakszerűen pontos magyarázatok arra, hogy mi a permakultúra, de én most ezeket nem keresném és másolnám be, inkább megpróbálom egyszerűen körülírni.

Az 1980-as években alakultak meg az első permakultúrás kísérleti projektek, amikor bebizonyosodott, hogy ezek az elvek megvalósíthatóak a legkülönbözőbb földrajzi, domborzati és éghajlati körülmények között. Magyarországon nincs olyan ökofalu, mely permakultúrás terv alapján épült/alakult volna, de kísérletek több helyen is folynak, például a hozzánk közelebbi Nagyszékelyben több permakultúrás gazdálkodást meg lehet tekinteni.

A permakultúra tulajdonképpen egy mód arra, hogy természetes ételt termesszünk a kertben, ez a módszer széppé teszi a növényeket, nem jelent unalmas munkát és egy fenntartható, egészséges zöldségeskertet hoz létre.

A permakultúra a permanens és a kultúra szó összevonásából keletkezett, az e mögött álló filozófiát pedig kb. 30 évvel ezelőtt a biológus Bill Mollison és David Holmgren fejlesztette ki Ausztráliában. A permakultúra az ő megfigyeléseiknek az eredményeképp született meg.

E tevékenységnek a célja az, hogy egy természetbarát és gazdaságilag életképes rendszert hozzunk létre, mely hosszútávon fenntartható.

Miért megoldás a permakultúra a globális felmelegedésre is?

Mert lényege a természetben lejátszódó folyamatok leutánzása, folyamatos tápanyagbiztosítás a talajok növényeinek.

A természet a leghatékonyabb újrahasznosító, minden körforgásszerűen működik. A természetben nincs ˝hulladék˝, minden erőforrás, s ami a legfontosabb: fenntartható, ez pedig hosszú távon is beválik, mert nem olyan eszközökön alapszik, amelyek idővel elfogynak.

A permakultúra egy életre szóló kerti kaland, mely a legkevesebb külső erőforrás használatával, az energia és a tápanyagok felhalmozásával operál. Rendszerben gondolkodik és a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza le.

Mit is jelent a rendszerben való gondolkodás? Az egyik kiváló szemléltető leírás egy kis tavacska példájából indul ki, ami miután megtelt békapetével, a kertben nagy számban jelentek meg a békák, akikről köztudott, hogy kiváló ragadozók és kártevőpusztítók is. A békák más ragadozókat is bevonzottak a kertbe, akik megint csak kiváló kártevőpusztítók voltak. Egyetlen erőforrással tehát így egy olyan láncot hagytunk létrejönni, mely komoly védővonal a kertben.

A holisztikus szemléletmód a permakultúrában is jelen van, ez a fajta gondolkodás teszi lehetővé, hogy például növényvédőszerek nélkül, kisebb ökológiai lábnyomot hátrahagyva érjünk el valós eredményeket a termelésben.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!