Menü

Nátha vagy szénanátha?

A szénanátha és a nátha közti különbségek néha nehezen ismerhetőek fel, pedig fontos, hogy a betegek meg tudják különböztetni, ugyanis az idejében elkezdett kezeléssel a panaszok és tünetek nagy része mérsékelhető.

A lényegi kérdés tehát, hogy mi a különbség az allergia és a nátha között? A tünetek azonossága miatt nem egyszerű ezek megkülönböztetése, emiatt éreztem fontosnak írni erről és összefoglalni a leggyakoribb tüneteket, illetve hogy melyik panaszok melyik betegségre jellemzőek.

A nátháról tudjuk, hogy elsősorban vírusok okozzák. A betegség pedig 7-10 nap alatt gyógyul, eddig pedig a tünetek csillapíthatóak a megfázásra és a náthára javasolt gyógyszerekkel és étrendkiegészítőkkel, teákkal. A megfázások általában a téli időszakra jellemzőek, tehát szeptember és március közti időszakban fordulnak elő leggyakrabban.

Ezzel szemben az allergia nem 7 napig tart, hanem a pollenszezon végéig, ami sajnos sokkal több időt jelent. A pollenallergia tünetei az allergén növény virágzásának időszakában jelennek meg és a pollenszórás végéig kínozzák a betegeket. A pollenszezon az adott allergéntől függően február végétől-március elejétől kezdődik és a szezon végéit tart. Köztudottan a leggyakoribb allergénünk a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus elejétől-közepétől egészen a fagyokig eltart.

A pollenallergia tüneteit sajnos évről évre egyre többen ismerik meg. Leginkább a szabadban jelentkezik az orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés és tüsszögés.

Ha ez hetekig nem enyhül, akkor orvoshoz kell fordulni, aki allergiateszttel, vérvétellel elvégzi a szükséges vizsgálatokat és annak eredményétől függően javasolja a gyógyszeres kezelést, mely általában antihisztamint és orrsprayt jelent.

A nátha tehát 7-10 nap alatt rendszerint elmúlik, ha hosszabb ideje fennálló tüneteink vannak, akkor nagy valószínűséggel szénanáthától szenvedünk.

Az allergia kevésbé ismert tünete a krákogás, köhögés, ám valójában nagyon gyakori a szénanáthás betegeknél, ezzel a szervezet a pollenek ellen védekezik.

Ha fül-orr-gégészeti vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a kellemetlen panasz légúti allergia következménye, akkor tüneti kezeléssel – antihisztaminok szedésével és szteroid tartalmú orrspray használatával – lehet kezelni.

A gyógyszeres kezelés mellett immunterápiával is fel lehet venni a harcot a szénanátha ellen, mely nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az allergia kiváltó okára hat.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.