Menü

Miért legyen otthon ricinusolaj?

A ricinusolaj rendkívül népszerű és értékes alapanyag, a Jónás fa magjainak hideg sajtolásával nyerik és Kelet-Afrikából származik. Ezt a növényi olajat széles körben használják kozmetikumokban, szappanokban, masszázsolajokban, valamint haj-, köröm- és szempilla termékekben. Kozmetikumokban "Castor Oil" néven található meg a ricinusolaj és sokrétűen felhasználható, alkalmas például a fejbőr masszázsára és hajápolásra, bőrápolásra, különböző bőrproblémákra, illetve szempilla és szemöldök ápolásra.

A ricinusolajról tudni érdemes, hogy sok benne az E-vitamin , amely nagyon jó a sebek gyógyulásában, valamint antibakteriális hatású, omega-6 és omega-9 zsírsav-tartalma miatt pedig gyulladáscsökkentő is, emellett növeli a bőr ellenállóképességét. Kiválóan kezelhetjük vele a töredezett körmök és a beszakadt, repedezett körömágyat is.

Ha kisebb sebeket bekenünk ricinusolajjal, sokkal hamarabb és szebben fognak gyógyulni, de használhatjuk égési sérülések, műtéti sebek gyógyítására is.

A ricinusolaj emésztőrendszeri problémákra, székrekedésre, gyulladásos bélbetegség kezelésére, vese és húgyfertőzések, illetve asztma kezelése esetén is sikerrel alkalmazott gyógymód. Az egyik talán legismertebb gyógyászati felhasználási módja a természetes hashajtás. Fokozza a belek működését, ezzel segítve a salakanyagok távozását. Belsőleg használva a székrekedés megszüntetéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál az ajánlható adag.

Mindenképp legyünk óvatosak, mert míg kis dózisban biztonságosnak tekinthető, nagyobb mennyiségben már hasi görcsöket, hányingert, hányást és hasmenést okozhat, hosszútávon emiatt nem alkalmazható.

Én magam legjobban külsőleg szeretem használni, s leginkább azért, mert a szempilla, szemöldök hamarabb nő, ha rendszeresen bedörzsölöm esténként ricinusolajjal, illetve három gyerekes anyukaként gyakran alkalmazom a fiaimnál horzsolások, karcolások esetén is.

A ricinusolajról érdemes bővebben olvasni, ugyanis leírások ajánlják aranyér esetén is, de jól kezeli a szemölcsöket, a tyúkszemet és a bőrkeményedéseket is.

A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is használták áldásos hatásai miatt, így nem véletlen, hogy még manapság is igen népszerű és kedvelt gyógyászati szer.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.