Menü

Anafilaxia, vagy anafilaxiás sokk, amit tudni kell

Sok ember életét megnehezítik a különböző allergiás reakciók, melyekkel szervezetünk válaszol a számára tűrhetetlen behatásokra. Ezek közül az egyik legveszélyesebb az anafilaxia.

Az anafilaxia egy reakció a testünktől, két fajtáját különböztethetjük meg, az allergiás és a nem-allergiás anafilaxiát. A nem-allergiás anafilaxia akkor jelentkezik, ha túlterheljük fizikálisan szervezetünket, vagy túlhűl a testünk, esetleg olyan gyógyszert szedünk be, amiben ópiát származékok találhatóak. Az allergiás anafilaxiát lesűrűbben ételek, gyógyszerek hatóanyagai vagy rovarcsípések idézik elő.

Az anafilaxia tüneteit gyorsan fel lehet ismerni és érdemes odafigyelni rá, mivel nagyon gyorsan súlyosbodhatnak a tünetek, melyek komoly károsodásokat okozhatnak a szervezetben. Érintett lehet a bőr, a nyálkahártya, a szív-és érrendszer, a légzőrendszer, a gyomor és béltraktus, és nem feledhető a központi idegrendszer sem. Elsődlegesen bőrpírral, kiütéssel, viszketéssel, az ajkak duzzanatával kezdődik.

Már önmagában ez is életveszélyes állapothoz vezethet, mivel a száj, a garat és torok dagadása fulladást okozhat. Átalakulhat szívritmuszavarra, alacsony vagy magas pulzusszámra, ájulásra, nehézlégzésre és légszomjara is. A légúti rendszert érintve sípoló légzés hallható, köhögés, rekedtség, és felső légúti szűkületek figyelhetőek meg. Ezekhez társulhat eszméletvesztés, hányás, hasmenés, zavartság, szorongás, fejfájás is. A tünetek különbözőek, ezért is érdemes odafigyelni rájuk, hiszen minden tünet vezethet életveszélyes állapothoz.

Diagnózisa a beteg kórelőzmények feltárásával, vérvétellel, bőrpróbával állítható fel, de a gyors orvosi beavatkozás elengedhetetlen, melyet egy laikus ember is megkezdhet. A gyors felismerés és helyes ellátás megkezdése a beteg életébe kerülhet. Az első és legfontosabb a helyes testhelyzet kialakítása, stabil oldalfekvés, légszomj esetén félülő helyzet, emellett a légutak szabaddá tétele. A mentők kiérkezéséig ezzel tudunk segíteni, a szakember pedig a továbbiakban oxigént és infúziót ad, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszert, ezután pedig kortikoszteroid adagolása történik.

Azon betegek, akik tudatában vannak annak, hogy ilyen jellegű allergiával élnek, nagy valószínűséggel úgynevezett epipen-t tartanak maguknál, ami egy előre töltött injekció, mely adrenalint tartalmaz. Ezt a comb külső felszínéhez nyomva egy gomb megnyomásával lehet beadni. A gomb megnyomása egy rejtett tűt szúr a combizomba, ezzel bejuttatva az adrenalint a szervezetbe. Az epipen használata nemjelenti azt, hogy a probléma megoldódott, így orvosi kezelésre van szükség, mivel a tünetek bármikor újra jelentkezhetnek.

Az allergiás reakciókat sosem szabad félvállról venni, bármikor súlyosbodhatna a tünetek, melyek komoly egészségkárosító hatással bírnak. Mindig figyeljünk magunkra és a környezetükben lévőkre, a tünetek jelentkezésénél pedig hívjunk mentőt és segítsünk a betegen.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Nem bírod bevenni a gyógyszert, vagy éppen tűfóbiában szenvedsz?

Ma már megszokott módszer, hogy a betegségek és panaszok kivizsgálását követően tablettával vagy kapszulával kezeljük a bajunkat. Ugyanígy az életünk része a kötelező oltások. Azonban, ezen gyógyszerbeviteli módok mellett, már számos egyéb megoldás is elképzelhető. Ennek egyik példája a nyálkahártyán keresztüli kezelés.

Farkasvakság

A szemet sokféle probléma érintheti, fájdalmat okozhat a látás romlása, zavarhatja az erős fény, vagy akár a szürkület és sötétség, mely komoly befolyással lehet életünkre.

Az iszappakolás csodás hatásai

Őseink még az iszapért is háborút vívtak - nem véletlenül. A Holt-tengeri iszapban mártózás nagyon egészséges. És ez csak egy a földdel gyógyítás praktikái közül.

Bébiétel, színdiéta, szélsőséges módszerek! Drasztikus sztárfogyókúrák!

Csinos hölgy rettentően vidáman, friss salátával teli tálból eszik, kezében villa, és
hibátlan csillogó, vakító fogsor. Ki ne ismerné ezeket a diétás reklámképeket? A baj sohasem a diétával van, hanem sokkal inkább azzal, ha valaki drasztikus módszerekhez folyamodik.