Az állandóan szomjúság okai
- Dátum: 2023.04.10., 19:18
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, egészség, étkezés, folyadék, gyümölcs, szárazság, zöldség
Az állandó szomjúságérzet oka természetesen igen sok esetben egyszerűen, hogy nem fogyasztottunk elég folyadékot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a dolog valamilyen egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik.
Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is megnöveli a dehidratáltság kockázatát, különösen, ha a betegséget még nem diagnosztizálták. Ha a vércukorszintünk túl magas, akkor a vesék több vizeletet termelnek, hogy kiürítsék a felesleges glukózt, a folyadékvesztés hatására pedig szomjasak leszünk.
A cukorbetegség egyik jellegzetes tünete az állandó szomjúság, ugyanis a magas vércukorszint fokozott működésre serkenti a veséket (hogy a plusz glükóztól megszabaduljunk), ez pedig gyakoribb vizelési ingerrel, illetve szomjúsággal jár együtt. Ha tehát feltűnően sokat járunk pisilni, mellette állandóan szomjasak vagyunk, nem árt ellenőriztetni a vércukorszintünket. Gyakori kísérőtünet lehet még a fáradékonyság , a hangulatzavarok, az ingerlékenység vagy a testsúly megmagyarázhatatlan változásai.
A vérszegénység egyik kiváltó oka a vérveszteség lehet, például a menstruáció során, és ennek hatásait igyekszik kompenzálni a szervezet azzal, hogy szomjúságot jelez, így a vér "felhígul". A vérszegénység során tapasztalható egyéb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a koncentrációs nehézségek vagy éppen a sápadt arcbőr. Érdemes orvosi vizsgálatot kérni az esetleges vérszegénység kiderítéséhez, mert a vérzést okozhatja fekély, de jelezhet ez a probléma pajzsmirigybetegséget is.
A szervezetünk a folyadékháztartás segítségével a vérnyomást is igyekszik szabályozni, ezért, ha például túl alacsony a vérnyomásunk, akkor fokozott szomjúságot jelez, hogy a vér mennyiségének megnövelésével a vérnyomás is emelkedhessen. Az alacsony vérnyomás egyik közvetett kiváltó oka a stressz lehet, ezt olyan tünetek is kísérhetik, mit a szédülés, az állandó rosszkedv, az alvászavarok és persze az extrém mértékű szomjúság. A vízivás itt is csak tüneti kezelés, elsősorban a stressz hatásait kell csökkentenünk.
A nőknél az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintjének változásai egyaránt okozhatnak szomjúságot, akárcsak a menstruáció maga. A legtöbb nőnek a menstruációt megelőző héten, vagy napokban, több folyadékra lehet szüksége, a szomjúság erre utal. Szerencsére, ez nem olyan probléma, amely miatt komolyabban aggódni kellene - inkább legyen mindig a kezünk ügyében egy nagy pohár víz!
A xerosztómia nevű betegséget, vagyis a száj nyálkahártyájának túlzott kiszáradását sokan összekeverhetik a szomjúsággal, pedig az előbbinél elsősorban a nyáltermelődés zavaráról van szó, nem pedig a szervezet folyadékháztartásának problémájáról. A száraz száj jelenségének hátterében számos dolog állhat, például gyógyszerek vagy éppen az, ha nyitott szájjal alszunk. Az ivással ugyan ideiglenesen visszaállíthatjuk a nyálkahártya nedvességét, de ez csak átmeneti megoldás, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni az orvosunknak, ha szájszárazsággal küzdünk.
Nem árt azt sem megvizsgálni, hogy milyen ételeket ettünk az utóbbi időben. Bizonyos fogásokról egyértelműen tudhatjuk, hogy szomjúságot okoznak, ilyenek például a sós chipsek, ropik.
Azonban bizonyos zöldségek és gyümölcsök vízhajtó hatásúak, így fokozott vizeletürítésre serkentik a szervezetet, ami pedig szomjúsággal jár. Ezek közé az ételek közé tartozik például a spárga, a zeller, a cékla vagy a petrezselyem.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.