Menü

Mire jó a sóbarlang?

A sós levegő számos pozitív egészségügyi hatását már az ókorban is ismerték. Az 1800-as évekből is találtak feljegyzéseket, melyekben megemlítik, hogy a sóbányákban dolgozók között nagyon kis számban fordultak csak elő légúti megbetegedések. Természetesen ma már kutatásokkal is bizonyították a sós levegő jótékony hatását a szervezetünkre, legyen szó légúti problémákról vagy akár bőrbetegségekről.

A teljesség igénye nélkül lássuk tehát a só jótékony hatásait. Elsősorban a légutakra kifejtett hatása miatt alkalmazzák, ez pedig egészen pontosan a tüdő és a hörgők tisztítása, lerakódott váladék fellazítása, valamint a száraz köhögés kialakulásának megelőzése. Ennek köszönhetően nagyszerű segítség lehet a sóterápia asztma, idült légcsőgurut vagy pollenek okozta allergia kezelésében. Természetesen egyéb, a légutakat érintő betegségek kezelésében is hatékony, mint például az arcüreggyulladás, a hörghurut, a szénanátha vagy a COPD.

Általánosságban fertőtlenítő, tisztító és vízlágyító hatása van a sónak, valamint bármilyen meglepő – hiszen a sóról azt gondolnánk szárítja a bőrt – de ápolja és védi a bőrt. Jó hatással van a méregtelenítésre és a hormonháztartásra is, így nem csak meglévő betegségek esetén ajánlják, egyszerűen egészségünk megőrzése végett is érdemes lehet ellátogatni egy sószobába.

A visszér és hajszálrepedések kialakulását is megakadályozza, valamint fontos szerepe van az idegsejtek közötti összeköttetések működésében. Nem véletlen, hogy gyakran ajánlják idegfájdalmak és reuma kezelésének kiegészítéseként. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a sóterápia várandósok számára is alkalmazható, sőt, kisgyermekek is részt vehetnek rajta.

De mégis hol van lehetőség ilyen sóterápiára? Szerencsére már rengeteg városban elérhető ez a terápia, ráadásul több lehetőség közül is választhatunk. Ha találkoztunk már a sószoba, sókamra és sóbarlang kifejezésekkel, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis mi a különbség közöttük? Tulajdonképpen semmi, mindössze a méretük és kialakításuk tér el. A sóbarlang – ahogy a neve is mutatja – egy természetes képződmény, melynek kialakulásában nem volt szerepe az embernek. A sókamra és a sószoba kisebb, mesterségesen létrehozott „sóbarlangok”, melyeket sótéglából építenek, valamint sós víz párologtatásával, sólámpásokkal és só porlasztásával tesznek még hasonlóbbá a sóbarlangokhoz. A sókamra a legkisebb, jellemzően egy személy befogadására alkalmas, míg a sószobában akár több ember is kényelmesen elfér.

Ha úgy döntenénk, kipróbáljuk a sóterápiát, érdemes több alkalommal is részt venni rajta, mivel jellemzően több alkalom után, rendszeres alkalmazás esetén várható javulás. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy gyógymód, mindössze egy kiegészítő kezelés, mely felgyorsíthatja a gyógyulást és megelőzhet egyes légúti megbetegedéseket.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.