Menü

Mire jó a sóbarlang?

A sós levegő számos pozitív egészségügyi hatását már az ókorban is ismerték. Az 1800-as évekből is találtak feljegyzéseket, melyekben megemlítik, hogy a sóbányákban dolgozók között nagyon kis számban fordultak csak elő légúti megbetegedések. Természetesen ma már kutatásokkal is bizonyították a sós levegő jótékony hatását a szervezetünkre, legyen szó légúti problémákról vagy akár bőrbetegségekről.

A teljesség igénye nélkül lássuk tehát a só jótékony hatásait. Elsősorban a légutakra kifejtett hatása miatt alkalmazzák, ez pedig egészen pontosan a tüdő és a hörgők tisztítása, lerakódott váladék fellazítása, valamint a száraz köhögés kialakulásának megelőzése. Ennek köszönhetően nagyszerű segítség lehet a sóterápia asztma, idült légcsőgurut vagy pollenek okozta allergia kezelésében. Természetesen egyéb, a légutakat érintő betegségek kezelésében is hatékony, mint például az arcüreggyulladás, a hörghurut, a szénanátha vagy a COPD.

Általánosságban fertőtlenítő, tisztító és vízlágyító hatása van a sónak, valamint bármilyen meglepő – hiszen a sóról azt gondolnánk szárítja a bőrt – de ápolja és védi a bőrt. Jó hatással van a méregtelenítésre és a hormonháztartásra is, így nem csak meglévő betegségek esetén ajánlják, egyszerűen egészségünk megőrzése végett is érdemes lehet ellátogatni egy sószobába.

A visszér és hajszálrepedések kialakulását is megakadályozza, valamint fontos szerepe van az idegsejtek közötti összeköttetések működésében. Nem véletlen, hogy gyakran ajánlják idegfájdalmak és reuma kezelésének kiegészítéseként. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a sóterápia várandósok számára is alkalmazható, sőt, kisgyermekek is részt vehetnek rajta.

De mégis hol van lehetőség ilyen sóterápiára? Szerencsére már rengeteg városban elérhető ez a terápia, ráadásul több lehetőség közül is választhatunk. Ha találkoztunk már a sószoba, sókamra és sóbarlang kifejezésekkel, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis mi a különbség közöttük? Tulajdonképpen semmi, mindössze a méretük és kialakításuk tér el. A sóbarlang – ahogy a neve is mutatja – egy természetes képződmény, melynek kialakulásában nem volt szerepe az embernek. A sókamra és a sószoba kisebb, mesterségesen létrehozott „sóbarlangok”, melyeket sótéglából építenek, valamint sós víz párologtatásával, sólámpásokkal és só porlasztásával tesznek még hasonlóbbá a sóbarlangokhoz. A sókamra a legkisebb, jellemzően egy személy befogadására alkalmas, míg a sószobában akár több ember is kényelmesen elfér.

Ha úgy döntenénk, kipróbáljuk a sóterápiát, érdemes több alkalommal is részt venni rajta, mivel jellemzően több alkalom után, rendszeres alkalmazás esetén várható javulás. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy gyógymód, mindössze egy kiegészítő kezelés, mely felgyorsíthatja a gyógyulást és megelőzhet egyes légúti megbetegedéseket.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.