Menü

A kezeletlen allergia veszélyei

Az elhanyagolt és kezeletlen allergia szövődményeket okozhat, illetve újabb betegségeket és allergiákat, ezért szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni.

Mi a légúti allergia?

Az allergia tulajdonképpen egy immunreakció. Valamilyen idegen inger hatására a szervezet elhárító mechanizmusa. A légúti allergia jellemzően náthás tüneteket jelent, mely súlyos esetben allergiás asztma kialakulásához is vezethet. Légúti allergiát a leggyakrabban pollenek okoznak, de kiválthatnak ilyen problémát állati szőrök és háziporatka is.

A légúti panaszok nemcsak megnehezítik a mindennapjainkat, hanem komoly szövődményekkel is járhatnak, ennek komolyan vétele és megelőzése fontos feladat régi és új betegeknek egyaránt. Aki már a tavalyi pollenszezont is nehezen viselte, neki érdemes az orvosi utasításoknak megfelelően elkezdeni vagy folytatni a gyógyszeres kezelést, ha pedig még nem tette, mielőbb forduljon allergológushoz.

A szénanátha tünetei ismertek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr-, torokviszketés, melyek egyéntől függően változnak és különböző erősségűek lehetnek a homályos látástól az alvásproblémákig.

A nem kezelt vagy nem jól kezelt allergia szövődményekkel járhat! Az elhúzódó és kezeletlen allergiás panaszok miatt többek között fülfájdalom, középfülgyulladás, illetve súlyos esetekben asztma is kialakulhat.

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, mert előfordulhat, hogy a lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia – állítják szakorvosok.

Az allergiavizsgálatról már írtunk korábban oldalunkon, mely bőrteszttel és vérvétellel történik. Ezek alapján állapítja meg a diagnózist az orvos és állítja össze a megfelelő kezelést.

A tüneti gyógyszerek között szerepel antihisztamin, orrspray, szemcsepp, a nem gyógyszeres módszerek között pedig említhető az immunterápia is, különböző teák, orrsprayk, homeopátiás szerek és egyéb alternatív megoldások (pl. orrszűrő, orrfilter, gyógynövényes párna, illóolajok…stb.) melyek szintén segítenek a tünetek csökkentésében, azonban nem helyettesítik a szakszerű orvosi vizsgálatot és kezelést.

Az orvosi kontroll azoknak is fontos, akik már szednek gyógyszert, hiszen a korábbi évek kezelési módszerein, adagoláson elképzelhető, hogy változtatni kell.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?