Menü

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Mit kell tudni a pajzsmirigy göbökről, hol találhatóak, mi a teendő velük, milyen bajt jeleznek és hogy lehet észrevenni őket?

A pajzsmirigy göbök olyan tömör vagy folyadékkal telt csomók, amelyek a pajzsmirigyen alakulnak ki, mely a nyakunk alsó részén található. Fontos hormontermelő szervről van szó, amelynek jelentős szerepe van az anyagcserefolyamatok szabályozásában.

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A pajzsmirigyen található csomókat nem mi vesszük észre magunkon, hanem általában orvosi rutinvizsgálaton derülnek ki, melyet tapintással végeznek, illetve pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal, de előfordul, hogy komolyabb esetben ezek a csomók akkorák, hogy szabad szemmel is láthatók.

Mitől alakulnak ki ezek a csomók?

A göbök okai sokfélék lehetnek: általában valamilyen betegség vagy pajzsmirigy-alulműködés, illetve -túlműködés következtében alakulnak ki, de okozhatja a jódhiány is. A túl kevés jódot tartalmazó étrend következtében kialakulhatnak csomók a pajzsmirigyen.

Mit kell tenni, ha a az orvos göböket észlelt a vizsgálatkor?

A pajzsmirigyen található göbök kezelése attól függ, milyenek ezek a kis csomók. A legtöbb esetben ultrahangvizsgálatot és vérvételt végeznek, ezután állapítják meg a kezelés módját.

Az ultrahanglelet mellett szükséges a laborvizsgálat is, még olyankor is, ha az ultrahanglelet negatív.

Jó hír, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb ártalmatlan és nem okoz semmilyen tünetet, nem nőnek, ekkor az orvos rendszeres kontrollvizsgálatot javasol.

Amennyiben a göb növekedni kezd, vagy hormont termelni, olyankor szükséges a további kezelés. A pajzsmirigy-ultrahang, illetve a laboreredmények függvényében a radiológus szakorvos további kivizsgálást javasolhat. A jóindulatú göbök nem minden esetben szorulnak kezelésre. Ha mégis igen, az klasszikusan hormonkezelést vagy műtétet jelent.

Milyen tüneteket okozhatnak a göbök?

A pajzsmirigygöbök az alábbi tüneteket okozhatják: nyelési nehézség, légzési problémák, szorító érzés, duzzanat, nehézlégzés, fogyás, heves szívdobogás, idegesség.

Annak ellenére, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb nem jelent rosszindulatú daganatot, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni vérvétellel, ultrahanggal.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Hátfájás ellen házilag

Hátfájás ellen házilag, otthon is sok mindent tehetsz akár a megelőzésről, akár a gyors tüneti kezelésről, akár hosszú távú, tartós megoldásról van szó. Még enyhe hátfájás esetén sem érdemes ölbe tett kézzel ülni, mert könnyen súlyosbodhatnak a panaszok, és megbosszulhatja magát, ha nem teszel valamit idejében a hátfájás ellen.

Nátha vagy szénanátha?

A szénanátha és a nátha közti különbségek néha nehezen ismerhetőek fel, pedig fontos, hogy a betegek meg tudják különböztetni, ugyanis az idejében elkezdett kezeléssel a panaszok és tünetek nagy része mérsékelhető.

Miért fontos a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy állapota nagy mértékben befolyásolja egészségünket, így fontos, hogy a bevitt élelmiszerekkel is támogassuk működését.

Hajápolás nyáron

Miért kell külön cikket szentelni a nyári hajápolásnak, miben más ez, mint az év többi napján? Mire figyeljünk napozás előtt, alatt és után? Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan is ápoljuk helyesen a hajunkat az év legforróbb hónapjaiban, mindenképp érdemes elolvasni mai cikkünket!