Menü

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Mit kell tudni a pajzsmirigy göbökről, hol találhatóak, mi a teendő velük, milyen bajt jeleznek és hogy lehet észrevenni őket?

A pajzsmirigy göbök olyan tömör vagy folyadékkal telt csomók, amelyek a pajzsmirigyen alakulnak ki, mely a nyakunk alsó részén található. Fontos hormontermelő szervről van szó, amelynek jelentős szerepe van az anyagcserefolyamatok szabályozásában.

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A pajzsmirigyen található csomókat nem mi vesszük észre magunkon, hanem általában orvosi rutinvizsgálaton derülnek ki, melyet tapintással végeznek, illetve pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal, de előfordul, hogy komolyabb esetben ezek a csomók akkorák, hogy szabad szemmel is láthatók.

Mitől alakulnak ki ezek a csomók?

A göbök okai sokfélék lehetnek: általában valamilyen betegség vagy pajzsmirigy-alulműködés, illetve -túlműködés következtében alakulnak ki, de okozhatja a jódhiány is. A túl kevés jódot tartalmazó étrend következtében kialakulhatnak csomók a pajzsmirigyen.

Mit kell tenni, ha a az orvos göböket észlelt a vizsgálatkor?

A pajzsmirigyen található göbök kezelése attól függ, milyenek ezek a kis csomók. A legtöbb esetben ultrahangvizsgálatot és vérvételt végeznek, ezután állapítják meg a kezelés módját.

Az ultrahanglelet mellett szükséges a laborvizsgálat is, még olyankor is, ha az ultrahanglelet negatív.

Jó hír, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb ártalmatlan és nem okoz semmilyen tünetet, nem nőnek, ekkor az orvos rendszeres kontrollvizsgálatot javasol.

Amennyiben a göb növekedni kezd, vagy hormont termelni, olyankor szükséges a további kezelés. A pajzsmirigy-ultrahang, illetve a laboreredmények függvényében a radiológus szakorvos további kivizsgálást javasolhat. A jóindulatú göbök nem minden esetben szorulnak kezelésre. Ha mégis igen, az klasszikusan hormonkezelést vagy műtétet jelent.

Milyen tüneteket okozhatnak a göbök?

A pajzsmirigygöbök az alábbi tüneteket okozhatják: nyelési nehézség, légzési problémák, szorító érzés, duzzanat, nehézlégzés, fogyás, heves szívdobogás, idegesség.

Annak ellenére, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb nem jelent rosszindulatú daganatot, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni vérvétellel, ultrahanggal.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.