Menü

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Mit kell tudni a pajzsmirigy göbökről, hol találhatóak, mi a teendő velük, milyen bajt jeleznek és hogy lehet észrevenni őket?

A pajzsmirigy göbök olyan tömör vagy folyadékkal telt csomók, amelyek a pajzsmirigyen alakulnak ki, mely a nyakunk alsó részén található. Fontos hormontermelő szervről van szó, amelynek jelentős szerepe van az anyagcserefolyamatok szabályozásában.

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A pajzsmirigyen található csomókat nem mi vesszük észre magunkon, hanem általában orvosi rutinvizsgálaton derülnek ki, melyet tapintással végeznek, illetve pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal, de előfordul, hogy komolyabb esetben ezek a csomók akkorák, hogy szabad szemmel is láthatók.

Mitől alakulnak ki ezek a csomók?

A göbök okai sokfélék lehetnek: általában valamilyen betegség vagy pajzsmirigy-alulműködés, illetve -túlműködés következtében alakulnak ki, de okozhatja a jódhiány is. A túl kevés jódot tartalmazó étrend következtében kialakulhatnak csomók a pajzsmirigyen.

Mit kell tenni, ha a az orvos göböket észlelt a vizsgálatkor?

A pajzsmirigyen található göbök kezelése attól függ, milyenek ezek a kis csomók. A legtöbb esetben ultrahangvizsgálatot és vérvételt végeznek, ezután állapítják meg a kezelés módját.

Az ultrahanglelet mellett szükséges a laborvizsgálat is, még olyankor is, ha az ultrahanglelet negatív.

Jó hír, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb ártalmatlan és nem okoz semmilyen tünetet, nem nőnek, ekkor az orvos rendszeres kontrollvizsgálatot javasol.

Amennyiben a göb növekedni kezd, vagy hormont termelni, olyankor szükséges a további kezelés. A pajzsmirigy-ultrahang, illetve a laboreredmények függvényében a radiológus szakorvos további kivizsgálást javasolhat. A jóindulatú göbök nem minden esetben szorulnak kezelésre. Ha mégis igen, az klasszikusan hormonkezelést vagy műtétet jelent.

Milyen tüneteket okozhatnak a göbök?

A pajzsmirigygöbök az alábbi tüneteket okozhatják: nyelési nehézség, légzési problémák, szorító érzés, duzzanat, nehézlégzés, fogyás, heves szívdobogás, idegesség.

Annak ellenére, hogy a legtöbb pajzsmirigy göb nem jelent rosszindulatú daganatot, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni vérvétellel, ultrahanggal.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.