Menü

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

  • Dátum: 2023.03.29., 18:53
  • Martinka Dia
  • képek:pexels.com, pixabay.com

Eszembe jutott az a vicc, mikor valakit megkérdeztek: „meghalnál, ha egy nap nem ihatnál kávét? Én nem, de te lehet!” Viccen kívül mikor mondhatjuk valakire, hogy kávéfüggő és milyen hatásokkal jár?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.

Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanulmányok szerint a napi 1-2 csésze közötti kávé elfogyasztása nem káros, sőt, kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, tehát kijelenthetjük, hogy a rendszeres, de mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szervezetünkre.

Mikor beszélünk azonban függőségről?

Valószínűleg nem az 1-2 csésze kávé esetén. Amikor már túl sokra vágyunk belőle, vagy ha tényleg nem tudunk egy napot, vagy egy reggelt elképzelni nélküle, akkor már elgondolkodhatunk azon, hogy függőségről beszéljünk-e.

Számít a kávé fajtája, erőssége is, nem mindegy, hogy egy gyengébben elkészített tejeskávéról, capuccinóról beszélünk-e, vagy netán egy erősebb presszókávéról. Próbáljuk megfigyelni, milyen hatással van ránk, ha nem kapjuk meg a megfelelő koffein adagunkat, ez sokmindent elárul arról rólunk.

Természetesen annak is szem előtt kell tartania a mértéket, aki egészséges, de azoknak mindenképp, akiknek alapbetegségük, magas vérnyomásuk van.

A kávéfüggőség mindenkinél csak egy kellemesnek ígérkező szokásként indul, senki sem későbbi függőség céljából kezd el kávézni, ám a mértékletesség betartása nélkül gyorsan válhatunk a koffein rabjává.

A koffein függőségnek több mellékhatása van, amelyeket kevesen ismernek, ilyen például, hogy növeli a csontritkulás kockázatát, növelheti a vérnyomást, vízhajtó hatása révén öregíti a bőrt, vércukorszint – ingadozása miatt pedig a súlygyarapodás is a számlájára írható, mégis a legfontosabb mindezek mellett hogy, magas pulzust- és vérnyomást, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést okozhat.

Az elvonási tünetek pedig fejfájással, fáradtsággal, ingerlékenységgel járnak.

A gyerekek nem kávéznak, ám számos üdítőital tartalmaz koffeint, ami rájuk nézve rendkívül veszélyes, hiszen ők jóval érzékenyebbek a felnőtteknél, náluk a koffein viselkedési- és figyelemzavarok kialakulását válthatja ki.

Természetesen senkinek sem akarjuk azt mondani, hogy le kell mondania a kedvenc kávéjáról, mindössze annyit tanácsolunk, hogy tartsunk mértéket, keressük a koffeinmentes változatokat, csökkentsük a napi adagot, vagy váltsuk ki zöldteával, teával.

Édességre vágysz? Egyél gofrit!

A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.

Miért ekkora az édesség utáni vágyunk?

Néha csak unalomból is eszünk, sőt még akár kényszerből is, annak ellenére, hogy teljesen tele vagyunk. Már biztosan Te is találkoztál azzal az állítással, hogy az éhség valójában szomjúság álruhában.

Miért egyél banánt?

A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.

Anyagcsere-pörgető italok

Léteznek úgymond anyagcsere-pörgető italok, amitől beindul a fogyás? Vajon melyek ezek, egyszerű-e az elkészítésük, s tényleg olyan hatásosak? Nézzük!

Ezekre figyelj, hogy ne gátold a C-vitamin felszívódását a szervezetben

Az emberek jó része valamilyen formában próbál C-vitamint vinni a szervezetébe. Van, aki vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, van, aki vitamin készítményeket szed, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vannak tényezők, amik befolyásolják a C-vitamin felszívódását a szervezetben.