Menü

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

  • Dátum: 2023.03.29., 18:53
  • Martinka Dia
  • képek:pexels.com, pixabay.com

Eszembe jutott az a vicc, mikor valakit megkérdeztek: „meghalnál, ha egy nap nem ihatnál kávét? Én nem, de te lehet!” Viccen kívül mikor mondhatjuk valakire, hogy kávéfüggő és milyen hatásokkal jár?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.

Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanulmányok szerint a napi 1-2 csésze közötti kávé elfogyasztása nem káros, sőt, kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, tehát kijelenthetjük, hogy a rendszeres, de mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szervezetünkre.

Mikor beszélünk azonban függőségről?

Valószínűleg nem az 1-2 csésze kávé esetén. Amikor már túl sokra vágyunk belőle, vagy ha tényleg nem tudunk egy napot, vagy egy reggelt elképzelni nélküle, akkor már elgondolkodhatunk azon, hogy függőségről beszéljünk-e.

Számít a kávé fajtája, erőssége is, nem mindegy, hogy egy gyengébben elkészített tejeskávéról, capuccinóról beszélünk-e, vagy netán egy erősebb presszókávéról. Próbáljuk megfigyelni, milyen hatással van ránk, ha nem kapjuk meg a megfelelő koffein adagunkat, ez sokmindent elárul arról rólunk.

Természetesen annak is szem előtt kell tartania a mértéket, aki egészséges, de azoknak mindenképp, akiknek alapbetegségük, magas vérnyomásuk van.

A kávéfüggőség mindenkinél csak egy kellemesnek ígérkező szokásként indul, senki sem későbbi függőség céljából kezd el kávézni, ám a mértékletesség betartása nélkül gyorsan válhatunk a koffein rabjává.

A koffein függőségnek több mellékhatása van, amelyeket kevesen ismernek, ilyen például, hogy növeli a csontritkulás kockázatát, növelheti a vérnyomást, vízhajtó hatása révén öregíti a bőrt, vércukorszint – ingadozása miatt pedig a súlygyarapodás is a számlájára írható, mégis a legfontosabb mindezek mellett hogy, magas pulzust- és vérnyomást, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést okozhat.

Az elvonási tünetek pedig fejfájással, fáradtsággal, ingerlékenységgel járnak.

A gyerekek nem kávéznak, ám számos üdítőital tartalmaz koffeint, ami rájuk nézve rendkívül veszélyes, hiszen ők jóval érzékenyebbek a felnőtteknél, náluk a koffein viselkedési- és figyelemzavarok kialakulását válthatja ki.

Természetesen senkinek sem akarjuk azt mondani, hogy le kell mondania a kedvenc kávéjáról, mindössze annyit tanácsolunk, hogy tartsunk mértéket, keressük a koffeinmentes változatokat, csökkentsük a napi adagot, vagy váltsuk ki zöldteával, teával.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?