Menü

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

  • Dátum: 2023.03.29., 18:53
  • Martinka Dia
  • képek:pexels.com, pixabay.com

Eszembe jutott az a vicc, mikor valakit megkérdeztek: „meghalnál, ha egy nap nem ihatnál kávét? Én nem, de te lehet!” Viccen kívül mikor mondhatjuk valakire, hogy kávéfüggő és milyen hatásokkal jár?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.

Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanulmányok szerint a napi 1-2 csésze közötti kávé elfogyasztása nem káros, sőt, kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, tehát kijelenthetjük, hogy a rendszeres, de mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szervezetünkre.

Mikor beszélünk azonban függőségről?

Valószínűleg nem az 1-2 csésze kávé esetén. Amikor már túl sokra vágyunk belőle, vagy ha tényleg nem tudunk egy napot, vagy egy reggelt elképzelni nélküle, akkor már elgondolkodhatunk azon, hogy függőségről beszéljünk-e.

Számít a kávé fajtája, erőssége is, nem mindegy, hogy egy gyengébben elkészített tejeskávéról, capuccinóról beszélünk-e, vagy netán egy erősebb presszókávéról. Próbáljuk megfigyelni, milyen hatással van ránk, ha nem kapjuk meg a megfelelő koffein adagunkat, ez sokmindent elárul arról rólunk.

Természetesen annak is szem előtt kell tartania a mértéket, aki egészséges, de azoknak mindenképp, akiknek alapbetegségük, magas vérnyomásuk van.

A kávéfüggőség mindenkinél csak egy kellemesnek ígérkező szokásként indul, senki sem későbbi függőség céljából kezd el kávézni, ám a mértékletesség betartása nélkül gyorsan válhatunk a koffein rabjává.

A koffein függőségnek több mellékhatása van, amelyeket kevesen ismernek, ilyen például, hogy növeli a csontritkulás kockázatát, növelheti a vérnyomást, vízhajtó hatása révén öregíti a bőrt, vércukorszint – ingadozása miatt pedig a súlygyarapodás is a számlájára írható, mégis a legfontosabb mindezek mellett hogy, magas pulzust- és vérnyomást, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést okozhat.

Az elvonási tünetek pedig fejfájással, fáradtsággal, ingerlékenységgel járnak.

A gyerekek nem kávéznak, ám számos üdítőital tartalmaz koffeint, ami rájuk nézve rendkívül veszélyes, hiszen ők jóval érzékenyebbek a felnőtteknél, náluk a koffein viselkedési- és figyelemzavarok kialakulását válthatja ki.

Természetesen senkinek sem akarjuk azt mondani, hogy le kell mondania a kedvenc kávéjáról, mindössze annyit tanácsolunk, hogy tartsunk mértéket, keressük a koffeinmentes változatokat, csökkentsük a napi adagot, vagy váltsuk ki zöldteával, teával.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!