Menü

Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Bár leggyakrabban téli fáradtságról beszélünk, amit a sötét órák száma és a hideg magyaráz, azonban tavasszal is ránk törhet a fáradtság. Nem meglepő, hiszen ahogy egyre hosszabbak a nappalok és ahogy a hőmérséklet is emelkedik, testünknek is változik az energiaigénye. Többet vagyunk ébren, többet mozgunk és aktívabbak vagyunk, így szervezetünknek ehhez mérten nagyobb támogatásra van szüksége.

Mivel a tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk ébren, így a szervezetben lecsökken a melatonin hormon szintje. Ez hatással van többek között az immunrendszerre és az emésztőrendszerre is. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ebben az időszakban kifejezetten igénybe van véve szervezetünk.

A pihentető alvás mellett nem árt odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Tavasszal érdemes az immunrendszerünknek egy kis extra támogatást adni vitaminok formájában. Ezeket leginkább természetes formában érdemes fogyasztanunk, hiszen ilyenkor lehetőség is van rá, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, hiszen ezekből nyerhetjük a legtöbb energiát. Persze a hüvelyesekben és egyes növényi eredetű ételekben is rengeteg fehérje van, vannak olyan aminosavak, amik csak állati eredetű fehérjeforrásokban fordulnak elő. Igyekezzünk ezekből is változatosan étkezni, fogyasszunk halat, tojást és tejterméket is, a vörös húsokat pedig csak időnként fogyasszuk.

Hogy pontosan milyen vitaminokra érdemes összpontosítanunk tavasszal? A D-vitamin szintje jellemzően télen lecsökken a szervezetünkben, így ezt kifejezetten fontos pótolnunk. Legjobb ezt is természetes forrásokból bejuttatni, mint például a hering, lazac vagy gombák, de jó minőségű étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk, figyelembe véve a napi ajánlott mennyiséget.

A C-vitamin legalább annyira fontos tavasszal, mint a D-vitamin. Bár azt gondolnánk, a fertőzések és meghűléses betegségek téllel gyakoribbak, a valóság az, hogy a hőmérséklet emelkedése kedvez a kórokozóknak, hidegben sokkal nehezebben fertőznek. Éppen ezért immunrendszerünk legjobb támogatója, a C-vitamin is kifejezetten fontos tavasszal. A napi ajánlott mennyiség felnőttek esetében 80 mg, azonban a legfelső beviteli érték 1000-2000 mg között mozog.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a B-vitaminról sem, pontosabban a B6- és B11-vitaminról. Ezek segítenek a feszültség leküzdésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Természetes forrásai a sertés- és csirkehús, illetve az olajos magvak, azonban B-komplex étrendkiegészítő formában is hozzájuthatunk.

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Hogyan győzhetjük le a nyilvános beszédtől való félelmet?

A legtöbben nem vagyunk született szónokok. A prezentálás gondolata gyakran már önmagában is szorongást vált ki – remegő hang, kiszáradt torok és zakatoló szív jellemző ilyenkor. A magabiztos megszólalás nem veleszületett adottság, de gyakorlással és önismerettel fejleszthető képesség.