Menü

Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Bár leggyakrabban téli fáradtságról beszélünk, amit a sötét órák száma és a hideg magyaráz, azonban tavasszal is ránk törhet a fáradtság. Nem meglepő, hiszen ahogy egyre hosszabbak a nappalok és ahogy a hőmérséklet is emelkedik, testünknek is változik az energiaigénye. Többet vagyunk ébren, többet mozgunk és aktívabbak vagyunk, így szervezetünknek ehhez mérten nagyobb támogatásra van szüksége.

Mivel a tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk ébren, így a szervezetben lecsökken a melatonin hormon szintje. Ez hatással van többek között az immunrendszerre és az emésztőrendszerre is. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ebben az időszakban kifejezetten igénybe van véve szervezetünk.

A pihentető alvás mellett nem árt odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Tavasszal érdemes az immunrendszerünknek egy kis extra támogatást adni vitaminok formájában. Ezeket leginkább természetes formában érdemes fogyasztanunk, hiszen ilyenkor lehetőség is van rá, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, hiszen ezekből nyerhetjük a legtöbb energiát. Persze a hüvelyesekben és egyes növényi eredetű ételekben is rengeteg fehérje van, vannak olyan aminosavak, amik csak állati eredetű fehérjeforrásokban fordulnak elő. Igyekezzünk ezekből is változatosan étkezni, fogyasszunk halat, tojást és tejterméket is, a vörös húsokat pedig csak időnként fogyasszuk.

Hogy pontosan milyen vitaminokra érdemes összpontosítanunk tavasszal? A D-vitamin szintje jellemzően télen lecsökken a szervezetünkben, így ezt kifejezetten fontos pótolnunk. Legjobb ezt is természetes forrásokból bejuttatni, mint például a hering, lazac vagy gombák, de jó minőségű étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk, figyelembe véve a napi ajánlott mennyiséget.

A C-vitamin legalább annyira fontos tavasszal, mint a D-vitamin. Bár azt gondolnánk, a fertőzések és meghűléses betegségek téllel gyakoribbak, a valóság az, hogy a hőmérséklet emelkedése kedvez a kórokozóknak, hidegben sokkal nehezebben fertőznek. Éppen ezért immunrendszerünk legjobb támogatója, a C-vitamin is kifejezetten fontos tavasszal. A napi ajánlott mennyiség felnőttek esetében 80 mg, azonban a legfelső beviteli érték 1000-2000 mg között mozog.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a B-vitaminról sem, pontosabban a B6- és B11-vitaminról. Ezek segítenek a feszültség leküzdésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Természetes forrásai a sertés- és csirkehús, illetve az olajos magvak, azonban B-komplex étrendkiegészítő formában is hozzájuthatunk.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.