Menü

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Azok, akik rágják a körmüket, valamilyen ok miatt teszik, hiányzik valami az életükből, frusztráltak, stresszesek vagy idegesek, valamin „agyalnak”, elfojtott dolgokon, problémákon.

A körömrágás nagyon sok élethelyzetben ránk törhet akár stressz, akár munkahelyi nehézségek okán, de szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a kényszer cselekvések közé sorolható és a szorongásainkkal függ össze. Ha valaki már egész nap a körmét rágcsálja, az bizony kóros és káros is, mielőbb meg kell találni a megoldást a leszokásra, mielőtt komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hiszen esetenként komoly lelki bajt jelezhet, kellemetlen is, hiszen bizonyos szituációkban illetlen, udvariatlan szokás, mindenkinek szemet szúr és nem is túl higiénikus, ráadásul körömágygyulladást is okozhat, a felázott körömágy pedig fertőzések melegágya lehet, ami a kézről a szájba jutva fogászati és ínyproblémákat vetíthet elő.

Hogyan lehet leszokni a körömrágásról?

Kaphatóak a gyógyszertárakban kifejezetten a körömrágásról való leszokást segítő ecsetelők illetve olyan áttetsző, színtelen körömlakkok, amelyek szintén segítenek ebben, ugyanis rágás esetén nagyon rossz ízűekké válnak és ezzel segítenek a leszokásban.

Mivel a stresszes életmód is közrejátszik a körömrágás kialakulásában, ezért a megfelelő stresszkezelési technikák is segítenek ennek a megoldásában, mindig az a legfontosabb, hogy megállapítsuk, mi a kiváltó ok.

A tapasztalatok szerint az utazás, a pihenés és a nyaralás segít a leszokásban, hiszen ilyenkor kevesebb a stressz és a szorongás az életünkben.

Sokaknak segít a műköröm és a rendszeres manikűr, a lakkozás is.

Ha a körmöket pedig ollóval rövidre vágjuk, szintén kevesebb eséllyel kezdünk neki a körömrágásnak.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyermekeknél jelentkező körömrágás esetén hasonló okok húzódhatnak meg a háttérben, melynek számos lelki oka lehet. Ha ez nem múlik el pár hónapon belül, akkor mindenképp érdemes szakembert felkeresni a problémával.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hanem lelki problémákat, szorongást jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni. Mindenképp kezelést igényel, megkeresve kialakulásának okát és megoldásának menetét.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.