Menü

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Azok, akik rágják a körmüket, valamilyen ok miatt teszik, hiányzik valami az életükből, frusztráltak, stresszesek vagy idegesek, valamin „agyalnak”, elfojtott dolgokon, problémákon.

A körömrágás nagyon sok élethelyzetben ránk törhet akár stressz, akár munkahelyi nehézségek okán, de szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a kényszer cselekvések közé sorolható és a szorongásainkkal függ össze. Ha valaki már egész nap a körmét rágcsálja, az bizony kóros és káros is, mielőbb meg kell találni a megoldást a leszokásra, mielőtt komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hiszen esetenként komoly lelki bajt jelezhet, kellemetlen is, hiszen bizonyos szituációkban illetlen, udvariatlan szokás, mindenkinek szemet szúr és nem is túl higiénikus, ráadásul körömágygyulladást is okozhat, a felázott körömágy pedig fertőzések melegágya lehet, ami a kézről a szájba jutva fogászati és ínyproblémákat vetíthet elő.

Hogyan lehet leszokni a körömrágásról?

Kaphatóak a gyógyszertárakban kifejezetten a körömrágásról való leszokást segítő ecsetelők illetve olyan áttetsző, színtelen körömlakkok, amelyek szintén segítenek ebben, ugyanis rágás esetén nagyon rossz ízűekké válnak és ezzel segítenek a leszokásban.

Mivel a stresszes életmód is közrejátszik a körömrágás kialakulásában, ezért a megfelelő stresszkezelési technikák is segítenek ennek a megoldásában, mindig az a legfontosabb, hogy megállapítsuk, mi a kiváltó ok.

A tapasztalatok szerint az utazás, a pihenés és a nyaralás segít a leszokásban, hiszen ilyenkor kevesebb a stressz és a szorongás az életünkben.

Sokaknak segít a műköröm és a rendszeres manikűr, a lakkozás is.

Ha a körmöket pedig ollóval rövidre vágjuk, szintén kevesebb eséllyel kezdünk neki a körömrágásnak.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyermekeknél jelentkező körömrágás esetén hasonló okok húzódhatnak meg a háttérben, melynek számos lelki oka lehet. Ha ez nem múlik el pár hónapon belül, akkor mindenképp érdemes szakembert felkeresni a problémával.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hanem lelki problémákat, szorongást jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni. Mindenképp kezelést igényel, megkeresve kialakulásának okát és megoldásának menetét.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.