Menü

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Ha magamból indulok ki, akkor bizton mondhatom, hogy az engem körülvevő környezet, „patika rend” vagy többnapos kupi meghatározza a hangulatom.

Egy felmérés szerint az emberek közel fele érezte úgy, hogy a felfordulástól kevésbé produktív, sőt, kifejezetten ideges és szétszórt. Ez a fordítottjára is igaz, amennyiben a lakásban rend van és tisztaság, az az ember lelkiállapotára jó hatással van. Akiket rend vesz körül, azok sokkal igényesebbek, sokkal jobban bánnak az idejükkel és jobban elkészülnek az elvégzendő feladatokkal.

A rendetlenség és a piszok azért is zavaró, mert az agynak több ingert kell egyszerre feldolgoznia, így figyelemelterelő. Most persze sokan felhördülnek, hogy a zseni pedig átlátja a káoszt, nos az lehet, de eltereli az ember figyelmét, az biztos.

A rendetlen lakás jelenthet következményt is, a depresszió jeleit, stresszes időszakot, betegségeket, vagy egyszerűen csak időhiányt.

A szakemberek szerint ha otthonunk rendetlen, előbb – utóbb megszokjuk és már nem zavar minket. Akinek rendetlen a lakása, később már vendégeket sem fogad egykönnyen, ami elmagányosodáshoz vezethet. Az egészségre sincs jó hatással a kosz és a piszok, míg a takarítás igen. Személy szerint én szeretem a kitakarítás és rendrakás utáni elégedettség érzést, a rend megnyugtat, a tisztaság elégedetté tesz, a rendezett környezet pedig visszahat a hangulatomra.

Annyira szeretem nézegetni a magazinokban a stílusosan berendezett és szép, tiszta, rendezett és ízléses otthonokat! A harmonizáló színárnyalatokat, a rendet! Elképzelem, hogy milyen érzés lehet ilyen otthonba hazaérni a munkából és az milyen üdítő és pihentető, szemet gyönyörködtető érzés!

Nincs egy halom ruha sehol, eldobált játékok, szétszórt könyvek, füzetek, elölhagyott cipők, a mosogatóban pedig egy halom csetres edény.

Aki nem szeret a takarítással bíbelődni, ám szereti a rendet, nekik javasolt lakberendezési stílus a minimál dizájn, könnyebb rendet tartani és takarítani is.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.