Menü

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A boldogság egy megfoghatatlan, minden ember számára mást jelentő fogalom, de egy dolog biztos, hogy az emberi lét meghatározó alapköve a boldogság keresése. Eredete Bhutánba vezethető vissza. Bhután a Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el, államformája demokratikus alkotmányos monarchia, vallása pedig jórészt buddhizmus. Érdekessége, hogy ez a piciny ország elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát.

Ezzel azt mérik, hogy a lakosság jóléte milyen helyzetben van, amihez egy kilenc pontból álló indexet használnak. Nem arra kell gondolni, hogy kit milyen napi örömök érnek, és azt lejegyzik, hanem arra fókuszál, hogy hogyan érzik magukat az emberek társadalmi, gazdasági és érzelmi szempontból az országban.

Ennek a napnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a kormányzatoknak fontos legyen az, hogy az ott élő állampolgárok jóléte és boldogsága egyáltalán nem elhanyagolható. Nagyon egyszerű a dolog, ha az lakosság elégedetlen, a dolgozó rosszul érzi magát a bőrében és annak nem fizikai rosszullét az oka, akkor az az egyén nem szeret ott lakni, ott dolgozni és a GDP termelés sem fog olyan ütemben haladni, hogy az az adott országnak jövedelmező legyen.

Van ennek az egésznek egy másik oldala is, ami viszont összefügg az anyagi javakkal ilyen szempontból, de azért mégsem. A boldogságot nem lehet pénzért megvenni, nem szerezhető meg hatalommal, és nem jelenti azt, hogy ha valakinek sok pénze van, az boldog is. Sőt, a világ leggazdagabb emberei általában a legszomorúbbak és legmagányosabbak a Földön. Szóval a boldogság nem egyenlő a pénzzel. Azt mondják, hogy a „flow”, vagyis tökéletes élmény érzése egy olyan pszichológiai állapot, amikor a boldogság eléri csúcspontját. Minden ember életében vannak ilyen pillatok, amikor teljesen átadja magát az érzésnek és önfeledten örül. Valahol itt keresendő az élet értelme.

Kimutatták már azt is, hogy azok a legboldogabb emberek, akik szoros kapcsolatban élnek a szeretteikkel, családtagjaikkal, sok időt töltenek a barátokkal. Szóval, ha így tekintünk erre, akkor arra kell törekedni, hogy sikerüljön bensőséges kapcsolatot kialakítani a családdal és értékrendünknek megfelelő barátokkal, ergo dolgozzunk a szociális készségünk fejlesztésén.

Néha elég egy mosoly. A mosoly és a nevetés ragadós, jó kedvvel jó kedvet hozunk. Lehetünk hálásak is. Minden este érdemes végig gondolni, hogy aznap milyen olyan dolog történt velünk, amit pozitívan hatott ránk. A hála nagyon jó hatással van a mentális egészségre. Ha már mentális egészség, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak magunkat tehetjük boldoggá, hanem másokat is. Beszélgessünk, igyunk egy kávét valakivel, vagy jótékonykodjunk. Akik nehezebb anyagi helyzetben vannak, kiutat és reményt látnak, ha pár dologgal segítjük őket.

Boldogság nélkül az élet elképzelhetetlen, észre kell venni az apróbb örömöket is, segíteni kell azt, aki nem találja, így utunk célja nem csak a monoton létfenntartás lesz, hanem elmondhatjuk, születésünk és halálunk között érdemes volt élni is.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.