Menü

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A boldogság egy megfoghatatlan, minden ember számára mást jelentő fogalom, de egy dolog biztos, hogy az emberi lét meghatározó alapköve a boldogság keresése. Eredete Bhutánba vezethető vissza. Bhután a Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el, államformája demokratikus alkotmányos monarchia, vallása pedig jórészt buddhizmus. Érdekessége, hogy ez a piciny ország elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát.

Ezzel azt mérik, hogy a lakosság jóléte milyen helyzetben van, amihez egy kilenc pontból álló indexet használnak. Nem arra kell gondolni, hogy kit milyen napi örömök érnek, és azt lejegyzik, hanem arra fókuszál, hogy hogyan érzik magukat az emberek társadalmi, gazdasági és érzelmi szempontból az országban.

Ennek a napnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a kormányzatoknak fontos legyen az, hogy az ott élő állampolgárok jóléte és boldogsága egyáltalán nem elhanyagolható. Nagyon egyszerű a dolog, ha az lakosság elégedetlen, a dolgozó rosszul érzi magát a bőrében és annak nem fizikai rosszullét az oka, akkor az az egyén nem szeret ott lakni, ott dolgozni és a GDP termelés sem fog olyan ütemben haladni, hogy az az adott országnak jövedelmező legyen.

Van ennek az egésznek egy másik oldala is, ami viszont összefügg az anyagi javakkal ilyen szempontból, de azért mégsem. A boldogságot nem lehet pénzért megvenni, nem szerezhető meg hatalommal, és nem jelenti azt, hogy ha valakinek sok pénze van, az boldog is. Sőt, a világ leggazdagabb emberei általában a legszomorúbbak és legmagányosabbak a Földön. Szóval a boldogság nem egyenlő a pénzzel. Azt mondják, hogy a „flow”, vagyis tökéletes élmény érzése egy olyan pszichológiai állapot, amikor a boldogság eléri csúcspontját. Minden ember életében vannak ilyen pillatok, amikor teljesen átadja magát az érzésnek és önfeledten örül. Valahol itt keresendő az élet értelme.

Kimutatták már azt is, hogy azok a legboldogabb emberek, akik szoros kapcsolatban élnek a szeretteikkel, családtagjaikkal, sok időt töltenek a barátokkal. Szóval, ha így tekintünk erre, akkor arra kell törekedni, hogy sikerüljön bensőséges kapcsolatot kialakítani a családdal és értékrendünknek megfelelő barátokkal, ergo dolgozzunk a szociális készségünk fejlesztésén.

Néha elég egy mosoly. A mosoly és a nevetés ragadós, jó kedvvel jó kedvet hozunk. Lehetünk hálásak is. Minden este érdemes végig gondolni, hogy aznap milyen olyan dolog történt velünk, amit pozitívan hatott ránk. A hála nagyon jó hatással van a mentális egészségre. Ha már mentális egészség, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak magunkat tehetjük boldoggá, hanem másokat is. Beszélgessünk, igyunk egy kávét valakivel, vagy jótékonykodjunk. Akik nehezebb anyagi helyzetben vannak, kiutat és reményt látnak, ha pár dologgal segítjük őket.

Boldogság nélkül az élet elképzelhetetlen, észre kell venni az apróbb örömöket is, segíteni kell azt, aki nem találja, így utunk célja nem csak a monoton létfenntartás lesz, hanem elmondhatjuk, születésünk és halálunk között érdemes volt élni is.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.