Menü

Okok, amiért ceklát egyél

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.

A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.

A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani.

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat. A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheted, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzed fáradtnak magad. A cékla a renegerálódást is segíti.

A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheted a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyál meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogod a változást.

A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.

Ha valakinek alacsony a hemoglobinz szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A célkának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.

100 gramm nyers cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz. Az elegendő rostfogyasztás pedig elengedhetetlen a zavartalan emésztéshez és a bélrendszer egészségéhez.

Ezenkívül a rostokat összefüggésbe hozták a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egyetlen csésze cékla az életkortól és nemtől függően több mint 8,81%-ban fedezi az ember napi rostszükségletét.

Érdekes módon a céklában található nitrátok javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását, és ezáltal növelik az agy vérellátását.

Kimutatták, hogy a cékla különösen javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani