Menü

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A villanás látása nem csak a rosszul látókat érinti, vagy az idősödő korosztályt, hanem bárkinél előfordulhat. A látótér szélén megjelenő szikra, fényes folt utalhat többféle betegségre is, egészen az ártalmatlan problémától, egy komolyabb szervi elváltozásig is.

Ezt a jelenséget általában a szemben található gélszerű üvegtest zsugorodása okozza, mely a zsugorodás révén húzza a retinát. A retina egy igen vékony szövetréteg, ami szemünk hátsó részében helyezkedik el. Arra hivatott, hogy a benne található látóidegeken keresztül a felvett információkat az agy látóközpontjához eljuttassa. A retinánk előtt található üvegtest rész rostokat tartalmaz, amik, ha húzzák a retinát, akkor valamilyen látászavar alakulhat ki. Az életkor előrehaladtával ez egy természetes folyamat, ahogy idősödünk, úgy nőnek a retinaproblémák kockázatai is.

Persze nem csak az öregedés útján kerülhet előtérbe ez a jelenség, hanem akkor is, ha valamilyen külső behatás során megnyomódik, vagy sérül a szemtest. Gondoljunk itt arra, hogy amikor nagy megdörzsöljük a szemünket, akkor foltok jelennek meg, vagy ha beütjük a fejünket, esetleg eltalál egy labda, szó szerint csillagokat látunk. Okozhatja ezt a tünetet egy aurás migrén is, akik ezzel a betegséggel élnek együtt, biztosan tudják, hogy szinte folyamatosan szikrázik a szemük. Érdemes odafigyelni a cukorbetegségben szenvedőknek is, mert az ő esetükben is felléphet a gond.

Van egy eset, amikor egy komoly szemészeti beavatkozást igénylő problémára mutat rá a szikrák jelenléte. A retina leválásának vagy megszakadásának előfutáraként is említik. Először sokszor az üvegtest leválása előzi meg, amivel tulajdonképpen folyadék kerül a retina mögé, ami megzavarja a képalkotást. Ez egy súlyos és kockázatos betegség, mivel, ha a szem belső feléről leválik a retina, akkor súlyos látásproblémák, végső esetben teljes vakság alakulhat ki. Kísérő tünetei lehetnek még, ha nem csak szikrák, hanem homályos látás is fellép, látótérkiesés jelentkezik, vagy olyan érzésünk van, hogy egy sötét függönyt húzta a szemünk elé.

A leválást mindig a lehető leghamarabb ki kell szűrni, mivel minél korábbi stádiumban sikerült elcsípni, annál gyorsabban tudnak tenni az orvosok a további romlás megakadályozása érdekében. A vizsgálat egy szemfenék vizsgálattal kiszűrhető, amihez pupillatágítást végeznek. Amennyiben beigazolódik a gyanú, azonnali műtétre kerül sor, aminek több fajtáját is használják Magyarországon. Szövődménye szemgyulladás, szürkehályog képződés és végső esetben vakság lehet. Minél hamarabb fordulunk orvoshoz, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy a további állapotromlást elkerüljük.

A szemünk szikrázása lehet egy kimerültség, esetleg fejfájás tünete is, de mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy ha többször is jelentkezik, vagy valamilyen más tünet is kíséri. Ebben az esetben azonnal keressünk fel egy szemész orvost.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.