Menü

Legrosszabb reggelik

Mitől lehet rossz egy reggeli? Nos, például attól, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezünk utánuk. aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, nekik különösen fontos, mikor mit esznek, mit reggeliznek.

Az az elmélet, mely szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése – néha megdől, ám legtöbbször még ez az elmélet tartja magát, sok mindent lehet olvasni erről, ám abban van igazság, hogy a reggelire oda kell figyelnünk.

Az helytelen, ha kimarad a reggeli és egy erős kávéval az üres gyomrunkban dolgozni futunk, ez – bármilyen divatirányzat is tarol – véleményem szerint mindenképpen egészségtelen opció.

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, akkor az nem lesz jó választás számunkra. A cukros gyorsan bekanalazható joghurtok, a cukros gabonapehely, a ragacsos müzliszelet és granola csak a reklámok slágerterméke, mi ne hagyjuk becsapni magunkat!

A reggelizőpelyhek tele vannak hozzáadott cukorral, villámgyorsan felszívódnak, tejjel fogyasztjuk általában, de az inzulinrezisztenciások számára nagyon nem ajánlott reggeli.

A müzli vagy a granola már egy fokkal jobb választásnak tűnhet, hiszen rostban gazdagabb, de hozzáadott cukortartalmuknál fogva éppúgy megemelik a vércukorszintet. A smoothie nagyon divatos pláne valami sikkes shakerben, melyet elvihetünk a munkahelyünkre, ám a cukortartalma rendkívül magas.

Gyors megoldás az instant, bolti, ízesített zabkása, de általában tartalmaz sót és jelentős mennyiségű cukrot, nem jó választás reggelinek, ahogyan a péksütemények sem és a sütemények, lekváros vagy mogyorókrémes kenyér vagy kalács sem.

Értem én, hogy a reklámban azzal indítja a gyerekeket útnak a mintaanyuka vígan énekelve, de mielőtt ennek bedőlnénk, vessünk egy pillantást az összetevőkre, tápértékekre.

Már tudjuk, mit ne együnk, de nézzük meg, milyen a jó reggeli!

Egy jól megválasztott reggeli kellő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt ahhoz, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar.

Ha joghurtra vágyunk, legyen natúr, amiben keverhetünk kevés gyümölcsöt vagy olajos magvakat, a péksütemény ma már a boltban teljes kiőrlésű és cukorcsökkentett verzióban is megtalálható, léteznek hozzáadott cukor nélküli müzlik és granolák, ahogy a pirítós is készülhet teljes kiőrlésű kenyérből melyet főtt tojással, avokádókrémmel, halkrémmel, humusszal, sajtokkal és felvágottakkal is elfogyaszthatunk.

Ha pedig smoothie-ra vágyunk, készítsük el magunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, sokszínűen, egészségesen, cukor nélkül, ahogy a zabkásánk is házilag elkészítve a legjobb és legegészségesebb

A napindítás rendkívül fontos, étkezzünk egy jót, igyunk valami finomat, öltözzünk egy csinos, ám kényelmes ruhába és vágjunk neki jókedvűen a napnak! Még akkor is, ha az történetesen egy hétfő.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.