Menü

Legrosszabb reggelik

Mitől lehet rossz egy reggeli? Nos, például attól, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezünk utánuk. aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, nekik különösen fontos, mikor mit esznek, mit reggeliznek.

Az az elmélet, mely szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése – néha megdől, ám legtöbbször még ez az elmélet tartja magát, sok mindent lehet olvasni erről, ám abban van igazság, hogy a reggelire oda kell figyelnünk.

Az helytelen, ha kimarad a reggeli és egy erős kávéval az üres gyomrunkban dolgozni futunk, ez – bármilyen divatirányzat is tarol – véleményem szerint mindenképpen egészségtelen opció.

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, akkor az nem lesz jó választás számunkra. A cukros gyorsan bekanalazható joghurtok, a cukros gabonapehely, a ragacsos müzliszelet és granola csak a reklámok slágerterméke, mi ne hagyjuk becsapni magunkat!

A reggelizőpelyhek tele vannak hozzáadott cukorral, villámgyorsan felszívódnak, tejjel fogyasztjuk általában, de az inzulinrezisztenciások számára nagyon nem ajánlott reggeli.

A müzli vagy a granola már egy fokkal jobb választásnak tűnhet, hiszen rostban gazdagabb, de hozzáadott cukortartalmuknál fogva éppúgy megemelik a vércukorszintet. A smoothie nagyon divatos pláne valami sikkes shakerben, melyet elvihetünk a munkahelyünkre, ám a cukortartalma rendkívül magas.

Gyors megoldás az instant, bolti, ízesített zabkása, de általában tartalmaz sót és jelentős mennyiségű cukrot, nem jó választás reggelinek, ahogyan a péksütemények sem és a sütemények, lekváros vagy mogyorókrémes kenyér vagy kalács sem.

Értem én, hogy a reklámban azzal indítja a gyerekeket útnak a mintaanyuka vígan énekelve, de mielőtt ennek bedőlnénk, vessünk egy pillantást az összetevőkre, tápértékekre.

Már tudjuk, mit ne együnk, de nézzük meg, milyen a jó reggeli!

Egy jól megválasztott reggeli kellő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt ahhoz, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar.

Ha joghurtra vágyunk, legyen natúr, amiben keverhetünk kevés gyümölcsöt vagy olajos magvakat, a péksütemény ma már a boltban teljes kiőrlésű és cukorcsökkentett verzióban is megtalálható, léteznek hozzáadott cukor nélküli müzlik és granolák, ahogy a pirítós is készülhet teljes kiőrlésű kenyérből melyet főtt tojással, avokádókrémmel, halkrémmel, humusszal, sajtokkal és felvágottakkal is elfogyaszthatunk.

Ha pedig smoothie-ra vágyunk, készítsük el magunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, sokszínűen, egészségesen, cukor nélkül, ahogy a zabkásánk is házilag elkészítve a legjobb és legegészségesebb

A napindítás rendkívül fontos, étkezzünk egy jót, igyunk valami finomat, öltözzünk egy csinos, ám kényelmes ruhába és vágjunk neki jókedvűen a napnak! Még akkor is, ha az történetesen egy hétfő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.