Legrosszabb reggelik
- Dátum: 2023.03.14., 05:17
- Martinka Dia
- képek:pexels.com, pixabay.com
- cukorbeteg, cukormentes, cukros, elmélet, étkezés, felszívódás, gabonapehely, granola, gyümölcs, instant, inzulinrezisztencia, jó reggeli, joghurt, legrosszabb, müzli, összetétel, összetevő, reggeli, reklám, rossz reggeli, sláger, smoothie, tápanyag, tápláló, teljes kiőrlésű, zabkása, zöldség
Mitől lehet rossz egy reggeli? Nos, például attól, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezünk utánuk. aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, nekik különösen fontos, mikor mit esznek, mit reggeliznek.
Az az elmélet, mely szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése – néha megdől, ám legtöbbször még ez az elmélet tartja magát, sok mindent lehet olvasni erről, ám abban van igazság, hogy a reggelire oda kell figyelnünk.
Az helytelen, ha kimarad a reggeli és egy erős kávéval az üres gyomrunkban dolgozni futunk, ez – bármilyen divatirányzat is tarol – véleményem szerint mindenképpen egészségtelen opció.

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, akkor az nem lesz jó választás számunkra. A cukros gyorsan bekanalazható joghurtok, a cukros gabonapehely, a ragacsos müzliszelet és granola csak a reklámok slágerterméke, mi ne hagyjuk becsapni magunkat!
A reggelizőpelyhek tele vannak hozzáadott cukorral, villámgyorsan felszívódnak, tejjel fogyasztjuk általában, de az inzulinrezisztenciások számára nagyon nem ajánlott reggeli.
A müzli vagy a granola már egy fokkal jobb választásnak tűnhet, hiszen rostban gazdagabb, de hozzáadott cukortartalmuknál fogva éppúgy megemelik a vércukorszintet. A smoothie nagyon divatos pláne valami sikkes shakerben, melyet elvihetünk a munkahelyünkre, ám a cukortartalma rendkívül magas.
Gyors megoldás az instant, bolti, ízesített zabkása, de általában tartalmaz sót és jelentős mennyiségű cukrot, nem jó választás reggelinek, ahogyan a péksütemények sem és a sütemények, lekváros vagy mogyorókrémes kenyér vagy kalács sem.
Értem én, hogy a reklámban azzal indítja a gyerekeket útnak a mintaanyuka vígan énekelve, de mielőtt ennek bedőlnénk, vessünk egy pillantást az összetevőkre, tápértékekre.
Már tudjuk, mit ne együnk, de nézzük meg, milyen a jó reggeli!

Egy jól megválasztott reggeli kellő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt ahhoz, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar.
Ha joghurtra vágyunk, legyen natúr, amiben keverhetünk kevés gyümölcsöt vagy olajos magvakat, a péksütemény ma már a boltban teljes kiőrlésű és cukorcsökkentett verzióban is megtalálható, léteznek hozzáadott cukor nélküli müzlik és granolák, ahogy a pirítós is készülhet teljes kiőrlésű kenyérből melyet főtt tojással, avokádókrémmel, halkrémmel, humusszal, sajtokkal és felvágottakkal is elfogyaszthatunk.
Ha pedig smoothie-ra vágyunk, készítsük el magunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, sokszínűen, egészségesen, cukor nélkül, ahogy a zabkásánk is házilag elkészítve a legjobb és legegészségesebb
A napindítás rendkívül fontos, étkezzünk egy jót, igyunk valami finomat, öltözzünk egy csinos, ám kényelmes ruhába és vágjunk neki jókedvűen a napnak! Még akkor is, ha az történetesen egy hétfő.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.