Menü

Miért jó a pilates?

A pilates mind az elmét és testet egyaránt megmozgató torna, amelynek nagyon sok jótékony hatása van, ebből mi összegyűjtöttünk egy párat.

1. Javítja a flexibilitást

A hajlékonyságot az ízületek mozgástartománya és az izmok hossza határozza meg. Az izmok körülölelik az ízületeket, ezáltal azok hajlító mozgást végeznek. A rövid és feszült izmok korlátozzák a test mozgástartományát. A pilates mozgástechnikája statikus tartásból és dinamikus nyújtásból épül fel, így erősíti és egyben nyújtja is az izmokat, ezáltal növelve a hajlékonyságot. A nyújtó gyakorlatok meghosszabbítják az izomrostokat, így a mozgástartomány növekszik.

2. Erősíti és szálkásítja az izmokat (különösen a has, derék, csípő és fenék területein)

A törzsizmok felelősek a testarttásért, a Pilates nagy hangsúlyt fektet a tartóizmok fejlesztésére. Amennyiben ezek az izmok erősek, minden más gyakorlat elsajátítása könnyebb lesz, akár más edzésformákon belül, mint futás, jóga...stb.

3. Kiegyenesedett testtartás és jobb gerinc stabilitás

Az erősebb tartóizomzat jobb testtartást is eredményez. A tartóizmok a helytelen testtartás során megnyúlnak, elveszítik törzsstabilizáló funkciójukat. A pilates gyakorlatok általános stabilitást és támogatást biztosítanak a gerincnek ezen izmok erősítésével. A gyakorlatok során a feszes izmok rugalmasabbak lesznek, a gyenge izmok megerősödnek, ezáltal hatékonyabban képesek elvégezni a gerincet stabilizáló funkciójukat. Többen állítják, hogy rendszeres pilates után enyhült, vagy teljesen megszűnt a krónikus derék fájdalmuk. Kutatók szerint, az ágyéki-medence (alsó hátrész) tartóizmainak stabilitásával a pilates csökkenti az ezen területekre terhelődő nyomást és fokozza a mobilitást.

4. Ízületi és gerinc sérülések biztonságos rehabilitációja

A pilatest eredetileg rehabilitációs edzésformaként fejlesztette ki Joseph Pilates. Lassú és kontrollált mozgás technikájának köszönhetően minimális hatást fejt ki az ízületekre, ezzel megkímélve azokat. Ez a mozgástechnika összhangba hozza a gerinc és medence izmait és erősíti a testet és lelket, ezzel segítve a sérülések leküzdését és megelőzését.

5. Hatékonyabb koncentráció, gondolkodás

Joseph Pilates edzésmódját "a gondolkodó ember gyakorlatának" nevezte. Egy ideig a tudósok úgy gondolták, hogy az emberek egy meghatározott mennyiségű agysejttel születnek és nem képesek új agysejtek termelésére, azonban ma már megannyi tanulmány bizonyítja, hogy a fizikai mozgás serkenti az agysejtek képződését és megvédi a már létező agysejteket, ezáltal fejlesztve a memóriát, a tanulást és a problémamegoldó képességet, illetve magasabb IQ-t is elősegíthet, emellett csökkenti a Alzheimer-betegség kialakulásának kockázatát.

Más tanulmányok szerint, a nagyobb figyelmet igénylő mozgások, mint a pilates vagy a jóga az emberek agyműködésére jobb hatással van, mint például az aerobik. Egy biztos: új tevékenységek tanulása megedzi az agyat is.

6. Stresszkezelés és ellazulás

A stressz levezetésére a legtöbb fizikai tevékenység alkalmas. A pilates az izmok gyengéd nyújtásával az izomzatban felgyülemlett stressz feloldására is alkalmas, viszont fiziológiai hatásain kívül a mentális egészségre is jó hatással van, mivel a helyes légzésre, a testre, és ezeknek az összhangjára összpontosít. Ez azt jelenti, hogy amíg az edzés tart az ember ún. meditatív állapotba kerül és csak az edzésre fókuszál, minden más kizárásra kerül erre az időre.

7. Ellazítja a nyak, váll és felső hátizmokat

Különböző Pilates gyakorlatok a tipikusan túl aktív területeknek az ellazítására koncentrál, mint a mellkas, vállak, a gerinc hátulsó felső része és a csípőhajlító izmok, míg más gyakorlatok aktiválják a far és hasizmokat, valamint erősítik a vállak stabilitását.

Egyes gyakorlatok külön-külön aktiválják ezeket az izmokat, később lehet az összetettebb, dinamikusabb, egyszerre több izmot is megmozgató gyakorlatok felé haladni, melyeket valószínűleg a mindennapjaink során is végrehajtunk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.