Menü

Tinktúrákkal az egészségért?

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Mire jó a tinktúra? Nyilván mindenki első kérdése, hogy mi is az a tinktúra és miért lehet ez számukra hasznos. A népi gyógyászatban régóta használják a gyógynövényeket számos betegség gyógymódjaként. Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

A tinktúra tulajdonképpen növényi anyagok alkoholos kivonata, melyet számos betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazunk. Hatásuk attól függ, hogy milyen gyógynövényből készülnek.

Minden tinktúra egy oldat, egy erős koncentrátumú növényi kivonat, amelyet többnyire alkoholban készítenek. Magas gyógynövény koncentrációjuk sokkal erősebb, mint például a gyógyteáké.

Az elkészítési technológia is megkülönbözteti a tinktúrát a teától. A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással készítik, míg a tinktúrák esetében a gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerésével történik a folyamat.

A tinktúrákat friss növényekből, vagy szárított gyógynövényekből lehet előállítani, természetesen gondos megtisztítás és felaprítás, előkészítés után. Házi tinktúrát mi magunk is készíthetünk, de ha ezzel nem szeretnénk foglalkozni, ezek a cseppek számos weboldalon elérhetőek ma már nagy választékban.

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, ezért hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol tartósítja őket. A tinktúra alkoholtartalma azonban nem lehet kevesebb 30%-nál.

Alkalmazását tekintve mindössze néhány csepp szokott lenni a javasolt adag, ám figyelembe kell venni használatkor, hogy alkoholtartalma van, mely például autóvezetés esetén is befolyásoló tényező.

Miért hasznosak ezek az oldatok az emberi szervezetre?

A tinktúrákat az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A különféle gyógynövényes oldatok segítik az energia és az immunitás fokozását, hatással vannak a felesleges zsír elégetésére, elősegítik a jobb alvást, hatnak a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint belső és külső szerveinkre, érdemes beépíteni őket az életmódunkba.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?