Menü

Mit jelent a sportdiagnosztika és kinek ajánlott?

Manapság egyre többet hallani teljesítmény- vagy sportdiagnosztikáról, mit jelent ez, mi a célja és kiknek ajánlott?

A teljesítmény-diagnosztika célja a pillanatnyi állapot, a meglévő képességek felmérése, az esetleges hiányosságok feltérképezése, majd a kapott eredmények elemzése és egy személyes edzésterv összeállítása, mely a sportoló fejlődését segíti.

Vajon miért és kiknek ajánlott teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra menni?

Akik határozott céllal sportolnak, fejlődni szeretnének, látványosabb eredményekre vágynak, ők fejlesztést igényelnek, számukra nagyon fontos egy állapotfelmérés.

Az állapotfelmérés meghatározása után a szakember meghatározza a fejlődéshez szükséges helyes irányt, a megfelelő edzéstervet a különböző diagnosztikai vizsgálatokkal, melyet az edzésmunka alatt folyamatosan kontrollál és, ha szükséges, korrigál.

Csak élsportolók veszik igénybe ezt a szolgálatatást?

Nemcsak élsportolóknak hasznos a labordiagnosztika, hanem azoknak is, akik épp most kezdik a sportolást, hiszen számukra is fontos információk derülhetnek ki egy ilyen vizsgálaton. A legjobb döntés az lenne, hogy – amennyiben megtehetjük - miután megvettük a futócipőt, a következő utunk egy sportlaborba vezessen.

Mit mérnek egy ilyen vizsgálaton?

A sportdiagnosztikai vizsgálaton meghatározzák az egyéni pulzuszónákat, alapállóképességet, testösszetételt, testzsírszázalékot is, melyek azért is különösen fontosak, mert ezek ismeretében lehet személyre szabott edzéstervet kialakítani. A teljesítménydiagnosztika segít abban is, hogy milyen területeken kell változtatni, hogy az adott sportágban a legjobban tudjon teljesíteni a sportoló.

Hogyan függ össze a labordiagnosztika és a táplálkozás?

A táplálkozásnak szintén komoly szerepe van az edzésmunkában, így a sportlabor és a sportdietetika két olyan eszköz, melyek szorosan egymásra épülnek és melyek összehangolásával jobb eredményt lehet elérni.

Miért ajánlott a sportkardiológiai vizsgálat és mit jelent?

A sportolás megkezdése előtt mindenképpen ajánlott elmenni egy sportkardiológiai vizsgálatra, ebből pontos képet kaphat a sportoló és edzője a terhelhetőségről és egészségügyi állapotról. A sportkardiológiai vizsgálatot rendszeresen, évenként javasolják minden sportolónak, függetlenül attól, hogy élsportoló, vagy hobbiszinten űzi az adott sportágat.

Legyen bármi is a célunk a sportban, akár egyéni rekord, akár fogyás, izomnövelés, vagy hatékonyság, egészséges életmód, a sportdiagnosztika komplex és átfogó vizsgálat, melynek eredményei után tanácsokat kapunk céljaink eléréséhez.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.