Menü

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A „home office”, vagyis az otthoni munkavégzés jelenségét 2020-ban, a Covid-19 járvány idején ismerhettük meg mind a munka, mind a tanulás terén. Az otthoni munkának/tanulásnak vannak kétségtelenül előnyei, ám hátrányai is, nézzük ezeket!

A home office előnyei között mindenképp említhető, hogy nem jár utazási költségekkel, nem kell szaladni a buszra, megspórolhattuk az utazás díját, ráadásul tovább lehetett reggel aludni. Az otthonlét így azzal is járt, hogy számunkra kellemesebb időben kelhettünk fel, reggeli kapkodás nélkül kezdhettük a napot.

Az otthoni munka kissé rugalmas, hiszen akkor tarthatunk szünetet, amikor akarunk, a háziasszonyok elindíthatják a mosógépet, elkészülhet egy gyors ebéd, hisz otthonról a házimunka egy része is elvégezhető, melyre nem lenne lehetőség a munkahelyen.

Kényelmünket köszönhettük a „home office”-nak, hiszen komfortos ruhában, akár melegítőben is dolgozhattunk, otthoni kellemes körülmények között, nyugodtabb légkörben.

A munkáltató számára előny, hogy nem kell fenntartani az összes irodát, nem kell térítenie a bejárási díjat, mely jelentős mértékben csökkenti a kiadásokat és ha a munkavállaló megbízható dolgozó, akkor a munkavégzés is tud hatékony lenni ebben a formában is.

A „home office” azonban nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár.

Anyagi szempontból, míg a munkáltatónak csökkentek, a munkavállalónak megnövekedtek a költségei. Otthoni munka esetén a munkavállalót terhelik az olyan költségek, mint az internetkapcsolat, a fűtés, áram, stb. Ezek elsőre talán nem tűnnek jelentős kiadásoknak, ám ha meggondoljuk, a valóságban megterhelik a pénztárcát, hónapos szinten mindenképpen érezhető ennek hatása.

Az online munkavégzés során nincs lehetőség arra, hogy egy munkatárstól vagy egy vezetőtől azonnali segítséget tudjon kérni a munkavállaló, ez megnehezíti a munkafolyamatot, hiszen ha megakadunk, nehezebben kérhetünk tanácsot, mintha az irodában lennénk.

A rugalmas munkaidő, amit a „home office” kínál, hátrány is lehet, hiszen ha napközben elvégezzük a házimunkát, az az idő mind kiesik a munkaidőből, így az elvégezendő feladat estére maradhat, mellyel sérülhet a munka-magánélet egyensúly.

Számomra egyértelműen hátrány, hogy egyfajta elzárkózással járt, amikor világszerte elterjedtté vált az otthoni munkavégzés. Nehezebb társasági életet élni, hiányzik a munkahelyi jó hangulat, a munkát pozitívan befolyásoló munkatársi jelenlét, melyet sokan – én magam is – nagyon fontosnak tartok.

Három gyermekes dolgozó anyukaként, az online oktatás számomra komoly nehézségekkel járt a saját otthoni munkavégzésem mellett. Ezzel nálunk számtalan konfliktus kiütközött, ezért ennek hátrányát én magam egyértelműen éreztem.

A fent említett a nehézségektől eltekintve maga az otthoni munkafolyamat és tanulás elméletileg kiválóan végezhető, a gyakorlatban azonban olykor akadnak vele nehézségek. Mindettől függetlenül a „home office” a jövőben is minden bizonnyal szerepet fog játszani az életünkben, így érdemes tisztában lenni az előnyeivel és a hátrányaival, hogy megfelelően tudjuk kezelni őket.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!