Menü

Nagytakarítás okosan

Sokunk nagy ellensége a takarítás. Miért olyan nagy ügy ez? Miért vesszük rá magunkat olyan nehezen, hogy nekiálljunk, és miért tart olyan sokáig? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük most a választ, valamint bemutatunk egy módszert, amelynek segítségével talán könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás, és talán megszűnik kisördögnek lenni.

Sajnos a legtöbben rengeteg holmit halmozunk fel az otthonainkban. Véleményem szerint ez az első dolog, ami nagymértékben megnehezíti az alapos és könnyed takarítási folyamatot. Ha sok mindent kell lepakolni egy-egy felületről, sok mindent kell felszedni a földről (most nem a gyerekek által széthagyott játékokra gondolok), sok mindent kell kipakolni egy-egy helyről, gyakran elveheti a kedvünket a nagytakarítástól.

Szóval az első dolog, amit ajánlani tudok az, hogy a felesleges dolgoktól szabaduljunk meg! Adjuk el, ajándékozzuk el, dobjuk ki. Tudom, tudom, sok mindenre lehet, hogy még szükség lesz a jövőben – de szükség volt rá az elmúlt 5 évben? Ha nem, hát ki vele!

Könnyed nagytakarítás 7 (vagy inkább csak 5) nap alatt:

A legfontosabb dolog, hogy osszuk fel a lakást/házat területekre. A legjobb érzés talán a konyhával kezdeni. Ha a konyha tiszta, máris jobban fogjuk érezni magunkat, ezért az első napra érdemes ezt beiktatni.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a takarítást érdemes fentről lefelé végezni, tehát kezdjük a plafonnál: töröljük le a csillárt, szedjük le a pókhálókat.

Írhatunk egy check listet is, miket kell megcsinálnunk. Íme egy példa:

Összepakolni
Rendet tenni a mosogatóban és körülötte
Kipakolni a hűtőt, átnézni a termékeket, kitörölni, visszapakolni
Letakarítani a tűzhelyet
Kivinni a szemetet
Kitörölni a szekrényeket, fényezni az edényeket (ha túl sok az időnk!)
Felporszívózni, felmosni

A második napon mehetünk tovább. Jöhet a nappali vagy az étkező, esetleg mindkettő, ha egyben vannak. Jó esetben ezeken a helyeken nem tárolunk túl sok dolgot, így a takarítás is egyszerűbb. A harmadik napon vegyük az irányt a hálószoba/hálószobákfelé. Az alapelv mindig ugyanaz. Haladjunk fentről lefelé. Takarítsunk le mindent a plafonon. Húzzuk le az ágyneműt. Az ágytakarót rázzuk és szellőztessük ki. Jó, ha kitesszük a napra, amikor csak lehet.

Töröljük le a felületeket nedves kendővel. Porszívózzunk, különös tekintettel a sarkokra és az ágy alatt. Mossunk fel.

A negyedik és ötödik napon a fürdőszoba és a mosás kerül sorra. Nézzük a listát!

WC takarítás
Zuhanyfüggöny mosás, szárítás, napoztatás
Lefolyók tisztítása
Zuhanyzó/fürdőkád takarítás
Felületeket letörölni nedves ruhával
Porszívózás, felmosás
Mosógép mélytisztítása

A hatodik nap lehet szabad, illetve befejezheted azt, amire eddig nem volt időd, hiszen nem vagyunk egyformák, és a legtöbbünk napjai nagy rohanásban telnek, kinek a munka, kinek a gyerekek miatt. A hetedik napon pedig következik a jutalom: élvezd, amit elértél! Van egy tiszta, rendes otthonod. Egyetek együtt a családdal, pihenjetek!

S ne feledd: egy jól felépített takarítási rendszer az önmagunkkal való törődés egyik legjobb eszköze!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.