Menü

Ékszereink tisztítása házilag

Ha azt szeretnénk, hogy ékszereink hosszú ideig szépek és csillogóak maradjanak vigyáznunk kell az épségükre és gondot kell fordítanunk a tisztán tartásukra. Ha szívesen viselnek ékszereket a kedves olvasóink, akkor a következő tippek jól jöhetnek számukra.

Hogyan vigyázzunk ékszereinkre, hogyan óvhatjuk meg őket, miként végezzük el a tisztítást?

Első és legfontosabb tanács, hogy amikor lakásunkat takarítjuk, vegyük le ékszereinket, s akkor is tegyük ezt, ha fürdünk, zuhanyzunk, sportolunk, úszunk, strandolunk vagy szaunázunk. Sok esetben balesetveszélyes is a használatuk. Lefekvés, alvás előtt szintén a legjobb, ha szintén levesszük az ékszereinket. Parfüm, testápoló sem tesz jót az ékszereknek.

Legjobb a tárolásra egy erre a célra tartott ékszeres doboz, ahol fix helyen tárolhatjuk csecsebecséinket és ahol mindig megtaláljuk őket.

Nézzünk néhány tisztítási tippet!

Az aranyékszerek sokkal szebben fognak csillogni, ha cukros vízbe tesszük őket néhány percre, de hatásos az ecetes rongy használata is. Az ezüstöt is tisztíthatjuk ecet segítségével, ahogy szódabikarbónával is. Tegyük a szódabikarbónát egy fogkefére és dörzsöljük át vele az ezüstékszereket.

Az ezüstözött ékszer feketedése amiatt következik be, hogy nedvesség hatására a levegő kéntartamával a felületen ezüst-szulfid keletkezik. A legegyszerűbb módszer az ezüst fogkrémmel történő tisztítása.

Miért oly népszerű a fogkrém erre a célra?

A fogkrém olyan apró szemcséket tartalmaz, hogy eltávolítja az ezüst-szulfid réteget és fényesíti az ékszert, a célra bármilyen fogkrém megfelel.

A réz ékszereket legjobb, ha légmentesen záródó fa, üveg, porcelán dobozkában vagy kis tépőzáras zacskóban tároljuk.

A vörösréz ékszereket 10%-os ecettel tisztíthatjuk 1:2-es arányban (1 rész ecet, 2 rész víz).

Az ametiszt, a gyöngyház, a türkiz és a topáz a napsugarak hatására veszítenek a színükből, ezért ezeket a köveket ne tegyük ki lehetőleg a közvetlen napfénynek.

Ha drágaköves ékszereink vannak, ezek tisztítását bízzuk szakemberre, ne próbálkozzunk otthoni módszerekkel, vagy vásároljunk speciális ékszertisztító kendőt, mely már több webáruházban kapható.

Remélhetőleg ezekkel a tanácsokkal és ezzel az összefoglalóval hasznos és praktikus, egyszerű tippeket, tanácsokat adtunk ékszereik megfelelő tárolásához és tisztításához.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.