Menü

Alkohol, avagy a fogyás ellensége

Aki mindenképpen szeretné elérni az áhított nyári alakot, annak már tavasz előtt érdemes elkezdeni dolgozni rajta. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen eleme az egészséges testalkat elérésének, azonban a diétánkat is fontos kiegyensúlyozni.

A diéta szóról legtöbbünknek a különböző étrendek jutnak eszébe, mint például szénhidrátcsökkentett, zsírszegény, ketobiotikus vagy épp fehérjedús. Azonban nem csak az ételekre vonatkoznak a diéták, hanem az italokra is. Gondoljunk csak bele: egy diétában sem engedélyezettek a cukros üdítők, legfeljebb a gyümölcslevek, de vannak étrendek, ahol ezeket is kerülik. Az alkohol szintén egy általában tiltólistás elem a diétákban, olykor feltételesen, bizonyos mértékben fogyasztható. Ez nem csak azért van, mert nagy mértékben egészségtelen és függőséghez vezethet, hanem azért is, mert rendkívül hizlalnak, sőt, jobban, mint gondolnánk.

Egy dél-koreai, közel 27 millió embert érintő kutatás során azt találták, hogy az alkoholfogyasztás közvetlenül összeköthető a túlsúly és a metabolikus szindróma kialakulásával. Az is hangsúlyozza a probléma komolyságát, hogy a résztvevők egyik egyéb tulajdonsága sem befolyásolta az alkohol testsúlyra gyakorolt káros hatását, tehát teljesen mindegy, hogy valaki férfi, nő, idős, fiatal vagy tegyük fel dohányzik.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy az alkohol mennyisége hogyan alakítja a lehetséges következmények kialakulásának esélyeit. Az alkoholt standard egységekben mérték, ami nagyjából egy pohár, tehát 2 dl sörnek, háromnegyed pohár bornak vagy 2,5 cl whiskynek felel meg. Ez persze országonként változhat, például az Egyesült Államokban a egy standard italt pontosan 14 gramm tiszta alkoholban határoznak meg, ezt számolják át sörre, borra és tömény szeszre, Magyarországon pedig ugyanez a standard egység mindössze 10 gramm.

Az eredmények azt mutatták, hogy aki másfél egység alkoholt fogyasztott naponta, már 10 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki nála túlsúly. Két egység elfogyasztása naponta 25 százalékra emelte a kockázatot, azonban fél egység, tehát egy ’fél ital’ elfogyasztásánál azt találták, az alkohol nem befolyásolja az elhízás kialakulásának rizikóját.

Az alkohol egyébként diétás szempontból már csak összetevői és kémiai tulajdonságai alapján sem ajánlott ital, mivel rengeteg szénhidrátot tartalmaz és visszatartja a szervezetben a vizet. Ha mégis olyan alkalom adódik, ahol szeretnénk elfogyasztani egy pohárral, érdemes kalóriaszegény italt választani, mivel folyadékkal könnyen extra kalóriákat is bevihetünk a szervezetünkbe, ráadásul észrevétlenül.

Hogy melyik ital számít kalóriaszegénynek? Ilyen például a vodka-szóda citrommal. Nincsen 100 kalória sem, a szóda pedig hidratál, így a kiszáradás is kevésbé fenyeget. Kerüljük a cukorszirupos, gyümölcsleves koktélokat, valamint, ha van rá lehetőség, sörből is próbáljunk ’light’ verziót kérni, vagy mondhatnánk úgy is, hogy minél világosabbat. A bor esetében sokakban felmerülhet, hogy kis mennyiségben akár egészséges is lehet, legalábbis így tartják. A bor valóban egészséges lehet abból a szempontból, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok találhatók benne, azonban erre is vonatkozik a fentebb említett mérték. A borok közül általában a száraz fehér és rosé borok tartalmazzák a legkevesebb kalóriát, ami ugyanígy igaz a pezsgőkre is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!