Menü

Alkohol és gyógyszer?

Nem véletlen, hogy nem szabad gyógyszerre alkoholt inni, egyrészt rontja a gyógyszerek hatását, másrészt rosszul is lehetünk ettől a kombinációtól. Semmilyen orvosságra ne igyunk alkoholt!

A gyógyszerek alkohollal együtt történő fogyasztása veszélyes lehet, ugyanis komoly következményekkel járhat, de nem túlzás azt sem állítani, hogy az életével játszik, aki nem tartja be ezt az utasítást, különösen, ha több gyógyszerfajtára iszunk alkoholt.

A gyógyszerek és az alkohol közös hatása sokszor beláthatatlan következményekkel járhat, súlyosabb esetben szervi károsodáshoz, kómához is vezethet.

Antidepresszánsok és az alkohol együtt különösen veszélyesek, ugyanis az idegrendszerben az antidepresszáns és az alkohol hatása zavarokat idézhet elő. Beszámíthatatlanná, ön-és közveszélyessé tehet.

Az allergiagyógyszerek fő összetevői az antihisztaminok, melyeket szintén veszélyes alkohollal fogyasztani. A nem ajánlott kombináció tünetei: álmosság, fáradékonyság, lassult reflexek, súlyosabb esetben tudatvesztés.

Fájdalomcsillapítókra is tilos alkoholt inni, ekkor hányással, hányingerrel, rosszulléttel és gyomorproblémákkal számolhatunk, de volt olyan eset, ahol gyomorvérzés következett be.

Az alkoholfogyasztást a fogamzásgátlót szedő nők is fontolják meg, ugyanis hányinger, majd hányás is előfordulhat, mely a tabletta felszívódásában okozhat zavarokat.

Az altatók melletti alkohol fogyasztása is kockázatos, mivel a nyugtató hatás így fokozottan érvényesül, ami azzal jár, hogy extrém alacsonyra levihetik a vérnyomást, nehezítik a légzést.

A gyógyszerek és az alkohol kölcsönhatásaként számos kellemetlen tünet is felléphet, éppen ezért fontos, hogy mindig konzultáljunk az orvossal, gyógyszerésszel és alaposan olvassuk el a gyógyszer szedésére vonatkozó betegtájékoztatót. Legyünk tisztában azzal és vegyük komolyan, hogy bizonyos gyógyszercsoportok nagyon rosszul reagálnak az alkoholra, együttes fogyasztásuk komoly következményekkel járhat, ami ezeknek a szereknek a dobozán egyébként fel is van tüntetve, s bár kevesen olvassák el a betegtájékoztatót, cikkünket átfutva reméljük a jövőben óvatosabbak lesznek.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.