Menü

A méhpempő jótékony hatásai

A méhpempő egy természetes táplálékkiegészítő, amelyet a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladékából nyernek ki. Ez a fehéres, kocsonyás anyag a fiatal méhek és a méhkirálynő táplálására szolgál a természetben, azonban a népgyógyászatban már régóta ismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása is.

A méhpempő rendkívül tápláló, emellett antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran alkalmazzák étrendkiegészítőként különböző fizikai és krónikus betegségek kezelésére.

1. Immunrendszererősítés

A méhpempő természetes immunerősítő készítmény. Összetevői belsőleg segítik a szervezet védekezőképességét, így hatékonyabban elkerülhetjük a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően a méhpempő fokozhatja a szervezet természetes immunválaszát idegen baktériumokkal és vírusokkal szemben. Emellett a káros szabad gyökök megkötését is támogatja, így a betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, sőt, öregedésgátló hatása is van.

2. Diabétesz

A méhpempő nem összetévesztendő a mézzel – alkotóelemeiben teljes mértékben különbözik a méztől, így azt cukorbetegek is fogyaszthatják. Szerencsére nem tartalmaz olyan mennyiségű glükózt vagy fruktózt, amely károsan befolyásolná a vércukorszintet.

A méhpempő elősegíti az anyagcsere folyamatokat, jó hatással van a hasnyálmirigyre, szabályozhatja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is előnyös lehet fogyasztása.

3. Hormonális egyensúly

A méhpempő szedése nagy mértékben hozzájárulhat a hormonális egyensúly visszaállításához és a petefészek egészségéhez. Nők esetében PMS tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet, emellett a menstruációs ciklust is szabályozhatja rendszertelen ciklus esetén.

A termékenységre is jótékony hatással lehet a tiszta méhpempő. Szedésével növelhetjük a teherbeesés esélyét, hiszen a peteérés elősegítésében játszik fontos szerepet. Ebben az esetben érdemes a babaprojekt előtt néhány hónappal elkezdeni szedését.

A méhpempő a férfiak esetében is kedvezően hat a potenciára, hiszen a növelheti a tesztoszteron termelődését, javítja a nemi vágyat és természetesen fokozza a spermák mobilitását.

4. Változókor, menopauza

A méhpempő kezelheti a klimax tüneteit is. A menopauzánál a hormonok keringésének csökkenése áll fenn, amely fizikai és mentális egészségünkre is hatással lehet. Ekkor olyan nem kívánatos tünetek is jelentkezhetnek, mint a fájdalom, memóriazavar, depresszió vagy szorongás.

Egy posztmenopauzás nőket vizsgáló tanulmányban felismerték, hogy naponta 800 mg méhpempő fogyasztása akár 12 nap után hatékonyan csökkentheti a hátfájást és a szorongást.

5. Memóriajavítás

A méhpempő fokozhatja az agyműködést. Acetilkolin tartalma javítja a memóriát és növeli a koncentrációképességet, így karban tudjuk tartani az emlékezőképpeségünk. Fogyasztásával táplálhatjuk agysejtjeinket, így stresszhormon-szintünk alacsonyabb, központi idegrendszerünk pedig erősebb lesz. Főként a méhpempő antioxidáns tartalmának köszönhető az agyra és az idegszövetre kifejtett csodálatos védőhatás.

6. A fáradékonyság leküzdése

A méhpempő fogyasztásakor gyakran az elsőként tapasztalható jótékony hatás az energiaszint növekedése. A pempőben található előhormonok és nyomelemek nagymértékben növelik a szervezet energiatermelését, így sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat akár néhány nap után is.

A megfelelő pihenéshez is tökéletes táplálékkiegészítő, hiszen segíti a melatonintermelést, így könnyebben alszunk el, emellett pihentetőbb lesz alvási ciklusunk is.

Amennyiben megfelelő minőségben és elegendőt alszunk, máris kiegyensúlyozottabbak lehetnek mindennapjaink. Energikusabb reggelek, több erő dolgozni, sőt, a sportoláshoz sem leszünk túl kimerülve, mielőtt belekezdenénk!

7. Bőrünk egészsége

A méhpempő segítheti a sebgyógyulást és a bőr gyorsabb regenerálódását, akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket, emellett segít a gyulladásos bőrbetegségek leküzdésében. A pempő felturbózza a bőr kollagéntermelését, mely a bőr helyreállításához szükséges szerkezeti fehérje – így a sebek gyorsabban gyógyulnak, emellett bőrünk fiatalos marad.

Alkalmazása hatásos lehet akné és problémás arcbőr esetén is, hiszen a felgyorsult heg- és sebgyógyulás segítségünkre lehet a tiszta összkép eléréséhez.

Étrend-kiegészítőként fogyasztva a méhpempő természetes állapotban (gélszerű anyagként), por vagy kapszula formájában kapható. Bár a méhpempő még mindig egy széles körökben kutatott anyag, a jelenlegi kutatások napi 300-6000 mg között javasolják a beviteli mennyiséget.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.