Menü

Veszélyes környezet?

Mindenki hallotta már, hogy az okostelefon képernyője és a számítógép billentyűzete piszkos. De vajon mennyire? Tudjuk-e, hogy ezeken kívül még hol találkozhatunk baktériumcsordával a mindennapjaink során?

Érintőképernyők

Nemcsak az okostelefonok képernyőire kell gondolni, lehet szó egy fotóelőhívóról vagy gyorsétterem láncok rendeléseihez használt képernyőiről is. Ezeken a felületeken nagyritkán sajnos gyomor-bélrendszeri fertőzést vagy akár szepszist okozó baktériumok is megtelepedhetnek.

Fali kézszárítók

Amikor lehúzzuk a WC-t, egy adag baktériumot a levegőbe juttatunk. Ha ezekkel egy helyiségben vannak elhelyezve a kézszárítók, akkor azok minden nyomásnál egy jó adagot ebből a levegőbe juttatnak.

Edzőtermek

Ha egy edzőterem lehetőséget biztosít, hogy letisztítsd vagy fertőtlenítsd az eszközt, mielőtt használatba veszed, élj a lehetőséggel! Hiába ez az a hely, ahová azért megyünk, hogy megőrizzük az egészségünket, rengeteg baktérium található az egyes eszközökön. Ez pedig csak azért van, mert a bőrünkön található mikrobák megtalálják az utat, hogy mindenre átragadjanak, amihez hozzáérünk. Egy tanulmány például kimutatta, hogy bizonyos eszközön a mosdókban általánosan előforduló fajok is megtalálhatóak.

Étlapok

Ez talán egy olyan pont, amire nem sokan gondolunk. Sose moss kezet, mielőtt az étteremben kiválasztanád, mit fogsz fogyasztani. Egyes étlapok felületén százszor annyi baktérium található, mint egy WC ülőke felszínén. Sajnos az éttermi személyzetnek nincs ideje az étlapok állandó fertőtlenítésére. Ha sor is kerül rá, az mindössze napi egyszer történik.

Ivókutak

Mindenki emlékszik ezekre az iskolában? Mennyire praktikus volt őket használni. Nem kellett hozzá pohár, se a tenyerünk, ami esetleg éppen koszos is volt. Egyszerűen csak lenyomtuk a csapot, és már ittunk is. Még jó, hogy akkor nem tudtunk róla, hogy ezek akár egy fürdőszobánál is szennyezettebbek lehetnek. Ennek az oka pedig mindössze annyi, hogy nem takarítják, fertőtlenítik őket ellentétben egy hagyományos fürdőszobával.

Bevásárlókocsi

Remek otthon több, mint 11 millió mikroorganizmus számára. Akár olyanoknak is, amelyek nyers húsról kerültek oda. A koronavírus terjedése óta azonban legalább észben tartják az emberek, hogy ezeket használat előtt mindenképpen érdemes fertőtleníteni.

Liftgombok

A lifthívó gombok vagy a kapucsengő is fokozott elővigyázatosságot igényelnek.

Hotelszobák

Mikrobiológiai szempontból a távirányító a legveszélyesebb, de ne felejtsd el fertőtleníteni a következőket sem: az éjjeli lámpa kapcsolója, hajszárító, telefon.

ATM-ek

Ha a gombokról nem is ejtünk szót – pedig tudjuk, hogy ezek rendkívül szennyezettek lehetnek -, érdemes megemlíteni, hogy az influenza vírus egy bankjegyen akár 17 napig is életképes maradhat!

Szóval néha jobb, ha elgondolkodunk, mihez hogyan nyúlunk hozzá, vagy ha hozzányúltunk, a következő mozzanat előtt mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet! Természetesen nem kell és nem is szabad mindent idegesítő módon sterilizálni, de olykor érdemes elgondolkodni, mit vihetünk haza, ha nem figyelünk – főleg a téli időszakban, amikor az immunrendszerünk sem a legerősebb időszakát éli.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?