Menü

Fiatalít és elveszi a farkaséhséged

Felkapott dolog jelenleg kollagén porokat, készítményeket fogyasztani, de nem csak ételeinkhez, italainkhoz hozzáadva fogyaszthatjuk, hanem természetes alapanyagokat használva is kiaknázhatjuk jótékony hatását.

Nagyjából mindenki tudja, hogy mi az a kollagén, hiszen ha csak nem emlékszünk az iskolai tanulmányainkra, akkor is a média ezerrel pulzálja, hogy ahhoz, hogy fiatalok, ránctalanok, fittek legyünk, fogyasszunk porokat, italok, shakeket, mindent, amiben megtalálható a csodaszer. A kollagén nem más, mint egy fehérje, aminek legfontosabb szerepe a sejtek közötti tér felépítése, hozzájárul a csontok és porcszövetek rugalmasságához, és ez igaz a bőrünkre, hajunkra is. Igen drága holmik sorakoznak a gyógyszertárakban, egészségboltokban, webshopokban, mik mind azt sugallják, hogy az a legjobb, az fog segíteni minden ilyen jellegű problémánkon, pedig természetes úton is sokat tehetünk, vagyis ehetünk ez ügyben.

A kollagéneket három típusba sorolhatjuk, I-II-III. típusúak. Az I. és a III. típust szokták ajánlani a bőr, haj, köröm szépségéért, a II. típust inkább az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt.

A kollagént elsősorban húsok fogyasztásával tudjuk pótolni, de nem mindegy, hogy milyen húst eszünk és hányas típusú kollagént tartalmaz. Sőt! Az sem mindegy, hogy hogyan készítjük el a húst, mert például egy kocsonyásodó csontlevesben több kollagén lesz, mint egy hosszan főtt húslevesben. Marhahúst és halat azok fogyasszanak többet, akik I. és III. típusra vágynak, csirkét és kagylót pedig azok, akik az ízületikre koncentrálnak. Itt meg kell említenünk, hogy bármilyen meglepő is, a tojás is teszi a dolgát, hiszen magas a prolintartalma, ez pedig az egyik legfontosabb aminosav, ami serkenti a folyamatot.

A zöldségek és gyümölcsök között is van szép számmal olyan, amit ezért is ehetünk. Nagyon fontos, hogy a kollagén felszívódásához C-vitaminra van szükségünk, ezért minden olyan természetben termő növény, ami emberi fogyasztásra alkalmas és magas a C-vitamin tartalma, segítségünkre lesz. Gondoljunk a bogyós gyümölcsökre, citrusfélékre, a paradicsomra, vagy a zöldlevelű zöldségekre. A bab aminosav tartalma miatt, a fokhagyma a kéntartalma miatt járul hozzá a kollagéntermeléshez. Bátran nyúljunk a savanyúságos pultnál a savanyított káposzta felé, mivel magas C-vitamin forrás, de emellett kiűzi a rossz baktériumokat a bélrendszerből, így szervezetünket tisztítja.

Gyógynövények is beállhatnak a sorba, amikhez kapszulákkal vagy teák fogyasztásával juthatunk hozzá. Kollagéntartalmuk ugyan nincs, de erős antioxidánsok, vagy gyulladáscsökkentőek, mellette pedig C-vitamin források. Ilyen az aloe vera, a ginzeng, a galagonya és a körömvirág. ezek alkalmazásánál viszont figyeljünk a mértékre, mert könnyen át lehet billenni a ló túlsó felére.

Változatos táplálkozással is hozzájuthatunk kollagénhez, vagy hozzájárulhatunk termelődéséhez, ezzel pedig hozzájárulhatunk, bőrünk, hajunk, és ízületeink egészségéhez.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.