Menü

Lúdtalp – tegyél ellene már gyerekkorban

A lúdtalp egy igen gyakran felmerülő probléma lehet, ami láb boltozatos rendszerének megsüllyedését jelenti, de már kicsi gyerekkorban igen sokat tehetünk ellene.

A lábunk stabil boltozatos szerkezete nem velünk született tulajdonság, hanem nagyjából 4-5 éves korunkra alakul ki, de a végső boltozat a tinikor elejére, 10-12 éves korra áll össze. A lúdtalp úgy alakul ki, hogy talpunk belső fele a talaj felé dől, a bokánk kissé megsüllyed, és így a talp teljes felületén hozzásimul a talajhoz. Ilyen esetben különböző fájdalmakat okozhat lábunkban, bokánkban, térdünkben és akár derekunkat, vagy hátunkat is érintheti.

Mivel ezzel nem az amúgy tervezett helyest tartást vesszük fel, így sem térdünk, sem csípőnk, sem gerincünk nem lesz stabil folyamatosan korrigálni fogja a hanyag tartást. Amellett, hogy ízületi fájdalmakat okoz, így a későbbieben nagy a kialakulási veszélye egy bőrkeményedésnek, ebből következő tyúkszemnek, bütyköknek, sarkantyúnak vagy sarokcsonti tüskének.

Több fajtáját is elkülöníthetjük, amiket életkori szakaszok alapján tehetünk. Az első szakasz az újszülöttkori lúdtalp, ez általában nem jelent problémát. A következő a pubertáskori lúdtalp, amit a hirtelen növekedés okozhat, ezt már érdemes kezelni, mert nem csak fejlődésbeni elváltozásokat, hanem már komoly fájdalmakat is okozhat. Végül beszélhetünk a felnőttkori lúdtalpról, aminek kialakulásához többféle dolog is vezethet, például túlsúly, túlterhelés, rossz lábbeli viselése, de ide vezethet a kezelés nélküli a pubertáskori elváltozás is. Ezeket speciális talpbetétekkel, cipőkkel és tornával lehet korrigálni. Mindezeket viszont elkerülhetjük, ha már kisgyermekkorban teszünk ellene, időben felismerjük a problémát és szakember segítségét kérjük, de mik is lehetőségeink?

Babakorban legtöbbet azzal segíthetünk, ha hagyjuk mezítláb vagy kis zokniban járkálni a gyermeket, lassan ismertetjük meg a cipővel. Először válasszunk puhatalpú cipőt, ez éppen arra szolgál, hogy stabilan álljon a lábán, de a sérülésektől megvédje a kis talpakat. Amikor a stabilitás már kialakult, jöhetnek a keménytalpú cipők, amik segítenek megtartani a fáradt talpizmokat, védik a lábfejet a túlterheléstől. Ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy olyan cipőt válasszunk gyermekünknek, ami sarokfogóval ellátott, ez segít abban, hogy a boka járás közben helyes tartása kialakulhasson, vagyis nem fog befelé dőlni.

A kis cipők kialakításánál a legfontosabb az, hogy jó méretű cipőt válasszunk, mivel ezeket olyan talpbetétekkel látják el, amiknek az a feladat jutott, hogy helyes pontokon támassza a lurkó talpát. Vezessünk be járási gyakorlatokat, vagyis játszunk velük óriás járást (lábujjhegyen), belső- és külső talpélen járást, gördüljünk végig járás közben az egész talpunkon, vagy próbáljunk tárgyakat felvenni csak a lábujjak segítségével. Jó játék lehet szülő és gyermek között, ha mutatjuk, ő pedig utánozhat minket.

A gyerekeknél védőnői szűréseken is vizsgálják már a lúdtalpasságra hajazó tüneteket, de ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, nyugodtan kérdezzünk rá szakembernél. Jobb megelőzni a bajt, mint később nehezebben korrigálni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.