Menü

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

A vegán hús tulajdonképpen egy olyan termék, ami az igazi húst utánozza annak valamilyen tulajdonságát tekintve –hasonló az íze, a textúrája vagy éppen a megjelenése. Számos összetevőből készülhet, többek között szójából, zöldségproteinből, búzagluténből stb. Fő alapanyagként legtöbbször természetesen a szóját használják. Az ötlet nem is új, egészen a hetedik századi Kínáig nyúlik vissza. Abból a szempontból is előnyös a szója, hogy tartalmazza az összes aminosavat, amire az emberi szervezetnek szüksége van, illetve semleges ízzel rendelkezik, így a belőle készült termékek sokoldalúan felhasználhatóak. A legújabb trend szerint a zöldborsót is felhasználják vegán húskészítésre.

Most akkor vegán húst fogyasszak?

Én azt mondom, nem baj, ha azt fogyasztasz. Rengeteg pozitív eredmény született a vegán húsfogyasztással kapcsolatban. Ezek a termékek elindíthatnak a vegán életmód teljes magadévá tételére hasonlóak azokhoz, amelyeket már eleve fogyasztasz, így megkönnyíthetik az átmenetet. Közülük számos már előfőzött állapotban érkezik, így azoknak is könnyű vele dolgozni, akik nem a konyha mesterei. Fogyasztása nem vet fel etikai, illetve környezetvédelmi aggályokat, ami az állati eredetű ételekről nem mondható el. Én azt mondom, egy próbát mindenképpen megér, és ha csak néha váltasz ki egy-egy húsos étkezést a vegán verzióval, már sokat spóroltál a környezetnek.

De ha egyet kipróbáltál, és nem ízlett, nem jelenti azt, hogy a többi sem fog. Próbáld ki több gyártó több termékét is, hiszen van, aki csak a textúra megőrzésére igyekszik odafigyelni, mások az ízvilág megteremtésén is eredményesen dolgoztak. A fő összetevő sem mindegy.

Rengeteg termék érhető el a piacon vegán verzióban: kolbászok, csirkemell, hamburgerhús, bacon, borda, chicken nuggets, felvágottak, szalámik stb.

Mindig egészségesebb-e a vegán verzió, mint a húsos?

Nem szükségképpen. Téves az az elképzelés, hogy a vegán termékek mindig egészségesebbek. Egy vegán fánk még mindig csak egy fánk, amiből érdemes mértékkel fogyasztani. De egy vegán hamburger például, amelybe a hús lencséből, kelkáposztából, édesburgonyából készült, ezáltal tápláló, tele van fehérjével és rostokkal, ebben az esetben egy egészségesebb opció. Természetesen vannak olyan ételek is, amelyeket összehasonlítva a növényi alapú verzió rosszabb, vagy nem mutat különbséget húsos párja mellett.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy néhány vegán termék nagyon sok telített zsírsavat tartalmaz, amiből szintén érdemes csak mértékkel fogyasztani. Jó példa erre a kókuszolaj, ami rendkívül magas arányban tartalmaz telített zsírsavakat.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!