Menü

Milyen futócipőt válasszunk?

A futócipők nem csak egy divatos kiegészítők, amikből a futás szerelmesei válogatnak. Valójában a leggyakoribb hiba, amit a kezdő futók elkövetnek, az, hogy egy hétköznapi, használt cipőben futnak. Ez azért van, mert azt gondolják, úgysem nagy távról van szó, ráadásul csak most kezdtek bele, ráérnek beruházni egy futócipőre. Azonban nem csak arról van szó, hogy a megfelelő cipővel javul a teljesítményünk. Az egészségünket is szolgálja, hiszen segít megelőzni a különböző ízületi problémákat és az esetleges fájdalmas baleseteket is.

A futócipőkből alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg. Az egyik a terepfutásra alkalmas futócipő, a másik pedig az aszfaltra vagy egyéb kemény felületre szánt. Persze ezeken belül is rengeteg márka található, kezdőknek és profiknak egyaránt, valamint különböző lábformákhoz és futóstílushoz illő cipőt is találunk a felszerelt cipőboltok polcain.

Az terepfutásra alkalmas futócipőket, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten terepre tervezték. Ez abban nyilvánul meg, hogy az ilyen futócipők nehezebbek, keményebbek és strapabíróbbak, mint az aszfaltra szánt társaik és a legtöbb esetben a talp teljesen gumiborítású, mélyen barázdált. Gyakran vízálló réteg is kerül a cipőre amiatt, hogy sáros, vizes terepen is helyt kell állnia. A lényeg, hogy a talaj egyenetlenségeit korrigálja úgy, hogy közben stabilan tartja a lábat és erős elrugaszkodást biztosít a puha felületről is.

Az aszfaltra, vagy mondhatni városi futásra szánt futócipők egészen más felépítésűek. Ebben az esetben a futófelület sima és kemény, így sokkal fontosabb az, hogy a cipő elvezesse és csillapítsa a becsapódás erejét. A városi futásra szánt cipők általában könnyűek, rugalmasak és vastagon párnázottak, valamint anyaguk is inkább légáteresztő és vékony. A talpon sokszor nincs vagy kevés a védő gumiréteg.

A futóstílust tekintve három kategóriáról beszélhetünk, bár tulajdonképpen nem is feltétlen stílusról van szó, hanem a lábunk formájából adódó más jellegű terhelésről. Az egyik kategória a neutrális, amikor a láb az ideális helyen gördül végig a saroktól a lábujjakig és nem éri nagyobb terhelés sem a külső, sem a belső ívet. A befelé dőlő vagy másnéven pronáló stílus az, amikor a lábfej belső íve nagyobb terhelést kap, mint a külső és a boka is láthatóan befelé áll a lábfejhez képest.

Ez általában a lapos lábfejű, lúdtalpas embereknél fordul elő. Gyártanak kifejezetten ilyen lábformához futócipőket, amiket stabilizálóval látnak el, hogy kompenzálja a befelé dőlést. A harmadik kategória a kifelé dőlő vagy másnéven szupináló stílus, amikor a lábfejtől a boka kifelé dől és a láb külső éle kapja a nagyobb terhelést. Ez a magas lábboltozatú emberekre jellemző és könnyen áthidalható, ha párnázott futócipőt használunk. Gyakran megerősítik ezeknek a cipőknek a külső élét is, mivel ez, illetve a sarok rész nyeli el a legnagyobb részét a becsapódásnak.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.