Menü

Mi az a dopamin öltözködés?

Ki gondolná, hogy van kapcsolat az öltözködésünk és a közérzetünk között? A színes ruhák vajon tényleg segítenek abban, hogy boldogabbak legyünk, hogy jobb legyen a hangulatunk? Ezekre a kérdésekre a „dopamine dressing”, azaz a dopamin öltözködés adhat választ, erről írunk mai cikkünkben.

Ha egy pillantást vetünk a legnagyobb divatházak kollekcióira, láthatjuk a sok színes, tarka, szinte a „mindent mindennel” önkifejezési stílust. Divat a színes, könnyed és bohókás öltözködés, a feltűnő kiegészítők, a vidám minták.

Sokak szerint az élénk színű ruházat és a boldogság szoros kapcsolatban áll egymással ennek pedig neve is van: „dopamine dressing” (azaz a „dopamin öltözködés”).

Mi az a dopamin?

A dopamin az agyban elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős. Amikor nagy mennyiségű dopamin szabadul fel a szervezetünkben, jobb a hangulatunk, megnő a boldogságérzet, nő az önbizalom. A színek hatással vannak a közérzetünkre, erre már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hiszen már az ókori egyiptomi kultúrában is felfigyeltek a színhasználat hatásaira.

Ma is ismert, hogy a hűvös árnyalatok segítenek a koncentráció fokozásában, a zöld megnyugtat, amíg a meleg színek, mint a piros, izgalmat és vágyat ébresztenek. A nyugati kultúrákban a fehér a tisztasághoz, a békéhez kötődik, amíg a közel-keleti és ázsiai országokban a halált és a gyászt szimbolizálja.

A dopamin öltözködésnek melyek a ruhadarabjai, színei?

A dopamin öltözék nem egyetlen szín vagy konkrét ruhadarab, hanem olyan öltözködési stílus, melytől viselőjének hangulata javul, magabiztosabbá válik, vidámabb lesz, ez pedig egyéni érzéseken, benyomásokon alapul. Egyes ruhadarabok képesek arra, hogy viselésük közben megváltoztassák a közérzetünket.

Van, aki egy fekete „outfit”- ben érzi magát magabiztosnak, más esetleg színesebb ruhákkal érzi ugyanezt.

Sokaknál évszak és időjárásfüggő, s mondjuk nyáron szívesebben viselik a világos, színes, tarka holmikat, mások pedig pont a téli szürke hétköznapokat szeretik feldobni árnyalatokkal, mintákkal, szivárványszínekkel.

Öltözzük magunkat boldogra – javasolják pszichológusok. Fedezzük fel, nekünk melyik színek, ruhadarabok és szabások szereznek nekünk örömet, és viseljük ezeket bátran.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!