Menü

Mi az a dopamin öltözködés?

Ki gondolná, hogy van kapcsolat az öltözködésünk és a közérzetünk között? A színes ruhák vajon tényleg segítenek abban, hogy boldogabbak legyünk, hogy jobb legyen a hangulatunk? Ezekre a kérdésekre a „dopamine dressing”, azaz a dopamin öltözködés adhat választ, erről írunk mai cikkünkben.

Ha egy pillantást vetünk a legnagyobb divatházak kollekcióira, láthatjuk a sok színes, tarka, szinte a „mindent mindennel” önkifejezési stílust. Divat a színes, könnyed és bohókás öltözködés, a feltűnő kiegészítők, a vidám minták.

Sokak szerint az élénk színű ruházat és a boldogság szoros kapcsolatban áll egymással ennek pedig neve is van: „dopamine dressing” (azaz a „dopamin öltözködés”).

Mi az a dopamin?

A dopamin az agyban elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős. Amikor nagy mennyiségű dopamin szabadul fel a szervezetünkben, jobb a hangulatunk, megnő a boldogságérzet, nő az önbizalom. A színek hatással vannak a közérzetünkre, erre már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hiszen már az ókori egyiptomi kultúrában is felfigyeltek a színhasználat hatásaira.

Ma is ismert, hogy a hűvös árnyalatok segítenek a koncentráció fokozásában, a zöld megnyugtat, amíg a meleg színek, mint a piros, izgalmat és vágyat ébresztenek. A nyugati kultúrákban a fehér a tisztasághoz, a békéhez kötődik, amíg a közel-keleti és ázsiai országokban a halált és a gyászt szimbolizálja.

A dopamin öltözködésnek melyek a ruhadarabjai, színei?

A dopamin öltözék nem egyetlen szín vagy konkrét ruhadarab, hanem olyan öltözködési stílus, melytől viselőjének hangulata javul, magabiztosabbá válik, vidámabb lesz, ez pedig egyéni érzéseken, benyomásokon alapul. Egyes ruhadarabok képesek arra, hogy viselésük közben megváltoztassák a közérzetünket.

Van, aki egy fekete „outfit”- ben érzi magát magabiztosnak, más esetleg színesebb ruhákkal érzi ugyanezt.

Sokaknál évszak és időjárásfüggő, s mondjuk nyáron szívesebben viselik a világos, színes, tarka holmikat, mások pedig pont a téli szürke hétköznapokat szeretik feldobni árnyalatokkal, mintákkal, szivárványszínekkel.

Öltözzük magunkat boldogra – javasolják pszichológusok. Fedezzük fel, nekünk melyik színek, ruhadarabok és szabások szereznek nekünk örömet, és viseljük ezeket bátran.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.