Menü

Miért épp a súlyzós edzés?

Ahogy elhagyjuk az óévet és köszöntjük az újat, sokakban megfogalmazódik, hogy mit várnak az elkövetkezendő hónapoktól, milyen terveik vannak és milyen fogadalmaik. A leggyakoribb fogadalom ilyenkor a fogyással és az edzésekkel kapcsolatos. Ez természetes, hiszen télen egy kicsit mindig elengedjük magunkat és többet pihenünk a szokásosnál, így januárra úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk a legjobb formánkban, esetleg már egy jó ideje halogatjuk a testmozgás elkezdését és az újév egy tökéletes alkalom arra, hogy végre belevágjunk.

Több mozgásforma közül is választhatunk. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy milyen a fizikai állapotunk, milyen terheléshez szoktunk és azt is, hogy mik a céljaink az edzéssel? Esetleg nagyobb súlyfeleslegtől szeretnék megszabadulni, vagy csak egy kicsit fogyni szeretnénk és formába hozni magunkat? Talán csak egy egészségesebb életmód a cél, de az is lehet, hogy valaki épp egy kis izmot szeretne építeni, nem pedig fogyni. Ha korábban már edzettünk, talán van elképzelésünk arról, milyen mozgásforma való nekünk a leginkább, azonban érdemes megfontolni a súlyzós edzést ilyen esetben is, hiszen akár ez lehet az előre lépésünk kulcsa.

A súlyzós edzés egyik előnye a fokozott zsírvesztés. Amikor súlyokat emelünk, izomzatot építünk, és minél több az izmunk, annál gyorsabban fog működni az anyagcserénk. Ne ijedjünk meg, ha azt érezzük, egy kicsivel több tápanyagra van szükségünk és többet eszünk egy picit a szokásosnál. Ez természetes, hiszen az izmoknak energiára van szüksége. Azonban ennek jó oldala is van. Több izomzattal több kalóriát égethetünk el, ráadásul mindeközben folyamatosan csökken a testzsírszázalékunk, ami nem csak formásabb idomokat jelent, hanem egészségesebb szervezetet.

Ha nőként szeretnénk belevágni, attól sem kell tartanunk, hogy ’túl nagyok’ lennénk a súlyzós edzéstől. Egyrészt ahhoz, hogy látványosan nagyobbak legyenek az izmaink, rengeteg és kemény edzés szükséges, ráadásul a nők jellemzően nem nőnek olyan könnyen az erősítő edzésektől, mivel a tesztoszteronszintjük mindössze 10%-a a férfiakénak. Az eredmény a nők esetében sokkal inkább tónusosabb izmok és formásabb idomok.

Nőként gyakori egészségügyi probléma a csontritkulás, különösen menopauza után. Ennek főként hormonális okai vannak, azonban a súlyzós edzések ezen is javíthatnak. Nem csak az izmaink növekednek, ha erősítő edzéseket is beiktatunk a napjainkba, hanem a csontsűrűség is. A nagyobb csontsűrűségnek köszönhetően kisebb a törések kockázata, valamint az ízületek is stabilabbak.

Ha nem izomépítés, erősítés vagy fogyás a cél, hanem csak egy egészségesebb életmódot szeretnénk kialakítani, akkor is hasznos lehet a súlyzós edzés. Az ilyenfajta testmozgás bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet, aminek köszönhetően jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ezen kívül a cukorbetegség megelőzésében is segít, mivel az erősítő edzések hatására javul a szervezet cukorfeldolgozása, ami az inzulinszint stabilan tartásában különösen fontos.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.