Menü

A hideg végtagok hátterében komoly betegség is meghúzódhat

Akinek állandóan hideg a keze és a lába, jobb, ha mihamarabb kivizsgáltatja magát, mert komoly betegség is állhat a háttérben. Rengeteg oka lehet annak, ha valakinek folyamatosan jéghidegek a kezei és a lábai.

Egyik oka, hogy zavar keletkezik a vérellátásban, amelyet az alacsony vérnyomás okozhat. A háttérben azonban komoly keringési zavarok is állhatnak, főleg, ha a jégcsaphoz hasonlatos ujjak még lilás színűre is változnak. A hideg kezek ás lábakért felelőssé tehető még a cukorbetegség, az érszűkület, a szívelégtelenség vagy a pajzsmirigy rendellenességei is. A vegetatív idegrendszerben jelentkező problémák is okai lehetnek, ha valakinek állandóan hidegek a végtagjai. A Raynaud-kór és a Raynaud-szindróma tünetei között is szerepelnek a jéghideg végtagok.

A Raynaud-szindrómánál egy betegség húzódik meg a háttérben, például autoimmun betegség. Míg a Raynaud-kórnál az artériák összeszűkülnek, és ez okozza a jéghideg és elszíneződött ujjakat. Ez kialakulhat stressz vagy hideg hatására. A kéz és a láb ujjai bedagadnak, elzsibbadnak, majd körülbelül húsz-harminc perc múlva a helyzet rendeződik. A fagyos tapintású végtagokat a stressz is kiválthatja, de a túlzott mértékű dohányzás vagy kávéfogyasztás is okozhat ilyen panaszokat.

Első lépésként fel kell keresni egy szakorvost, aki egy alapos kivizsgálást követően felállítja a diagnózist és meghatározza a megfelelő terápiát. Amennyiben nem betegség okozza a végtagok lehűlését, akkor életmódváltásra van szükség. Abba kell hagyni a dohányzást, csökkenteni szükséges a koffeinfogyasztást és kerülni kell a stresszhelyzeteket, vagy legalábbis helyes stresszkezelési technikákat szükséges elsajátítani. Ebben segíthet a meditáció, a reiki vagy a jóga. A reiki hatékonyan képes oldani a felgyülemlett feszültséget, relaxáló hatásokkal bír, és kisöpri az ember elméjéből a zavaros, megbetegítő gondolatokat.

Egyes táplálékok melegítő hatással rendelkeznek, éppen ezért érdemes ezeket beiktatni a mindennapi menübe. Például ilyen a zabkása, a köleskása, a bulgur, az amaránt, a zab, a sütőtök, a torma, a halak, a fűszernövények, kiváltképp a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamom. Melegítő hatást váltanak ki még a szárított citrushéjak, például a mandarin vagy a narancshéj.

Meleg vizes lábfürdőkkel is sokat tehet a probléma orvoslása érdekében. Használhat melegítő és vérkeringést serkentő illóolajakat, amelyek még inkább enyhítik a hideg végtag okozta panaszokat. Melegítő hatású illóolaj a nemes babér vagy a kardamom. Az eukaliptusz, a ciprus és a pacsuli pedig a vérkeringést képest serkenteni.

Hideg időben érdemes a kényes testrészeket meleg ruházattal óvni és védeni. Ezeken kívül sokat segíthet a hideg-meleg vizes váltózuhany, a masszázs, a szauna, de a sportról, a rendszeres testmozgásról sem szabad elfeledkezni, hiszen ezek is serkentőleg hatnak a vérkeringésre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.