Menü

Mit jelez a magas karbamidszint a laborleletben?

A magas karbamidszint hátterében több dolog is állhat, egyebek mellett a vese működésének elégtelenségét is jelezheti.

A kézhez kapott laborleleten számos olyan sor is szerepelhet, ami gondolkodóba ejti az embert, hiszen laikus lévén nem tudja, hogy az adott tétel melyik szervvel, szervrendszerrel kapcsolatos, és mit jelent, ha feltüntetett referenciaértéknél kisebb vagy épp nagyobb a szintje.

A veseműködésre következtethetnek belőle

A karbamid egy szerves vegyület, ami a fehérje emésztése során keletkezik, az aminosavak lebontási terméke. A máj állítja elő, kiválasztásáért a vesék felelősek, a szervezetből a vizelettel ürül ki. Amennyiben ez a folyamat zavart szenved, veszélyes állapot alakulhat ki, a felhalmozódó urea a sejteket károsító méreganyagként viselkedhet.

Magas karbamidszint okai

A karbamid szintje több dolog miatt is megemelkedhet, általánosságban véve kijelenthető, hogy nem mindegy, milyen mértékű az eltérés. Az okok között szerepelhet a dehidratáció, vagyis kiszáradás alacsony folyadékbevitel, fokozott folyadékvesztés, például izzadás vagy hasmenés miatt, illetve a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása és a gyomor-bélrendszeri vérzés. Sokkos állapot, súlyos égés, infarktus és húgyúti elzáródás esetén is mérhetők magas értékek, a leggyakoribb tényező viszont a vesék elégtelen működése.

A veseelégtelenség különböző stádiumaiban más-más laborértékek jellemzők. A kórkép kialakulhat többek között diabétesz és magasvérnyomás-betegség talaján, eleinte teljesen tünetmentes lehet, fáradékonyság, fejfájás, vizenyő, azaz ödéma jelentkezhet, később egyre kellemetlenebbé válnak a panaszok, a IV. stádiumban már dialízis válhat indokolttá.

Miért lehet alacsonyabb?

Az optimálisnál alacsonyabb lehet a karbamid szintje alultápláltság, fehérjehiányos táplálkozás vagy felszívódási zavar esetén. Mivel az urea a májban képződik, a szervet érintő megbetegedések esetén is az értékek csökkenése figyelhető meg.

Vesebetegség jelei a bőrön

Világszerte sokan élnek vesebetegséggel úgy, hogy nem is tudnak róla. A krónikus vesebetegség kezdeti szakaszaiban nem feltétlenül produkál látványos tüneteket, illetve nem olyanokat, amilyenekre általában gondolni szokás, a deréktáji fájdalom például nem szükségszerű velejárója.

Vannak olyan eltérések is, amiket elsőre talán nehezebben kapcsolnánk össze a vesebetegséggel, ám segíthetnek annak felismerésében. Az eltérések észlelésekor mindenképp szakember felkeresése javasolt!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.