Karácsonyi finomságok Ausztriából
- Dátum: 2022.12.25., 06:10
- Udvari Fanni
- képek: pixabay.com
- advent, család, karácsony, kókusz, lekvár, linzer, sütemény, sütés, vanília
Akárcsak nálunk, Ausztriában is elmélyülten és szeretettel várják a karácsonyt. Vásárok, sütemények, adventi koszorúk és más karácsonyi hagyományok kísérik az év legszebb időszakának varázsát. Már előkerültek a tradicionális karácsonyi finomságok receptei is, amelyeket most meg is osztunk veletek, hogy a vaníliás kifli vagy a forró puncs illata átjárhassa az otthonotokat.
VANÍLIÁS KIFLI
A legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi sütemények közé tartozik Ausztriában. Ha mi magunk készítjük, a konyhát megtöltő illatok garantáltan segítenek ráhangolódni a karácsonyra. Az elkészítési ideje nagyjából 1 óra, és a megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 2 tepsi sütemény jön ki.
Hozzávalók:
160 g vaj
50 g porcukor
70 g darált dió
200 g liszt
3 ek. vaníliás cukor
Elkészítése
Az átszitált lisztet és porcukrot keverjük össze a vajjal, majd gyúrjuk sima tésztává és adjuk hozzá a diót. Formázzunk egy hengert és hűvös helyen hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezt követően formázzunk golyókat, majd kis hengereket a tésztából, végezetül pedig a hengerek végét elvékonyítva alkossunk kis kifliket. Helyezzük a sütőlapra, majd előmelegített sütőben (200 °C) süssük 10 percig. A kifliket még melegen vegyük le a sütőlapról és forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
KÓKUSZCSÓK
Az egyik legosztrákabb karácsonyi édesség ez a 20 perc alatt elkészülő finom és puha csókocska. Bár megvehetjük a boltban is, de elkészíteni sokkal élvezetesebb.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
200 g porcukor
200 g kókuszreszelék
1 tk. citromlé
Elkészítése
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe a krémbe keverjük bele a kókuszreszeléket és a citromlevet. Egy teáskanál segítségével kanalazzunk kisebb halmokat egy sütőpapírral lefedett tepsire, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük aranysárgára.
TIPP: Vízgőz fölött egy kis tálban olvasszunk meg 100 gramm ét- vagy tejcsokoládét. A kihűlt kókuszcsókok alját mártsuk bele az olvadt csokiba, hogy egy kis csokitalp képződjön rajtuk. Óvatosan rázzuk le a maradék csokit a csókokról és fejjel lefelé tegyük őket egy sütirácsra, hogy a csoki megdermedhessen.
LINZERKARIKA
Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye. A megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 25 darab készíthető el.
Hozzávalók:
110 g porcukor
220 g vaj
300 g liszt
1 tojás
1 ek. vaníliás cukor
citromhéj
sárgabarack- vagy ribizlilekvár
porcukor a karikák megszórásához
Elkésztése
A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyorsan adjuk hozzá a lisztet és morzsoljuk össze vele. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd dolgozzuk az egészet sima tésztává. Legalább fél órán át pihentessük hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és szaggassuk ki a linzerformákat, majd a karikák felének a közepébe vágjunk egy kisebb lyukat.
A linzerformákat helyezzük egy tepsibe, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt süssük aranysárgára. Miután a karikák kihűltek, az alsó részeket kenjük meg lekvárral és helyezzük rá a lyukas, felső karikákat. Végezetül pedig szórjuk meg porcukorral a kész linzerkarikákat.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.