Menü

Egészséges karácsonyi desszertek

Az ünnepek közeledtével szinte minden háztartásban sürgés-forgás van a konyhában. Készülünk a karácsonyi menüvel, aminek elmaradhatatlan eleme a desszert, ráadásul ilyenkor sóssal, édessel is készülünk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Azonban a lakoma miatt nem feltétlen kell csalnunk, ha éppen diétázunk vagy egészséges étrendet követünk. Lehetnek az ünnepi fogások is éppolyan egészségesek, mindössze egy kis kreativitásra van szükségünk. Egyrészt szinte minden alapanyag vagy hozzávaló helyettesíthető valamilyen egészségesebb alternatívával, másrészt olyan új variációkat is kipróbálhatunk, amikre eddig nem is gondoltunk.

Kezdjük például az egyik klasszikussal, a püspökkenyérrel vagy másnéven gyümölcskenyérrel. Bár a benne lévő aszalt gyümölcsök nem cukormentesek, elkészíthetjük lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű liszttel és hozzáadott cukor nélkül, így máris nem lesz egészségtelenebb, mint egy marék mazsola. A tésztát készíthetjük akár liszt nélkül is. Ekkor néhány tojás és 1 banán alkotja majd az alapot, ehhez adjuk hozzá a sót, sütőport, olajat, végül pedig cukor helyett egy kis eritrittel édesítjük. Az aszalt gyümölcsök helyett rakhatunk bele étcsokoládét, mandulát vagy gesztenyét is, de almából akár frisset is használhatunk, hiszen nem ereszt sok levet és sütve is rendkívül finom.

Ha valaki tej-, glutén- és cukormentes desszertre vágyik, szintén nem kell elkeserednie. Nem csak hogy finom és laktató, de igazi karácsonyi ízvilága van a gesztenyegolyóknak. Gyúrjunk össze darált gesztenyét és darált diót, ezt pedig ízesítsük holland kakaóporral, fahéjjal és eritritter. Jó hír, hogy sütnünk sem kell, mindössze a hűtőben pihentetni pár órát, hogy elérje a megfelelő állagot és már tálalhatjuk is a szuper egészséges karácsonyi desszertünket.

A nagymama konyhájából jól ismert mézeskalácsról sem kell lemondanunk. Liszt helyett használjunk mandulalisztet vagy valamilyen teljes kiőrlésű lisztet, cukor helyett pedig nyírfacukrot vagy eritritet. Ügyeljünk azonban az adagolásra, mivel a nyírfacukor bár egyenértékű az egyszerű kristálycukorral ilyen szempontból, az eritrit esetében viszont 40 százalékkal többet kell használnunk ugyanazon édes íz eléréséhez.

A mézet sajnos nem hagyhatjuk ki a receptből, ha igazán autentikusak akarunk lenni, ám agávé sziruppal helyettesíthető, ami jóval lassabban szívódik fel, mint a méz, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.

Nem lehetetlen tehát az egészséges karácsonyi menü összeállítása, azonban bármi is kerül az asztalra, a hangsúly mindig a mértékletességen van.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.