Menü

Az állati és növényi fehérjék egészségügyi előnyei és hátrányai

Növényi fehérjék fogyasztásához számos egészségügyi előny kapcsolódhat. A magas növényi fehérjetartalmú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint az elhízás alacsonyabb kockázatával.

A növényi alapú táplálkozást a vérnyomás jelentős csökkenésével hozták összefüggésbe az állati fehérjében gazdag étrenddel összehasonlítva. Számos tanulmányrámutat továbbá arra a tényre, hogy a vegetáriánus étrendet követőknek általában alacsonyabb a testsúlyuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és kisebb a stroke, a rák és a szívbetegség okozta halálozás kockázata, mint a húst fogyasztó embereké.

Azonban nem minden növényi alapú étrend egyforma, és nem minden növényi táplálék feltétlenül előnyös a szív egészsége szempontjából. Egy tanulmány* a tápláló növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, diófélékben és magvakban gazdag növényi alapú étrendet alacsonyabb szívbetegségi kockázattal hozta összefüggésbe. Ugyanakkor a kevésbé tápláló források, például sült zöldségekben és finomított gabonafélékben gazdag növényi alapú étrend magasabb kockázattal járt együtt.

A növényi alapú étrend előnyös lehet a vércukorszint-szabályozás szempontjából is. Számos megfigyelésen alapuló vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendek előnyösek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt. A tápanyagban gazdag növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, hüvelyesekben és növényi olajokban gazdag étrend különösen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának jelentősen csökkenthető kockázatával jár együtt.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem bizonyítják, hogy ezek az egészségügyi előnyök egyértelműen az állati fehérjeforrások teljes kiiktatására vezethetőek vissza. Ugyanolyan valószínű, hogy az eredmények a tápláló növényi élelmiszerek általában véve fokozott fogyasztásának köszönhető.

Ugyannakkor bizonyos állati fehérjeforrások is összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, a koleszterinszint javulásával és az izomtömeg növekedésével. A rendszeres halfogyasztás például számos egészségügyi előnnyel, többek között a kognitív leépülés és a szívbetegségek alacsonyabb arányával, vagy a sovány izomtömeg növekedésével és a korral járó izomvesztés csökkenésével hozható összefüggésbe.

Bár a vörös hús teljes értékű fehérjeforrás, számos megfigyelésen alapuló tanulmány a vörös hús fogyasztását a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe. Egyes kutatók szerint ezek a káros egészségügyi hatások nem általában véve a vöröshússal, hanem inkább kifejezetten a feldolgozott vöröshússal hozhatóak összefüggésbe.

Egy nemrégiben készült áttekintés például megállapította, hogy a vörös hús nem növeli a szívbetegségek kockázatát, ha betartjuk az az ajánlott adagot. Egy másik tanulmány szerint a nagy mennyiségű feldolgozatlan vörös hús fogyasztása a szívbetegség relatív kockázatának 9%-os növekedésével, míg a nagy mennyiségű feldolgozott hús fogyasztása ugyanezen kockázati tényező 18%-os növekedésével járt együtt. Fontos megjegyezni, hogy ezek az egészségügyi kockázatok az eddigi vizsgálatok során tapasztaltak szerint nem kapcsolódnak a halak vagy sovány húsok, például a pulyka és a csirke fogyasztásához.

Összefoglalva

Az állati és növényi fehérjeforrások közötti választás során számos szempont alapján lehet mérlegelni. Mind az állati, mind a növényi fehérjék jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindegyik típusnak vannak azonban hátrányai is.

Ahelyett, hogy az egyik vagy a másik fogyasztására összpontosítanál, jobb lehet, ha a tápanyagdús növényi fehérjékben és sovány állati fehérjékben egyaránt gazdag, változatos étrendre törekedsz.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!