Menü

Az állati és növényi fehérjék egészségügyi előnyei és hátrányai

Növényi fehérjék fogyasztásához számos egészségügyi előny kapcsolódhat. A magas növényi fehérjetartalmú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint az elhízás alacsonyabb kockázatával.

A növényi alapú táplálkozást a vérnyomás jelentős csökkenésével hozták összefüggésbe az állati fehérjében gazdag étrenddel összehasonlítva. Számos tanulmányrámutat továbbá arra a tényre, hogy a vegetáriánus étrendet követőknek általában alacsonyabb a testsúlyuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és kisebb a stroke, a rák és a szívbetegség okozta halálozás kockázata, mint a húst fogyasztó embereké.

Azonban nem minden növényi alapú étrend egyforma, és nem minden növényi táplálék feltétlenül előnyös a szív egészsége szempontjából. Egy tanulmány* a tápláló növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, diófélékben és magvakban gazdag növényi alapú étrendet alacsonyabb szívbetegségi kockázattal hozta összefüggésbe. Ugyanakkor a kevésbé tápláló források, például sült zöldségekben és finomított gabonafélékben gazdag növényi alapú étrend magasabb kockázattal járt együtt.

A növényi alapú étrend előnyös lehet a vércukorszint-szabályozás szempontjából is. Számos megfigyelésen alapuló vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendek előnyösek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt. A tápanyagban gazdag növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, hüvelyesekben és növényi olajokban gazdag étrend különösen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának jelentősen csökkenthető kockázatával jár együtt.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem bizonyítják, hogy ezek az egészségügyi előnyök egyértelműen az állati fehérjeforrások teljes kiiktatására vezethetőek vissza. Ugyanolyan valószínű, hogy az eredmények a tápláló növényi élelmiszerek általában véve fokozott fogyasztásának köszönhető.

Ugyannakkor bizonyos állati fehérjeforrások is összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, a koleszterinszint javulásával és az izomtömeg növekedésével. A rendszeres halfogyasztás például számos egészségügyi előnnyel, többek között a kognitív leépülés és a szívbetegségek alacsonyabb arányával, vagy a sovány izomtömeg növekedésével és a korral járó izomvesztés csökkenésével hozható összefüggésbe.

Bár a vörös hús teljes értékű fehérjeforrás, számos megfigyelésen alapuló tanulmány a vörös hús fogyasztását a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe. Egyes kutatók szerint ezek a káros egészségügyi hatások nem általában véve a vöröshússal, hanem inkább kifejezetten a feldolgozott vöröshússal hozhatóak összefüggésbe.

Egy nemrégiben készült áttekintés például megállapította, hogy a vörös hús nem növeli a szívbetegségek kockázatát, ha betartjuk az az ajánlott adagot. Egy másik tanulmány szerint a nagy mennyiségű feldolgozatlan vörös hús fogyasztása a szívbetegség relatív kockázatának 9%-os növekedésével, míg a nagy mennyiségű feldolgozott hús fogyasztása ugyanezen kockázati tényező 18%-os növekedésével járt együtt. Fontos megjegyezni, hogy ezek az egészségügyi kockázatok az eddigi vizsgálatok során tapasztaltak szerint nem kapcsolódnak a halak vagy sovány húsok, például a pulyka és a csirke fogyasztásához.

Összefoglalva

Az állati és növényi fehérjeforrások közötti választás során számos szempont alapján lehet mérlegelni. Mind az állati, mind a növényi fehérjék jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindegyik típusnak vannak azonban hátrányai is.

Ahelyett, hogy az egyik vagy a másik fogyasztására összpontosítanál, jobb lehet, ha a tápanyagdús növényi fehérjékben és sovány állati fehérjékben egyaránt gazdag, változatos étrendre törekedsz.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.