Menü

Mit kell tudni a felnőttkori fogszabályozásról?

A fogszabályozó készülékeket leggyakrabban fiatal gyermekek és tinédzserek esetében alkalmazzák, azonban ma már felnőttként sincs késő elkezdeni az esztétikai procedúrát.

Bár felnőtt korban nem általános, mégsem lehetetlen a fogszabályozás. Egyrészt fejlődtek a készülékek és a módszerek, így sokkal hatékonyabb és modernebb a folyamat, másrészt már rengeteg fajta fogszabályozó közül választhatunk, így az esztétika miatt sem kell aggódnunk. Van, akinek nem volt lehetősége gyermekkorban fogszabályozásra, van, aki egyszerűen elszalasztotta, de olyan is akad, akinek visszatért a problémája és emiatt kell felnőttkorban újra a fogszabályozóhoz fordulnia. Bármelyik is áll a dolog mögött, néhány dolgot mindenképp érdemes tudni, mielőtt belevágunk.

Bár sosem késő elkezdeni a fogszabályozó hordását, fontos megemlíteni, hogy mivel felnőttkorban már teljesen kifejlődtek a csontok, a fogak korrigálása is több időt vehet igénybe. Átlagosan a felnőttek esetében 2 év a kezelési idő, de ez rövidebb és hosszabb is lehet a problémától függően.

Nem elhanyagolható előnye a fogászati korrigálásnak, hogy nem csak szebbek és esztétikusabbak lesznek a fogaink, de sokkal egészségesebbek. Ha állkapcsunk nem megfelelő pozícióban zár és a fogak nem a megfelelő helyen érintkeznek, sokkal gyorsabban találhatjuk magunkat szemben kellemetlenségekkel. Ha túl távol ülnek a fogaink, ínyünk sínyli meg a túlzott igénybevételt, ha pedig túl szorosak, az megnehezítheti a megfelelő tisztítást, így hamar szuvas fog lehet a következmény. Így tehát érdemes lehet fogaink egészségét is a mérlegre tenni, amikor eldöntjük, szükséges-e számunkra fogszabályozás.

Maga a fogszabályozó készülék régen szinte egységes volt, azonban ma már választhatunk rögzített és kivehető, elülső és hátsó, átlátszó vagy akár mintás fogszabályozók közül is, így a folyamat alatt sem kell aggódnunk, hogy nevetségesen festenénk. Ráadásul napjainkban szerencsére divat az egészséges életmód, így biztosan nem kapunk majd furcsa pillantásokat.

Nagy előnye a felnőttkori fogszabályozásnak az is, hogy jóval könnyebb és egyszerűbb az együttműködés, hiszen önszántunkból vagyunk ott. Ha következetesen és pontosan betartjuk az orvos által előírtakat, az eredmény is sokkal szebb lesz, míg gyermekkorban sok esetben a gyermek nem szereti a fogszabályozót és sokszor elmarad a megfelelő tisztítás és rendszeres fogászati felülvizsgálat.

Természetesen a készülékek és az orvosi munka ára is széles skálán mozog, így mindenképpen érdemes tájékozódnunk, ha a felnőttkori fogszabályozás mellett döntenénk, illetve fel kell készülnünk arra, hogy akár évekig is eltarthat a folyamat, azonban az eredmény egy sokkal szebb és egészségesebb mosoly.

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

A hurutos köhögést így kezeljük

Légúti betegségek gyakori kísérő tünete az elhúzódó hurutos köhögés. Szervezetünk számára ugyan előnyös, hiszen a kórokozók eltávolítását segíti, nekünk viszont kellemetlen a sokszor rohamokba torkolló, fullasztó köhögés.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.