Menü

Miért beszélünk álmunkban?

A vicces sztorik, filmek alapeleme az, amikor valakiből álmában szedünk ki információkat, mert horkolás helyett inkább beszél, persze ő erről mit sem tud. Az alvó emberrel való kommunikáció egy valós dolog, de azért nem teljesen így működik. Lássuk, miről is van szó.

Az alvás közbeni beszéd egy éjszaka folyamán bármikor előfordulhat, vagyis nem attól függ feltétlenül, hogy milyen mélyen merültünk álomba. Akik álmukban beszélnek, motyognak, de akár egy egész monológot is képeket előadni, azok egyáltalán nincsenek tudatában annak a cselekedetnek, amit éppen folytatnak. Számukra ez nem zavaró, de a környezetüknek annál inkább. Viccesnek tűnhet, de komolyabb betegségek is állhatnak a háttérben.

Gondot okozhat az alvási apnoé, ami egy légzészavar, ami azzal járhat, hogy a légutak részlegesen elzáródnak, azaz az illető nem vesz levegőt. Ezzel a vér oxigén tartalma csökkent, azáltal többször felébred, amire nem is emlékszik. Ezt próbálja ilyenkor az agy kiküszöbölni azzal, hogy egy éberebb állapot idéz elő, vagyis korrigálja a légzést. A REM magatartás zavar nevű kórkép is egy lehetőség. Ilyenkor az alvó egyén izmai nem lazulnak el, nem kerülnek pihenési fázisba, ezért amit álmodik, azt fizikailag végre is hajtja. Komolyabb esetekben akár verekedhet is, ami nem csak magára, hanem a környezetére is veszélye is lehet. Az alváshiány és a stressz is előidézheti a jelenséget, mivel ilyenkor van agyunknak lehetősége feldolgozni a napközbeni információ áradatot. Ki kell térnünk a lázas állapotok általi beszédre is, de ezek már-már hallucinációhoz hasonlóak, vagy konkrétan képzelgéssel függenek össze. Ide tartozik a drog- és/vagy alkoholfüggőséggel küzdők körében előforduló esetek is, mivel ezek az agyban fejtik ki hatásukat.

Miért rossz ez nekünk?

Az egy dolog, hogy a mellettünk, vagy környezetünkben pihenni kívánók nem tudnak aludni tőlünk, de egészségünkre is káros lehet. Az alvás közbeni beszéd hatással van az alvásminőségre, alváshiányt is okozhat, annak pedig olyan következményei lehetnek, mint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, cukorbetegség, vagy elhízás. Az az ember, aki fáradt, bizonyíthatóan többet eszik, rágcsál, így pedig nem étkezik megfelelően és egészségesen, így kúsznak fel a kilók, jönnek a koleszterin gondok és még sorolhatnánk.

Mit ehetünk ellene?

A legfontosabb egy egészségesebb életmód bevezetése. A rendszeres mozgás segít csökkenteni a stresszt, tágítja az ereket, optimalizálja a pulzust és a légzést, ezek pedig segítik a pihentetőbb alvás elérését. Az esti órákban kerülni kell a nehéz ételek fogyasztását és a késői órákban mérsékelni kell az alkohol fogyasztását, hiszen az alkoholnak van egy olyan hatása a szervezetünkre nézve, hogy egyfajta izgalmi állapotot hoz létre. A kávé ivást is korlátozzuk a kora délutáni órákig bezárólag, mert ébren fogja tartani agyunkat, hiába vagyunk fizikailag fáradtak. Végső esetben pedig keressünk fel szakorvost, vagy egy alvászavarra specializálódott centrumot, ott biztosan segítséget fogunk kapni.

Az alvászavarnak és abból keletkező, álmunkban történő beszédnek sok oka lehet, érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja, így nem csak a minket körülvevő emberek, de mi magunk is pihentebben élhetünk.

Milyen az arcmemóriád?

Bárkivel megtörténhet, hogy az utcán nem ismeri fel ismerőseit, akik ezen megsértődnek, pedig nem is biztos, hogy ennek az az oka, hogy valakit el akarunk kerülni, csak szimplán nem vettük észre. Ennen oka lehet az arcvakság.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mi áll a függőségek mögött valójában?

Szinte mindenkinek megvan a saját függősége, ami nem csak alkohol lehet, de akár a kávé vagy a sport is.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.