Menü

Az Apgar értékről

Akinek van gyerkőce már, biztosan hallotta a baba születésénél, hogy megvizsgálták a babát és lediktálnak egy úgynevezett Apgar-értéket, de sokan nem is tudják, hogy valójában mit is jelent.

Az Apgar-teszt dr. Virginia Apgar amerikai orvosról kapta a nevét, aki megalkotta azt a pontrendszert, amivel a mai napig értékelik egy újszülött születése állapotát. Az e teszt előtti időkben sokszor átsiklottak egy baba egészségügyi problémáján, mert nem mérték fel megfelelőképpen az állapotát. Az értékelt állapot alapján kiderülő pontszám segít abban, hogy a szülésnő és orvos el tudja dönteni, szükség lesz sürgősségi vagy intenzív ellátásra a picinek.

Az apgar szónak nem az orvos neve általi jelentése van. hanem ez egy angol nyelvű mozaikszó. Magyar megfelelői a következőek: bőrszín, szívfrekvencia, reflexek, izomtónus, szívfrekvencia. 0, 1, és 2 lehet az érték. Amennyiben mindenben megfelelő értéket kap a baba, akkor 10-es értéket fogunk kapni. A bőrszínnél figyelembe veszik, hogy az egész test normál színű-e, vagy a végtagok színe eltérnek e. A szívfrekvenciánál azt figyelik, hogy a szívverés eléri-e a 100 ütés/percet, vagy annál kevesebb, vagy esetleg nincs is.

A reflexeknél azt nézik meg, hogy tüsszent, köhög-e, ingerlésre sír-e a baba, ha nincs minden rendben, akkor csak grimaszolni fog, legrosszabb esetben semmilyen reakciót nem lehet kiváltani. Az izomtónus vizsgálatánál nézik meg, hogy az izmok aktívak-e, van e spontán mozgás, de lehet, hogy görbültek, kevéssé mozognak, esetleg semennyire sem, vagyis ernyedten lógnak. Végül a légzésnél megfigyelik, hogy normál, egyenletes légzése van-e, vagy gyenge, ami egy esetleges erőtlen sírással párosul, de ne adj Isten, esetlegesen nincs légzés.

Ezen teszteket a születés utáni első és az ötödik percben végzik. Amikor azt látjuk, hogy az érték 8/10, akkor az első percben valami nem volt kielégítő, de az ötödik percre helyreállt. Amikor egy újszülött nem éri el a 8-as számot, akkor addig vizsgálják öt percenként, amíg el nem éri ezt a határértéket. Ne ijedjünk meg, ha az első érték 9-es lesz, nagyon ritka, ha egy baba az első percben mindenben megfelel, hiszen a végtagok a hideg hatására elkékülhetnek, és ez így is marad mindaddig, amíg fel nem melegszik a teste. Amikor az ötödik percben az érték 5-7 közé esik, akkor a kicsit azonnali orvosi felügyelet alá vonják, úgynevezett monitorozásra viszik, lehetséges, hogy oxigénterápiára is szüksége lesz. Az a baba, aki nem éri el az 5-ös értéket, annál azonnal intenzív terápiás ellátást kell alkalmazni.

Alacsony értéket jellemzően azon újszülöttek érnek el, akiknek a terhesség és/vagy a szülés alatt valamilyen nehézséggel kellett szembenézniük. Lehet ez egy veszélyeztetett terhesség, egy koraszülés, egy császármetszés, vagy egy nagyon megerőltető, nehéz szülés is.

Szülőként jó dolog tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek az Apgar-értékek, bár első körben az orvosoknak jelent információt a baba születés utáni állapotáról. Ezzel egyrészt tudhatjuk, hogy miért nem emelik azonnal kisbabánkat a mellkasunkra, hiszen vizsgálják, másrészt a későbbiekben ezek az értékek irányadóak lehetnek egy magasabb életkorban jelentkező probléma esetén.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

Kik a helikopter- és fűnyíró szülők?

A helikopter szülőség fogalmával talán már többen is találkozhattunk. A fűnyíró szülő tulajdonképpen ennek csak egy továbbfejlesztett változata, amely nemrégiben került be a köztudatba. Míg a helikopterszülőség csak egyfajta túlgondoskodást jelent, addig a fűnyíró szülők azon emberek, akik a gyerekük útja elöl szó szerint minden akadályt elhárítanak, akár mások kárára is. Az írásban arra kaphatunk választ, hogy mi motiválja ezen szülőket? Valamint, hogy hogyan árthatnak ezzel gyereküknek.

A helyes fogápolási szokások kialakítása gyermekkorban

Nem lehet szépíteni, gyermekeink fogápolási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezt pedig az jelzi, hogy szakemberek felhívták a figyelmet: rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai. Már az iskolás éves gyerekek több, mint felének vannak fogproblémái Magyarországon, s a helyzet egyre romlik.

Vérzés terhesség alatt

A vérzés terhesség alatt minden kismamát nagyon megrémíthet! Gyakran egyszerű ok állhat a hátterében, de mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is előidézhet!

Kik azok a mandula anyák?

A kifejezést bevallom nem ismertem, utána is olvastam, hogy kikről is van szó, s megdöbbenve tudtam meg, hogy a mandula anyák azok, akik állandó fogyókúrával mérgezik lányaik életét. Honnan ez a kifejezés, miért mandula és miért viselkednek így? Erről lesz szó mai cikkünkben.