Menü

Miért szuperélelmiszer a cékla?

Bár sokan csak savanyúságként ismerik gyermekkorukból, azonban a cékla felhasználása ennél sokkal nagyobb skálán mozog. Egyfelől minden része felhasználható, másfelől már egészen március-áprilistól vethető és nagyjából 3 hónap múlva már betakarítható. Általában a legutolsó időpont novemberben jön el, amikor még a fagyok előtt betakaríthatjuk a céklát, így éppen időben vagyunk ahhoz, hogy beszerezzük még jó áron az idén termett céklát.

De hogy miért is olyan szuper a cékla? Rendkívül egészséges és éppen az őszi influenzás időben sokat segíthet szervezetünknek. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ezen kívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van. Tartalmaz többek között káliumot, magnéziumot és vasat, de bőséggel ellátja a szervezetet A-vitaminnal, C-vitaminnal és B6-vitaminnal is. Azért nagyszerű zöldség, mivel a gyökere és a levelei is felhasználhatók. Utóbbit általában zsengén, még fiatalon szokták gyűjteni és salátában használják fel, gyökerét pedig savanyítják, de nyersen is fogyasztható, általában szintén salátaként vagy szendvicsbe szokták felhasználni. Zöldség- és gyümölcsturmixokban sem ritka, ráadásul rengeteg recept érhető el, ahol főzve használjuk fel a céklát.

Persze általánosan is rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert a céklának, azonban érdemes elkülöníteni a nyers cékla, a céklalé és a céklás ételek hatásait, mivel más-más előnyeit élvezhetjük a különböző elkészítési módoknak köszönhetően.

A nyers cékla csakúgy, mint más zöldségek esetében is a legjobb választás, mivel jótékony hatásai és tápanyagtartalma így tud érvényesülni a legjobban. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a vérkeringést, valamint az idegrendszer egészégét is támogatja. Úgy tartják, bizonyos típusú demenciák esetén a megelőzésben van fontos szerepe, valamint általánosan javítja a memóriát és az agy vérellátását.

A céklalé szintén nagyon egészséges felhasználási formája a céklának, mivel így nem veszít vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Igaz, a céklaléből naponta nem érdemes egy pohárnál többet fogyasztani, hiszen már így is rendkívül sok egészségügyi hatása érvényesül. Csökkenti például a vérnyomást, megakadályozza vagy lassítja a demencia kialakulását, jótékony hatással van a szívre és a diétázók körében is közkedvelt, mivel felgyorsítja az anyagcserét és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítési folyamatiban.

Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel magas vastartalma van, valamint a benne található C-vitamin és réz elősegíti a vas felszívódását. A máj működését is előnyösen befolyásolja, mivel segíti a méregtelenítő folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jó hatással van a bőrünkre is, segít a pattanások eltüntetésében, a ráncokat meg antioxidáns tartalma miatt halványítja.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.