Menü

Miért szuperélelmiszer a cékla?

Bár sokan csak savanyúságként ismerik gyermekkorukból, azonban a cékla felhasználása ennél sokkal nagyobb skálán mozog. Egyfelől minden része felhasználható, másfelől már egészen március-áprilistól vethető és nagyjából 3 hónap múlva már betakarítható. Általában a legutolsó időpont novemberben jön el, amikor még a fagyok előtt betakaríthatjuk a céklát, így éppen időben vagyunk ahhoz, hogy beszerezzük még jó áron az idén termett céklát.

De hogy miért is olyan szuper a cékla? Rendkívül egészséges és éppen az őszi influenzás időben sokat segíthet szervezetünknek. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ezen kívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van. Tartalmaz többek között káliumot, magnéziumot és vasat, de bőséggel ellátja a szervezetet A-vitaminnal, C-vitaminnal és B6-vitaminnal is. Azért nagyszerű zöldség, mivel a gyökere és a levelei is felhasználhatók. Utóbbit általában zsengén, még fiatalon szokták gyűjteni és salátában használják fel, gyökerét pedig savanyítják, de nyersen is fogyasztható, általában szintén salátaként vagy szendvicsbe szokták felhasználni. Zöldség- és gyümölcsturmixokban sem ritka, ráadásul rengeteg recept érhető el, ahol főzve használjuk fel a céklát.

Persze általánosan is rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert a céklának, azonban érdemes elkülöníteni a nyers cékla, a céklalé és a céklás ételek hatásait, mivel más-más előnyeit élvezhetjük a különböző elkészítési módoknak köszönhetően.

A nyers cékla csakúgy, mint más zöldségek esetében is a legjobb választás, mivel jótékony hatásai és tápanyagtartalma így tud érvényesülni a legjobban. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a vérkeringést, valamint az idegrendszer egészégét is támogatja. Úgy tartják, bizonyos típusú demenciák esetén a megelőzésben van fontos szerepe, valamint általánosan javítja a memóriát és az agy vérellátását.

A céklalé szintén nagyon egészséges felhasználási formája a céklának, mivel így nem veszít vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Igaz, a céklaléből naponta nem érdemes egy pohárnál többet fogyasztani, hiszen már így is rendkívül sok egészségügyi hatása érvényesül. Csökkenti például a vérnyomást, megakadályozza vagy lassítja a demencia kialakulását, jótékony hatással van a szívre és a diétázók körében is közkedvelt, mivel felgyorsítja az anyagcserét és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítési folyamatiban.

Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel magas vastartalma van, valamint a benne található C-vitamin és réz elősegíti a vas felszívódását. A máj működését is előnyösen befolyásolja, mivel segíti a méregtelenítő folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jó hatással van a bőrünkre is, segít a pattanások eltüntetésében, a ráncokat meg antioxidáns tartalma miatt halványítja.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?