Menü

Miért szuperélelmiszer a cékla?

Bár sokan csak savanyúságként ismerik gyermekkorukból, azonban a cékla felhasználása ennél sokkal nagyobb skálán mozog. Egyfelől minden része felhasználható, másfelől már egészen március-áprilistól vethető és nagyjából 3 hónap múlva már betakarítható. Általában a legutolsó időpont novemberben jön el, amikor még a fagyok előtt betakaríthatjuk a céklát, így éppen időben vagyunk ahhoz, hogy beszerezzük még jó áron az idén termett céklát.

De hogy miért is olyan szuper a cékla? Rendkívül egészséges és éppen az őszi influenzás időben sokat segíthet szervezetünknek. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ezen kívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van. Tartalmaz többek között káliumot, magnéziumot és vasat, de bőséggel ellátja a szervezetet A-vitaminnal, C-vitaminnal és B6-vitaminnal is. Azért nagyszerű zöldség, mivel a gyökere és a levelei is felhasználhatók. Utóbbit általában zsengén, még fiatalon szokták gyűjteni és salátában használják fel, gyökerét pedig savanyítják, de nyersen is fogyasztható, általában szintén salátaként vagy szendvicsbe szokták felhasználni. Zöldség- és gyümölcsturmixokban sem ritka, ráadásul rengeteg recept érhető el, ahol főzve használjuk fel a céklát.

Persze általánosan is rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert a céklának, azonban érdemes elkülöníteni a nyers cékla, a céklalé és a céklás ételek hatásait, mivel más-más előnyeit élvezhetjük a különböző elkészítési módoknak köszönhetően.

A nyers cékla csakúgy, mint más zöldségek esetében is a legjobb választás, mivel jótékony hatásai és tápanyagtartalma így tud érvényesülni a legjobban. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a vérkeringést, valamint az idegrendszer egészégét is támogatja. Úgy tartják, bizonyos típusú demenciák esetén a megelőzésben van fontos szerepe, valamint általánosan javítja a memóriát és az agy vérellátását.

A céklalé szintén nagyon egészséges felhasználási formája a céklának, mivel így nem veszít vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Igaz, a céklaléből naponta nem érdemes egy pohárnál többet fogyasztani, hiszen már így is rendkívül sok egészségügyi hatása érvényesül. Csökkenti például a vérnyomást, megakadályozza vagy lassítja a demencia kialakulását, jótékony hatással van a szívre és a diétázók körében is közkedvelt, mivel felgyorsítja az anyagcserét és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítési folyamatiban.

Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel magas vastartalma van, valamint a benne található C-vitamin és réz elősegíti a vas felszívódását. A máj működését is előnyösen befolyásolja, mivel segíti a méregtelenítő folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jó hatással van a bőrünkre is, segít a pattanások eltüntetésében, a ráncokat meg antioxidáns tartalma miatt halványítja.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.