Menü

Jelek amik ételfüggőségre utalnak

A tudományos világban továbbra is vitatott az ételfüggőség, mint önálló betegség létezése, miközben világszerte aggodalomra ad okot az elhízás növekvő aránya, ami egyesek szerint kapcsolatban lehet az evési kényszer egyre gyakoribb előfordulásával.

A tanulmányok nagy része arról számol be, hogy bizonyos embereknél nagyobb esélyét látják annak, hogy az ételek fogyasztása kontrollálatlan mértékeket ölthet. Rájuk jellemzőek lehetnek azok a tünetek, kísérőjelenségek, amik nagyban hasonlítanak ahhoz a viselkedéshez, amik az élet más területein jelentkező függőséget jellemzik.

Az ételfüggőség, mint betegség létezését alátámasztó tényezők

kényszeres túlevés annak ellenére is, hogy nem érez éhséget az illető

magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágy

van, akinek nehezére esik abbahagyni az evést

rendszeresen előfordulnak falási rohamok/normálistól eltérő étkezési szokások jelentkeznek

Az ízletes ételek ugyanazokat a részeket stimulálják az agyban, mint a kábítószerek fogyasztásakor a tiltott anyagok.

Azaz az ételek és a drogok olyan anyagok, hormonok felszabadulását eredményezi a szervezetben, mint például a dopamin, vagy endogén ópioidok (ilyen az endorfin). Ezek a jutalmazó rendszerünk részét képezik az agyunkban, így felelősek a vágy, az akaraterő, a motiváció kialakulásáért.

Másfelől az ételek gondolata, és nem pedig fogyasztása okozhat sok esetben ételfüggőséget, ami más hasonló betegségekre vonatkozóan is lényeges jellemző tünet lehet. Elméletben ez a viselkedés magyarázható az ösztönző érzékenyítés fogalmával, vagyis azzal, hogy az ember akarhat valamit, amit egyébként nem szeret, de annak alkalmazásával (jelen esetben megevésével) stimulálja az agyában lévő örömközpontokat. Például cukros ital fogyasztásakor magát az italt nem annyira szereti valaki, de a cukortartalma miatt megissza, hiszen így a cukortól felszabaduló dopamin miatt jó fogja magát érezni.

A fogyókúrás módszerek általában nem bizonyulnak sikeresnek, abbahagyásuk után a leadott kilók visszajöhetnek. Emellett sok diéta tilt is meghatározott ételeket, ami nem mindenképpen jár az ezek utáni vágyakozással vagy túlfogyasztással, de potenciális veszélye lehet annak, hogy ilyen magatartást vált ki valakinél.

Az elhízás egy összetett dolog, számos lehetséges kiváltó oka lehet. Ezeket a mögöttes problémákat nem lehet olyan diétákkal megoldani, melyek hirtelen fogyásokat eredményeznek, hiszen ezek nagy részénél a diéta abbahagyása utáni 5 éven belül a plusz kilók visszatérhetnek.

Eredményesebb megoldás lehet változtatni az életmódon, egészséges, változatos étrendet követni, mellette pedig odafigyelni, van-e valamilyen más, akár lelki, akár testi probléma a háttérben, amit a megfelelő szakember segítségével fel lehet deríteni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.