Visszatérő őszi probléma a D-vitamin hiány
- Dátum: 2022.10.22., 10:39
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- aktív, D-vitamin, elővitamin, ergokalciferol, hormon, kalciumanyagcsere, kolekalciferol, nap, napfény, ősz, pótlás, szabad, táplálékkiegészítő, UV-B, vitamin pótlás, vitaminhiány, vitaminkészítmény
Bár úgy tűnik, viszonylag sokáig élvezhetjük a kellemes napsütést, lassan beköszönt az igazi ősz. Amíg tehetjük, próbáljunk minél több időt a szabadban tölteni, élvezni a napsütést és a friss levegőt, ugyanis ahogy közeledik a tél, úgy kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetnünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Persze igaz ez a többi vitaminra is, azonban mivel a D-vitamin szükségletünk csak elenyésző részét tudjuk fedezni az élelmiszerekkel, ezért fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk erre akkor is, amikor nem süt annyit a nap és nem tartózkodunk sokat a szabadban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a D-vitamint bár képes raktározni a szervezetünk – a zsírraktárakon keresztül -, ezek 2-3 hónap alatt teljesen ki tudnak ürülni.
A D-vitamin több formában is létezik, ilyen például a D2- és a D3-vitamin. Testünk számára ez a két forma szinte azonos, hiszen ugyanarra fordítódik, ám a D3-vitamin könnyebben hasznosítható forma. Ezt úgy is nevezik, hogy kolekalciferol. Ez fordul elő a természetben leggyakrabban és alakul napfény hatására az elővitaminjából, ami nem más, mint a 7-dehidro-koleszterin.
A másik formája, a D2-vitamin az ergokalciferol. Míg az előző állati eredetű, addig ez növényi, azonban hasonlóan a D3-vitaminhoz, ez is napfény, pontosabban UV-B sugarak hatására keletkezik elővitaminjából.
Mint említettük, a szervezetünk D-vitamin szükségletét nem tudjuk kizárólag élelmiszerekből fedezni, azonban a hűvösebb hónapokban nem árt odafigyelni, hogy a lehető legtöbb mennyiséget vigyünk be. A legjobb D-vitamin forrás a halmáj olajok, de sok található a zsíros halakban, tojássárgájában, valamint a tejtermékekben. Ilyen élelmiszerek fogyasztása önmagában nem elegendő, de még többet segíthetünk testünknek azzal, ha naponta legalább fél órát szabad levegőn tartózkodunk, lehetőleg napsütésben.
Sajnos, ha hosszú a tél, a hideg hónapok végére még így is kiürülhet szervezetünkből a D-vitamin, ám ma már rengeteg táplálékkiegészítő és vitaminkészítmény áll rendelkezésre. Fontos, hogy egyénre szabott a D-vitamin szükséglet, így figyelembe kell vennünk az életkor, a rendszeresen szedett gyógyszereket, az életmódot és az egészségügyi állapotot is.
Ahogy a D-vitamin különböző formáinak nevei is sejtetik, a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében. Tulajdonképpen a vér kalciumszintjét ellenőrzi a szervezet és ha alacsonynak találja, aktiválja a D-vitamin előanyagát, ami egy hormonnal együtt kalciumot szabadít fel. Ezt a kalciumot általában a legnagyobb kalciumraktárból, a csontokból nyeri.
A napi D-vitamin szükséglete egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 1500-2000 NE körül mozog, azonban egy serdülőnek ennél kevesebbre, nagyjából 1000 NE mennyiségre van szüksége, egy gyermeknek pedig mindössze 500-1000 NE a napi beviteli érték, aktivitástól és egészségügyi állapottól függően.
Mivel foglalkozik az oszteopátia?
Az oszteopátia filozófiája egyfajta holisztikus megközelítés, melynek célja a szervezet önszabályozó képességének serkentése – hívta fel a figyelmet erre Andrew Taylor Still, az oszteopátia alapítója.
Az anyatejes szoptatás előnyei
A szoptatás, mint téma, sokak számára erős érzelmeket vált ki, és gyakran vitákat szül, amelyek mélyebb társadalmi és személyes kérdéseket is érintenek. Az egyik fő probléma, hogy sokan csak a szoptatás tápláló szerepét hangsúlyozzák, miközben az ennél sokkal többet jelent. A szoptatás nemcsak étkezés, hanem a csecsemő számára biztonságérzetet, megnyugvást és fájdalomcsillapítást is jelent, ami nem mérhető vagy kontrollálható, ellentétben a táplálkozással, amely könnyen tervezhető és kimutatható.
Hamarosan tetőzik az influenzajárvány, mit tehetünk, hogy gyorsan átvészeljük?
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz érkezett minták többségéből kimutatható, hogy egyértelműen influenzajárvány van Magyarországon. Milyen tünetektől szenvedünk ilyenkor?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Krupp, a rettegett gyerekkori köhögés
Sokféle köhögéssel társuló megbetegedést ismerünk, melyek gyermekkorban veszélyesebbek, mint a felnőttek körében. Ilyen súlyos betegség a krupp is, ami megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat.