Menü

Visszatérő őszi probléma a D-vitamin hiány

Bár úgy tűnik, viszonylag sokáig élvezhetjük a kellemes napsütést, lassan beköszönt az igazi ősz. Amíg tehetjük, próbáljunk minél több időt a szabadban tölteni, élvezni a napsütést és a friss levegőt, ugyanis ahogy közeledik a tél, úgy kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetnünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Persze igaz ez a többi vitaminra is, azonban mivel a D-vitamin szükségletünk csak elenyésző részét tudjuk fedezni az élelmiszerekkel, ezért fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk erre akkor is, amikor nem süt annyit a nap és nem tartózkodunk sokat a szabadban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a D-vitamint bár képes raktározni a szervezetünk – a zsírraktárakon keresztül -, ezek 2-3 hónap alatt teljesen ki tudnak ürülni.

A D-vitamin több formában is létezik, ilyen például a D2- és a D3-vitamin. Testünk számára ez a két forma szinte azonos, hiszen ugyanarra fordítódik, ám a D3-vitamin könnyebben hasznosítható forma. Ezt úgy is nevezik, hogy kolekalciferol. Ez fordul elő a természetben leggyakrabban és alakul napfény hatására az elővitaminjából, ami nem más, mint a 7-dehidro-koleszterin.

A másik formája, a D2-vitamin az ergokalciferol. Míg az előző állati eredetű, addig ez növényi, azonban hasonlóan a D3-vitaminhoz, ez is napfény, pontosabban UV-B sugarak hatására keletkezik elővitaminjából.

Mint említettük, a szervezetünk D-vitamin szükségletét nem tudjuk kizárólag élelmiszerekből fedezni, azonban a hűvösebb hónapokban nem árt odafigyelni, hogy a lehető legtöbb mennyiséget vigyünk be. A legjobb D-vitamin forrás a halmáj olajok, de sok található a zsíros halakban, tojássárgájában, valamint a tejtermékekben. Ilyen élelmiszerek fogyasztása önmagában nem elegendő, de még többet segíthetünk testünknek azzal, ha naponta legalább fél órát szabad levegőn tartózkodunk, lehetőleg napsütésben.

Sajnos, ha hosszú a tél, a hideg hónapok végére még így is kiürülhet szervezetünkből a D-vitamin, ám ma már rengeteg táplálékkiegészítő és vitaminkészítmény áll rendelkezésre. Fontos, hogy egyénre szabott a D-vitamin szükséglet, így figyelembe kell vennünk az életkor, a rendszeresen szedett gyógyszereket, az életmódot és az egészségügyi állapotot is.

Ahogy a D-vitamin különböző formáinak nevei is sejtetik, a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében. Tulajdonképpen a vér kalciumszintjét ellenőrzi a szervezet és ha alacsonynak találja, aktiválja a D-vitamin előanyagát, ami egy hormonnal együtt kalciumot szabadít fel. Ezt a kalciumot általában a legnagyobb kalciumraktárból, a csontokból nyeri.

A napi D-vitamin szükséglete egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 1500-2000 NE körül mozog, azonban egy serdülőnek ennél kevesebbre, nagyjából 1000 NE mennyiségre van szüksége, egy gyermeknek pedig mindössze 500-1000 NE a napi beviteli érték, aktivitástól és egészségügyi állapottól függően.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.