Menü

Ne dobd ki az almahéjat

Az alma Magyarország legelterjedtebb gyümölcse, mondhatni az egyik legolcsóbb is a piacon, sokféle vitamint tartalmaz, íze pedig süteményeiket bármikor feldobja. Mivel héját nem mindig használjuk fel, így erre adok néhány tippet.

Az alma héja az egyik legértékesebb a gyümölcsben, hiszen e legnagyobb rosttartalma a héjban van, ez segíti az emésztést, és támogatja a szív- és érrendszer helyes működését. A rost csökkenti az éhségérzetet, ezért fogyókúráknál előszeretettel használják, bár gyümölcscukor tartalma magas lehet, így ebben az esetben kellő odafigyeléssel fogyasszuk. Tele van vitaminokkal, mint A-, C-vitamin, jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen vitaminok legnagyobb része közvetlenül a héj alatt található, amit hámozás közben eltávolítunk. Gazdag flavonoidokban is, ami segít az oxidatív stressz leküzdésében és erősíti az ízületeket.

Na de mire használjuk fel?

Főzzünk teát belőle. Hámozás után terítsük ki egy sütőpapírra és hagyjuk megszáradni. Később forró vízben áztatva, ízesítve, remek teát készíthetünk, ami nem csak finom, hanem jó a megfázásos tünetek enyhítésére.

Készíthetünk házi almaecetet is, amit egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak almahéj, cukor, víz és egy zárható üveg kell. Az üveg alját béleljük ki vastagon, olyan 4-5 cm magasan héjjal és kanalazva öntsünk fel vízzel. Minden tízedik kanál vízhez adjunk egy kanál cukrot is. Tegyük napis helyre, majd nagyjából tíz nap múlva szűrjük le, és már kész is. Takaríthatunk vele, ihatjuk hígítva, vagy használhatjuk salátaöntetnek is.

A reggeli lekvár is készülhet ebből, az almadzsem nagyon finom pirítóssal. Amit érdemes megjegyezni még, hogy a héj tele van pektinnel, ezért szuper sűrítőanyag lekvárokhoz. Lábasba tesszük, felöltjük annyi vízzel, ami ellepi, egyszer forraljuk és utána kisebb lángon még, többszöri kevergetés mellett 30 percig főzzük. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, majd a szűrűn jól nyomkodjuk ki a megmarad héjakat, elég sok levet ereszt még. Ezt a leszűrt levet tegyük fel újra főzni, ízesítsük mézzel, esetleg fahéjjal és a folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ellenőrizhetjük az állagát úgy, hogy kiveszünk egy kanálnyit egy tányérra, csíkot húzunk a közepére, és ha nem folyik szét, akkor mehet üvegekbe, fejre fordítva hagyjuk kihűlni, és már sorakozhatnak is a kamrapolcon.

Szépségápolásban is felhasználható, kellemes arcpakolásként is megállja a helyét. Pakolásként, a húsos felével az arcunkra helyezve frissíti bőrünket, összehúzza a pórusokat, gyulladáscsökkentő hatása révén segít a kellemetlen bőrproblémák leküzdésében. Arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne hagyjuk bőrünkön, maximum 20-25 percig, mivel savassága ártalmas is lehet. Utána mindig mossuk le bő vízzel a bőrünket.

Sok hasznos dolog landol a kukánkban, pedig egészséges és olcsó termékeket készíthetünk házilag belőlük, ilyen az almahéj is. Használjunk fel mindent, ezzel segíthetjük akár az őszi-téli időszakban immunrendszerünk működését is.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.