Menü

Orális allergia szindróma

Közismert tény, hogy bizonyos élelmiszerek allergénként hatnak és néhány embernél allergiás reakciót váltanak ki. Az orális allergia szindróma általában valamilyen pollen-élelmiszer keresztreakció miatt alakul ki, valamint tünetei jellemzően helyi szinten jelennek meg.

Az orális allergia szindróma, másnéven OAS általában 3 éves kor fölötti gyermekeknél alakul ki, de sokszor tinédzserkorban, sőt, fiatal felnőtteknél is találkozhatunk vele, akár úgy is, hogy előtte semmilyen zöldségre vagy gyümölcsre nem tapasztaltak allergiás reakciót. Jellemzően azok, akiknél orális allergia szindróma alakul ki, korábban már allergiások voltak nyírfára, parlagfűre, ürömpollenre, gabona pollenre vagy valamilyen más növényi pollenre.

A jellemző tünetek a száj és az ajkak körül alakul ki, legtöbbször duzzanat és bőrpír kíséri. Vannak, akik viszketésről is beszámolnak, de ez is kifejezetten a száj környékét, valamint a nyelvet, a torkot és a szájpadlást érinti. A száj környéki tünetek mellett a tipikus allergiás reakciók is megjelennek, ilyen például tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, szemviszketés és orrdugulás.

Mivel helyi allergiás reakcióról van szó, a tünetek mindig az azt kiváltó élelmiszer elfogyasztása után 15-30 perccel jelentkeznek és általában rövidesen, legfeljebb egy órán belül meg is szűnnek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy súlyosabb tünetek, mint például gége ödéma vagy anafilaxiás sokk is jelentkezik.

Diagnózisához elengedhetetlen a páciens korábbi tapasztalata és kórtörténete. Természetesen nem csak a korábbi tapasztalatokra alapozzák az diagnózist, a Prick bőrteszt is alkalmas a kimutatására, valamint keresztallergia vizsgálattal is kimutatható. Ebben az esetben az ALEX allergiatesztet alkalmazzák, amely mindössze egy egyszerű vérvételből áll és nem csak az allergiát, de az azt kiváltó okot is megmutatja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az orális allergia szindróma esetében megelőzésre is van lehetőség. Ha a keresztallergiát kiváltó növény ellen deszenzibilizáló kezelést végeznek, azzal megelőzhető vagy csökkenthető a reakció.

Kezelése jellemzően antihisztaminnal történik, mivel a legtöbb esetben a tünetek nem súlyosak, ezért nem kezelik szteroid tartalmú készítményekkel. Az allergiás reakciót kiváltó zöldséget vagy gyümölcsöt a beteg elfogyaszthatja például főzve is, ezzel elkerülve a kellemetlen tünetek nagyrészét, de ha esetleg mégis nyersen fogyasztja, a tünetek általában akkor is gyorsan enyhülnek.

Ne hagyjunk életet a forró járműben!

Nyáron a hőmérséklet akár percek alatt életveszélyes szintre emelkedhet egy lezárt autó belsejében. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy figyelmetlenségből vagy pillanatnyi döntésből adódóan valaki gyermekét vagy háziállatát az autóban hagyja, amíg gyorsan elintéz valamit. Ez a „csak pár percre” hozzáállás azonban tragikus következményekkel járhat.

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.